Εντείνονται οι πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση να στείλει γραπτή δέσμευση σχετικά με την παροδικότητα του μερίσματος στους συνταξιούχους, την ώρα που πληροφορίες αναφέρουν ότι το Βερολίνο ζητεί από την Αθήνα να εκφράσει τη βούλησή της για λήψη ισοδύναμων μέτρων από το ίδιο κοινωνικό πεδίο (επιδόματα, συντάξεις) σε περίπτωση που υπάρξει απόκλιση των δημοσιονομικών στόχων την επόμενη διετία.

Δεν αποκλείεται να υπάρξει ακόμα και έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup εντός της ημέρας με πρωτοβουλία του Γερούν Ντάισελμπλουμ​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η δυσαρέσκεια της Γερμανίας για τις εξαγγελίες Τσίπρα είναι έντονη και εκφράστηκε πολλάκις κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Euroworking Group. Οι δανειστές ζήτησαν γραπτές διαβεβαιώσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη ότι τα 617 εκατ. ευρώ δεν θα δοθούν εκ νέου το 2017 και το 2018, αλλά αποτελούν ένα εφάπαξ βοήθημα για το 2016. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα συμφωνήσουν στο «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις και δεν αποκλείεται να υπάρξει ακόμα και έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup εντός της ημέρας με πρωτοβουλία του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος παραμένει πλήρως εναρμονισμένος με τα «θέλω» του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πρόκειται για ακόμη ένα επεισόδιο στο πολύκροτο σίριαλ του ελληνικού χρέους, με τους Ευρωπαίους να επιθυμούν διακαώς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο, χωρίς όμως να αποδέχονται τις προτάσεις του Ταμείου για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα και «κούρεμα», προκειμένου να καταστούν βιώσιμα τα ελληνικά δάνεια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης