Γ. Βαρουφάκης: «Έχουν κλειδώσει οι αλλαγές στον ΦΠΑ»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015, 11:28
Γ. Βαρουφάκης: «Έχουν κλειδώσει οι αλλαγές στον ΦΠΑ»
Η 30η Ιουνίου, δηλαδή η ημέρα που λήγει το τρέχον πρόγραμμα, είναι η καταληκτική ημερομηνία για τη συμφωνία κυβέρνησης - εταίρων, δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι έχει επέλθει συμφωνία ως προς το μοντέλο που θα εφαρμοστεί στον ΦΠΑ, προσθέτοντας ότι η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι να εισρεύσουν 900 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία από την αλλαγή των συντελεστών.

Ο ΦΠΑ στην εστίαση δεν πρόκειται να αυξηθεί, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, επισημαίνοντας όμως ότι οι αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές έχουν «κλειδώσει»Ξεκαθάρισε, πάντως, μιλώντας στον ρ/σ ΒΗΜΑ FM, ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση δεν πρόκειται να αυξηθεί, αντιθέτως «θα μειωθεί, όπως και στα τρόφιμα». Ωστόσο, θα ανέβει στα ξενοδοχεία.

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε, επίσης, ότι έχει κλείσει οριστικά το θέμα της επιβολής φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές ή στις αναλήψεις μέσω ΑΤΜ. Για το συγκεκριμένο ζήτημα είπε ότι «η πρόταση έγινε από την πλευρά των θεσμών, αλλά απορρίφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση».

Άδικος φόρος ο ΕΝΦΙΑ

Ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε τον ΕΝΦΙΑ άδικο φόρο, διευκρίνισε όμως ότι θα πρέπει να παραμείνει για ένα μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποφευχθούν μεγαλύτερες αδικίες.

Ο κ. Βαρουφάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετου φόρου στα πετρελαιοκίνητα ΙΧ, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ύστερα από διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς. Μάλιστα, ήταν επικριτικός έναντι των εταίρων, κάνοντας λόγο για «διαρροές που έχουν αμαυρώσει την εικόνα της Ευρώπης» και προσχηματικές διαφωνίες από τη μεριά τους. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Όταν μια διαπραγμάτευση φτάνει στο τέλος της, ακούγονται πολλά από τη μία πλευρά, ιδίως από τους εταίρους μας, που θέλουν να αποσπάσουν τα περισσότερα».

Η συμφωνία, για την οποία ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι είναι «πολύ κοντά», θα περιλαμβάνει εργασιακά και ασφαλιστικά, αλλά και τη ρύθμιση του χρέους με την οποία θα καθίσταται βιώσιμο.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015, 11:58