Από το βήμα της Βουλής, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε στα τελευταία πέντε χρόνια όπου οι Έλληνες «χωρίζονται διαρκώς, μνημονιακοί-αντιμνημονιακοί… Τώρα διαχωρίστηκαν σε Ευρωπαϊστές και αντιευρωπαϊστές».

Η κα. Γεννηματά κάλεσε να «βάλουμε τέλος στον διχασμό που με τον λόγο μας προκαλέσαμε στην κοινωνία. Απαιτούνται δύσκολες, επώδυνες αλλά αναγκαίες αποφάσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση την κατηγόρησε ότι έφερε τη χώρα αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία, την έξοδο από το ευρώ… Διχάσατε τον λαό για άλλη μία φορά και να οδηγηθεί η χώρα σε δυσκολότερη διαπραγματευτική θέση».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε στη συνέχεια πως «συμφωνούμε ότι ο μοναδικός ασφαλής χώρος για την Ελλάδα είναι μέσα στην Ελλάδα και το ευρώ. Για την ασφάλεια και τη δημοκρατία για τη θωράκιση του Έθνους» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στα όσα είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1992: «Προειδοποίησε για τις δυσκολίες αλλά τόνισε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πορεία. Το ΠΑΣΟΚ δεν αρνήθηκε ποτέ το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Το ΠΑΣΟΚ διατυπώνει καθαρά τις θέσεις του: Εθνική γραμμή με σαφή τρόπο στη διπλή εντολή από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, όχι στη ρήξη, ναι στην ενεργή συμμετοχή στην ευρωζώνη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απέδωσε στη συνέχεια την αποκλειστική ευθύνη της διαπραγμάτευσης στην κυβέρνηση: «Φέρνετε τη συμφωνία υπό το βάρος ασφυκτικών περιορισμών. Πολλά μέτρα είναι αναντίστοιχα με τις κόκκινες γραμμές. Εσείς γνωρίζετε που πρέπει να επιμείνετε και πού να υποχωρήσετε».

Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση και τη διαπραγματευτική ομάδα είπε ότι έχουν χρέος να προχωρήσουν «γρήγορα με ευθύνη για άμεση λύση. Τα πάντα θα κριθούν από το αίσιο τέλος. Το ΠΑΣΟΚ θα μείνει στην πρώτη γραμμή για να μείνει η χώρα μέσα στη ζώνη του ευρώ».

Από τη μεριά του το ΠΑΣΟΚ, είπε η κα. Γεννηματά, «συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας να αξιοποιήσουμε τις επαφές μας με Ευρωπαίους σοσιαλιστές. Δίπλα μας στάθηκαν οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, όπως ο Φ. Ολάντ. O πρωθυπουργός της Γαλλίας τόνισε ότι είναι ζήτημα υψίστης σημασίας η παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ. Και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος. Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές έσπασαν την απομόνωση που μας οδήγησε η κυβέρνηση».

Όπως είπε, στη συνέχεις της ομιλίας της: «o λαός απαιτεί ριζική λύση. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για λύση μέσα στο ευρώ. Μια αλλοπρόσαλλη και επικίνδυνη διαπραγμάτευση έφερε τη χώρα αντιμέτωπη με τραγωδία. Η χώρα απομονώθηκε».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, περιέγραψε την ασφυκτική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα λέγοντας μεταξυ άλλων: «Τον Δεκέμβριο οι εταίροι ζητούσαν 1 δισ. μέτρα, εσείς τώρα προτείνετε 12 δισ. Οι τράπεζες είναι κλειστές, οι καταθέσεις και οι μισθοί δεν είναι εξασφαλισμένοι».

»Τώρα είναι ώρα να πετύχετε τη συμφωνία. Ο πρωθυπουργός έχει σαφή εντολή να διαπραγματευτεί. Χρειάστηκε και η σημερινή συνεδρίαση για να πείσετε ότι επιθυμείτε λύση, είπε ακόμη και κατέληξε: «Δεν είναι εύκολη αυτή η ώρα για κανέναν… Κύριε πρωθυπουργέ, αναλάβετε τις ευθύνες σας απέναντι στη νέα γενιά της πατρίδας μας και κυρίως στις μέλλουσες γενιές. Αυτή τη στιγμή η χώρα είναι στα χέρια σας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης