Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης 

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που άρχισε χθες τις εργασίες της, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Annalena Baerbock κάλεσε τα κράτη μέλη να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στις βασικές αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης στην επικείμενη σύνοδο κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, πράγμα που σημαίνει ιδιαίτερα ότι όλα τα κράτη μέλη σέβονται την ευρωπαϊκή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και εφαρμογή των αποφάσεων του Δικαστηρίου.

«Σε αυτή την εποχή που σημαδεύεται από τον πόλεμο της Ρωσίας, δεν μπορούμε πλέον να θεωρούμε δεδομένη την πρόοδο της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη.

Αν θέλουμε να δείξουμε ότι παρά την καταστολή και τον πόλεμο, η δύναμη της δημοκρατίας και η ψυχή της Ευρώπης παραμένουν αδιάσπαστα στην ήπειρό μας, πρέπει να σταθούμε όρθιοι και να πολεμήσουμε για αυτά», δήλωσε η υπουργός Baerbock.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Υπουργός κάλεσε όλες τις χώρες που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης να την επικυρώσουν, καθώς ο οργανισμός συνεχίζει να εργάζεται για την επικύρωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τόνισε επίσης την ανάγκη να γίνει πραγματικότητα η προσχώρηση της ΕΕ στην ΕΣΔΑ και κάλεσε τα κράτη μέλη να συνεργαστούν για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον ψηφιακό κόσμο.

«Το Συμβούλιο της Ευρώπης μπορεί να βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα γενιά ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε η υπουργός Baerbock, αναφερόμενος στη σύνταξη μιας νέας σύμβασης για την τεχνητή νοημοσύνη.

Η Επιτροπή της Βενετίας είναι, σε αυτό το πλαίσιο, μια πυξίδα για τη δημοκρατία και ένα παράδειγμα του πώς οι αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης μπορούν να έχουν αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο.

Στην ομιλία της στη Συνέλευση, η Υπουργός υπενθύμισε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει υιοθετήσει «μια ξεκάθαρη και ενιαία στάση ενάντια στον πόλεμο της Ρωσίας» και «στέκεται στο πλευρό των γενναίων γυναικών, ανδρών και παιδιών της Ουκρανίας, που αγωνίζονται για τη χώρα τους και την ελευθερία τους.

– αλλά και για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρη την ήπειρο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης