Η αυτόνομη πορεία του ΜέΡΑ25 με αιχμή την οριοθέτηση των σχέσεών του με τον ΣΥΡΙΖΑ, η αισιοδοξία για ενίσχυση του κόμματος και η εξόρμηση που θα πραγματοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα το επόμενο διάστημα αποτέλεσαν τους άξονες της ομιλίας του Γιάνη Βαρουφάκη με την οποία έκλεισαν οι εργασίες του τριήμερου συνεδρίου.

Στο μεταξύ τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών που έγιναν μετά το πέρας των εργασιών του συνεδρίου θα ανακοινωθούν επίσημα σήμερα Δευτέρα 7 Ιουνίου. Πριν την έναρξη των ψηφοφοριών και μετά από κλήρωση η Κεντρική Επιτροπή του ΜέΡΑ 25 αυξάνεται κατά 63 μέλη, ενώ δύο μέλη κληρώθηκαν και θα γίνουν μέλη της Πολιτικής Γραμματείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχοντας ως δεδομένη την άρνηση οποιασδήποτε μορφής συνεργασίας με τη ΝΔ, ο κ. Βαρουφάκης προέβλεψε ότι «από τον ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξουν κυκλωτικές κινήσεις, θα μας πουν να πάμε “όλοι μαζί”». Αλλά, πρόσθεσε, «όλοι μαζί με ποιους; Με την ολιγαρχία; Χαμένη δεν είναι η ψήφος στο ΜέΡΑ25, αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει ενσωματωθεί στην ολιγαρχία». Αναφερόμενος στο ΚΚΕ, ο Γ. Βαρουφάκης εξέφρασε την δυσφορία του για τις επιθέσεις που έχει δεχθεί το ΜέΡΑ25. Τόνισε μεταξύ άλλων: «Στο ΚΚΕ τιμώ τον Δημήτρη Κουτσούμπα, αλλά έκαναν βρώμικη προπαγάνδα ακόμα και προεκλογικά λέγοντας με άνθρωπο του Σόρος, ενώ η ΚΝΕ στον Οδηγητή με κατονομάζει ως δήθεν “λαγό” της κας Κεραμέως, τη στιγμή που είπα ότι δεν πρέπει το κράτος να έχει λόγο στα εσωτερικά των φοιτητικών συλλόγων. Εμείς ωστόσο θα γυρίσουμε και το άλλο μάγουλο. Θα συνεχίσουμε να τους αγκαλιάζουμε με αγάπη και κατανόηση κι ας μας βλέπουν ανταγωνιστικά».

Ωστόσο αναφερόμενος στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ «και τους ανθρώπους που μετά το 15′ επέστρεψαν στον “καναπέ”», είπε ότι «τους αγκαλιάζουμε, όχι για να τους κηδεμονεύσουμε, αλλά γιατί χρειάζεται παλλαϊκή ενότητα και συστράτευση, σε όλα αυτά που καταστρέφουν το μέλλον του κόσμου».

Για την πορεία του κόμματος ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι το ΜέΡΑ25 δυναμώνει, «κάνουμε την ανυπάκουη φωνή μας πιο ισχυρή μέσα στην κοινωνία. Το ΜέΡΑ25 δυναμώνει, δυναμώνει επειδή ωριμάζει και όσο πιο πολύ ωριμάζουμε τόσο πιο πολύ θα δυναμώνουμε». Στη συνέχεια ζήτησε από τους συνέδρους «να δυναμώσουμε το μήνυμα μας, να δώσουμε φωνή στα κινήματα και τους ανθρώπους. Υπάρχουμε στη Βουλή για να δώσουμε το βήμα, τη φωνή στα κινήματα που εγγυώνται ότι η συνθηκολόγηση του 2015 δεν θα επαναληφθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό που δεν είχαμε το 15′ θα το έχουμε με το ΜέΡΑ25! Τα κινήματα στην εξουσία, όχι οι ηγεσίες που παίζουνε βρώμικα παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών. Αυτή είναι η δέσμευση μας συνοδοιπόροι».

Ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία του ΜέΡΑ25, ενώ εκτίμησε ότι στο εξής το κόμμα θα δεχθεί επιθέσεις. «Επειδή δυναμώνουμε, ετοιμαστείτε για τη λάσπη, τον βρώμικο πόλεμο του “μνημονιακού τόξου” που θα μας επιτεθεί λυσσαλέα. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όσο περισσότερο μας λοιδορούν, τόσο κάνουμε τη δουλειά μας σωστά», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης τόνισε την ανάγκη το ΜέΡΑ25 να είναι «παρών» στα κινήματα και να κινείται με εξωστρέφεια ώστε όπως είπε «να μεταφέρουμε την ουσία του προγράμματος μας, πάταξη της χρεοδουλοπαροικίας και απελευθέρωση από το κεφάλαιο και από ένα κράτος το οποίο δημιουργήθηκε για να επεκτείνει την ολιγαρχία και τις ολιγαρχικές δυνάμεις».

Τον Νοέμβριο που θα διεξαχθεί το δεύτερο μέρος του συνεδρίου, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «θα συνεχίσουμε τον εκδημοκρατισμό και την πιο βαθιά συμμετοχική διαδικασία». Πρόσθεσε ότι η εξόρμηση σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, στην κοινωνία πρέπει να είναι έντονη.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 εξέφρασε την ετοιμότητα «για το μεγάλο άλμα, για να αποκτήσει η ανυπακοή μια πιο ισχυρή φωνή μέσα στην κοινωνία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης