Επιμέλεια: Άντζελα Πεΐτση

«Ο διετής κύκλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς ολοκληρώνεται, σημαδεύεται από τις μεγαλύτερες ιστορικά αρνητικές ανατροπές στην αγορά εργασίας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για τον μήνα Σεπτέμβρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα:

Ι. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης τη διετία 2015-2016 (περίοδος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) έσπασαν το ιστορικό φράγμα του 50% και ξεπέρασαν την πλήρη απασχόληση, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε το 2014 και όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικότερα την περίοδο Ιαν.-Σεπτ. 2015 οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης αντιστοιχούσαν στο 51,50%, έναντι 48,50% της πλήρους απασχόλησης. Την αντίστοιχη περίοδο Ιαν.-Σεπτ. 2016 τα ποσοστά των ευέλικτων μορφών απασχόλησης διευρύνθηκαν ακόμη περισσότερο, φθάνοντας το 53,38%. Αντίστοιχα τα ποσοστά της πλήρους απασχόλησης υποχώρησαν περαιτέρω στο 46,62%, όπως εξήγησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το κλείσιμο των τραπεζών (capital control), η εξοντωτική αύξηση της φορολογίας, αλλά και η αύξηση των εισφορών οδήγησαν συνδυαστικά σε οικονομικό αδιέξοδο τις επιχειρήσεις και σε μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών. Οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας ήταν δραματικές, με θύματα εργαζόμενους και ανέργους. Τη διετία 2015-2016 συντελέστηκε η μεγαλύτερη ανατροπή στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της απασχόλησης, κυριάρχησαν απόλυτα οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και δημιουργήθηκε μια νέα γενιά εργαζομένων, οι “φτωχοί εργαζόμενοι” των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» πρόσθεσε.

II. Όπως είπε ο κ. Βρούτσης, τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», για το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης μηνός Σεπτεμβρίου 2016, είναι εξίσου αποκαλυπτικά.

«Σήμερα μπορεί πράγματι το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης να είναι θετικό, όμως, αυτό μόνο τυχαίο γεγονός δεν είναι. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας συγκροτημένης και στοχευμένης πολιτικής στην αγορά εργασίας υπέρ των εργαζόμενων που δρομολογήσαμε με ισορροπημένες παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις» τόνισε, αναφέροντας τα εξής:

1. Δημιουργία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» -του πιο καινοτόμου συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής ροών μισθωτής απασχόλησης στην Ευρώπη, με το οποίο ακτινογραφήσαμε για πρώτη φορά (1/3/2013) την αγορά εργασίας στην Ελλάδα.

2. Επιβολή αυστηρών προστίμων (10.500 ευρώ) για την ανασφάλιστη – αδήλωτη εργασία, που χαρακτηρίσαμε ως κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα. Μια τολμηρή απόφαση, που λειτούργησε άμεσα υπέρ των εργαζομένων και των συνεπών επιχειρήσεων, ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας, αλλά και θωρακίζοντας τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων. Γεγονός, που αποτυπώνεται με τον πιο εμφατικό τρόπο στο ιστορικό θετικό ρεκόρ όλων των εποχών, όταν λήφθηκαν οι συγκεκριμένες αποφάσεις (Σεπτέμβριος 2013), όπου το ισοζύγιο της «ΕΡΓΑΝΗ» εμφάνισε θετικό ρεκόρ προσλήψεων (63.122 θέσεις εργασίας) μέσα σ’ έναν μόλις μήνα. Ουσιαστικά, πρόκειται για το πέρασμα χιλιάδων θέσεων εργασίας από την ανεπίσημη στην επίσημη οικονομία. Ένα πέρασμα με το οποίο βελτιώθηκε η νομιμότητα στην αγορά εργασίας, με χιλιάδες εργαζόμενους να ασφαλίζονται για πρώτη φορά και τα ταμεία να εισπράττουν πολύ σημαντικούς πόρους από νέες ασφαλιστικές εισφορές.

3. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 6 μονάδες, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας, κάνοντας ελκυστικότερη τη νομιμότητα συγκριτικά με την παραβατικότητα και δίνοντας κίνητρα στις επιχειρήσεις για νέες προσλήψεις.

IIΙ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ν.Δ. παραμένει διαχρονικά σταθερή στις θέσεις της, στηρίζοντας την ποιοτική, πλήρη και καλά αμειβόμενη απασχόληση, δίχως όμως να παραγνωρίζει τη σημασία και το συμπληρωματικό χαρακτήρα των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, που συνυπάρχουν σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Ισορροπία, που υπήρχε για 10ετιες και στη χώρα μας, με την πλήρη απασχόληση να υπερτερεί!

Στοχοποιώντας την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο κ. Βρούτσης παρατήρησε: «Η ισορροπία αυτή, όμως, στην αγορά εργασίας, ανετράπη για πρώτη φορά υπέρ των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και σε βάρος των εργαζομένων, τη διετία 2015-2016 των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αξίζει να θυμηθούμε από το πολύ κοντινό παρελθόν τις θέσεις και τους χαρακτηρισμούς που εξέφραζε η σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Ασκούσαν δριμεία κριτική στη Ν.Δ., χαρακτηρίζοντας την τότε αγορά εργασίας “ζούγκλα”και “μεσαίωνα”. Ταυτόχρονα, μαζί με τον καταγγελτικό τους λόγο, υπόσχονταν σε όλους τους εργαζόμενους κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, διπλασιασμό των επιδομάτων ανεργίας και πλήρη απασχόληση για όλους με κατάργηση κάθε μορφής ευέλικτης απασχόλησης».

«Σήμερα εργαζόμενοι και άνεργοι έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της υποκρισίας και της πολιτικής εξαπάτησης. Όχι μόνο δεν εκπληρώθηκαν οι υποσχέσεις που τους δόθηκαν προεκλογικά, αλλά βρίσκονται σε θέση δυσμενέστερη από εκείνη που ήταν το 2014» κατέληξε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης