«Δεν σταματάμε ποτέ να κινούμαστε, για πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα θα πρέπει να περιμένετε μερικές εβδομάδες. Γίνεται συντονισμένη δουλειά των ελεγκτικών μηχανισμών. Έχω την αίσθηση ότι και μαζεύονται χρήματα και θα μαζευτούν το επόμενο διάστημα. Δεν κουραζόμαστε καθόλου» είπε στον Alpha 989 ο γενικός γραμματέας για την καταπολέμηση της διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης.

«Βρέθηκε ένα modus operandi, ένα modus vivendi, η χρυσή τομή με τους ξένους» είπε για το ζήτημα της αυτοκαταγγελίας για τα αδήλωτα εισοδήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσθεσε, όμως, ότι «ο κόσμος έχει περάσει πολλά για να έρθουν να ξεπλύνουν τα χρήματά τους με ένα 20%» και τόνισε ότι «ένα μικρό πρόστιμο είναι η ιδανική λύση, δεν μπορούμε να πάμε σε χαριστικές διατάξεις».

Ο κ. Βασιλειάδης ανακοίνωσε ότι την Κυριακή φεύγει για τη Γερμανία το πρώτο κλιμάκιο με 25 στελέχη του ΥΠΟΙΚ και επικεφαλής τον ίδιο και τον κ. Γιώργο Πιτσιλή (γ.γ. Δημοσίων Εσόδων), για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε δράσεις κατά της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου. «Θα μας υποδεχθεί ο κ. Μπόγιαρνς» είπε και εκτίμησε ότι «η ιστορία θα γράψει ότι η συνεργασία με το κρατίδιο της Ρηνανίας-Βεστφαλίας σε όλα τα επίπεδα είναι από τις πιο επιτυχημένες κινήσεις της κυβέρνησης».

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι πηγαίνουμε καλύτερα όσον αφορά στα χρήματα που μαζεύονται από τον φόρο καπνικών. Γίνεται εξαιρετική δουλειά και το επόμενο διάστημα θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Δεν μας βοηθάει η αύξηση φορολογίας που θα έχουμε στα τσιγάρα από την 1η Γενάρη» ανέφερε ο κ. Βασιλειάδης και πρόσθεσε ότι «το μηχάνημα έγινε προσπάθεια να το πάρουμε χωρίς να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα της Siemens. Πολλές φορές δεν γίνεται, είτε δεν υπάρχουν χρήματα είτε, αν βρεθούν, είναι δυσκίνητες οι διαδικασίες, προσπαθούμε να τις ξεπεράσουμε. Πηγαίνουμε καλά, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε scanner στα μεγάλα τελωνεία. Υπάρχει κίνδυνος να πάρουμε τα μηχανήματα και να τα έχουμε να κάθονται, δεν μπορούν να τα χειριστούν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την αύξηση του ΦΠΑ είπε ότι «είναι τομέας στον οποίο θα κριθούμε».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο νέο νομικό πλαίσιο που θα έρθει το επόμενο διάστημα για τα καπνικά, την αυτοκαταγγελία, το περιουσιολόγιο.

Για το μέτρο της δέσμευσης λογαριασμών παραδέχθηκε ότι «ενδεχομένως να είναι δρακόντειο … Ζούμε όμως σε κανονικές συνθήκες και αυτό που βιώνουμε είναι κανονική οικονομία; Δεν ήμασταν μία κανονική χώρα, η φοροδοτική εισφορά καθενός δεν γινόταν ανάλογα με τα προβλεπόμενα εκ του Συντάγματος. Ορισμένα μέτρα είναι πολύ σκληρά, όταν όμως οι εισαγγελείς δίνουν αυτήν την εντολή, σπάνια κάνουν λάθος, δύσκολα οι αποφάσεις τους ανατρέπονται στην πορεία».

Στην ερώτηση πώς θα αντιμετωπιστεί η καθημερινή φοροδιαφυγή, ο κ. Βασιλειάδης απάντησε ότι «αυτό είναι μεγάλη κουβέντα, ενδεχομένως να πρέπει να γίνουν αλλαγές στο φορολογικό σύστημα. Πάντως, πολλές φορές είναι σοκαριστικό, κυβερνήσεις που έκοψαν σε μία νύχτα δύο συντάξεις να φωνάζουν γιατί κόβονται 10 ευρώ, που είναι η αυξημένη παρακράτηση φόρου. Θα γίνει μεγάλη καμπάνια για να καταλάβει ο κόσμος πώς λειτουργεί το σύστημα».

ΠΗΓΗ: alpha989.com

Διαβάστε επίσης: Χίλιες δικογραφίες για τη λίστα Μπόργιανς

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης