Η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργείου Εξωτερικών και η ενδοκυβερνητική διαμάχη σχετικά με τη συμφωνία Αθηνών- Σκοπίων για το όνομα της ΠΓΔΜ καλύπτεται από τον γερμανικό Τύπο, ο οποίος αναμεταδίδει κυρίως πρακτορειακές ανταποκρίσεις, αλλά και πληροφορίες των ελληνικών ΜΜΕ για το θέμα.

Το περιοδικό Der Spiegel, υπό τον τίτλο «Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας παραιτείται εξαιτίας της διαμάχης για την ονομασία», αναφέρει ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας παραιτήθηκε εξαιτίας μιας διαφωνίας σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ και προσθέτει ότι «προφανώς αισθάνθηκε ότι δεν τον στήριξε επαρκώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας». Το περιοδικό σημειώνει: «Αφορμή για την παραίτηση είναι προφανώς μια σύγκρουση στο υπουργικό συμβούλιο για το όνομα της “Μακεδονίας”. Ο Κοτζιάς είχε, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ελληνικών ΜΜΕ, έντονη λογομαχία με τον δεξιό λαϊκιστή υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο για την συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων σχετικά με την επίλυση της διαμάχης για το όνομα της Μακεδονίας. Ο Κοτζιάς κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας ότι υπονομεύει τη συμφωνία. Ο μέχρι τότε υπουργός Εξωτερικών θεωρείτο αρχιτέκτονας της συμφωνίας. Ο δεξιός λαϊκιστής Καμμένος όμως απορρίπτει τη συμφωνημένη μετονομασία της Μακεδονίας. Ψαρεύει συστηματικά σε εθνικιστικά νερά και θέλει σε κάθε περίπτωση να εμποδίσει τη γειτονική χώρα να φέρει το όνομα “Μακεδονία” υπό οποιαδήποτε μορφή. Επειδή ο Κοτζιάς στη διαμάχη δεν έλαβε επαρκή στήριξη από τον Τσίπρα, αποφάσισε να παραιτηθεί, μεταδίδει ο αθηναϊκός Τύπος επικαλούμενος πηγές του υπουργείου Εξωτερικών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, υπό τον τίτλο «Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών παραιτείται λόγω ελλιπούς υποστήριξης» και τον υπότιτλο «Η Αθήνα και τα Σκόπια διευθέτησαν τη διαμάχη για το όνομα της Μακεδονίας. Ο αγώνας όμως για τα σύμβολα κλονίζει την ελληνική κυβέρνηση», αναφέρεται στην παραίτηση του Νίκου Κοτζιά και στη σχετική δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η οποία ακολούθησε. «Είχε προηγηθεί μια έντονη αντιπαράθεση του Έλληνα επικεφαλής της διπλωματίας με τον δεξιό λαϊκιστή υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο για την εφαρμογή της συμφωνίας της Αθήνας με τα Σκόπια. Η Αθήνα δεν ήθελε να εμποδίζει πλέον την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και τις μελλοντικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων στην EE. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ υποστηρίζουν σθεναρά τη συμφωνία προκειμένου η Μακεδονία να ενσωματωθεί στη Δύση και να εξαλειφθεί οριστικά η επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή», αναφέρει η εφημερίδα και σημειώνει ότι ο κ. Καμμένος αξιοποίησε την ευκαιρία ενός ταξιδιού στις ΗΠΑ προκειμένου να αναπτύξει τη δική του εξωτερική πολιτική. «Πρότεινε στην Ουάσιγκτον μια λύση η οποία δεν προέβλεπε την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Κατόπιν θα δημιουργείτο στα Βαλκάνια ενός είδους “μικρό ΝΑΤΟ” υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, στο οποίο θα συμμετείχαν όλα τα κράτη των Βαλκανίων τα οποία δεν είναι μέλη της Συμμαχίας», αναφέρει η εφημερίδα και συνεχίζει σημειώνοντας ότι ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος θεωρείται αρχιτέκτονας της συμφωνίας Αθήνας-Σκοπίων, «αισθάνθηκε ότι τον παρέκαμψε και επέκρινε δριμύτατα τον κ. Καμμένο» κατά την διάρκεια μιας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη. «Καθώς δεν θεώρησε ότι έλαβε επαρκή στήριξη από την πλευρά του πρωθυπουργού Τσίπρα, την Τετάρτη παραιτήθηκε». «Σχολιαστές στην Αθήνα συμφωνούσαν ότι ο Τσίπρας έπρεπε να ζυγίσει ποιον χρειάζεται περισσότερο. Και αυτός ήταν ο δεξιός λαϊκιστής Καμμένος, ο οποίος εξασφαλίζει με τους δέκα βουλευτές του μικρού δεξιού κόμματός του την πλειοψηφία για τον Τσίπρα στην Βουλή. Άλλος εταίρος για τον Τσίπρα στη σημερινή Βουλή δεν υπάρχει», καταλήγει ο συντάκτης.

Στην γερμανόφωνη υπηρεσία της Deutsche Welle δημοσιεύεται σχετικό ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο στο υπουργικό συμβούλιο έλαβε χώρα μια σφοδρή αντιπαράθεση γύρω από τη συμφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ. «Η αντιπαράθεση έληξε με ένα μεγάλο μπαμ: ο Κοτζιάς πήρε το καπέλο του και παρέδωσε το πόστο του», γράφει η DW και σημειώνει ότι «ο υπουργός Εξωτερικών δεν θύμωσε μόνο με τον δεξιό λαϊκιστή υπουργό Άμυνας, αλλά και με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα». Ο κ. Κοτζιάς «δεν αισθάνθηκε ότι έλαβε επαρκή υποστήριξη από τον πρωθυπουργό, μεταδίδει ο αθηναϊκός Τύπος επικαλούμενος πηγές του υπουργείου Εξωτερικών», αναφέρει η DW. Το δημοσίευμα, αφού παραθέτει τις πρόσφατες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, σημειώνει ότι και στην Ελλάδα δεν υπάρχει γενική συναίνεση για τη συμφωνία. «Κυρίως το εθνικιστικό κόμμα Ανεξάρτητοι Έλληνες, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση, απορρίπτει την διατήρηση του όρου “Μακεδονία” στο όνομα του γειτονικού κράτους. Ο αρχηγός του κόμματος Πάνος Καμμένος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από την συμμαχία με τον Τσίπρα, εάν η συμφωνία έρθει προς επικύρωση στην Βουλή. Το κόμμα του με δέκα βουλευτές είναι αυτό που εξασφαλίζει την πλειοψηφία για την κυβέρνηση Τσίπρα», καταλήγει το ρεπορτάζ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης