Γερμανικός Τύπος για τις διαπραγματεύσεις: «Η βασανιστική αναζήτηση για έναν συμβιβασμό»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015, 09:37
Γερμανικός Τύπος για τις διαπραγματεύσεις: «Η βασανιστική αναζήτηση για έναν συμβιβασμό»
Στην αποτυχία να επιτευχθεί χθες συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος.

  «Η διαμάχη για την Ελλάδα βαραίνει τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.» είναι ο τίτλος της εφημερίδας «Die Welt», η οποία επισημαίνει ότι πριν την έναρξη σήμερα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι Ευρωπαίοι θα προσπαθήσουν με κάθε μέσο να βρουν λύση στην επικίνδυνη κρίση στην Ελλάδα.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία διήρκεσε 90 λεπτά και δεν είχε αποτέλεσμα, σήμερα αναμένεται να ξανασυναντηθούν εκτάκτως, ενώ νωρίτερα θα συναντηθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους επικεφαλής των θεσμών.

«Ενημερώσαμε τους υπουργούς μόνο για τις προόδους που έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα. Δυστυχώς δεν έχουμε καταλήξει ακόμη σε συμφωνία, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών.
 
«Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη» υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τους επικεφαλής των θεσμών ο Τσίπρας ζήτησε επιμήκυνση των χρεών της Ελλάδας προς τον ΕΜΣ, κάτι που οι πιστωτές αρνήθηκαν.

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ δήλωσε ότι η επιθυμία της Αθήνας για αναδιάρθρωση του χρέους της είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις. «Πολλοί το θεωρούν ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας από την πίσω πόρτα» σχολίασε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε ήδη επισημάνει από τη Δευτέρα ότι οι ηγέτες των 19 χωρών της Ευρωζώνης συμφωνούν ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα.

Η εφημερίδα «Die Zeit» σημειώνει: «Οι νυχτερινές διαβουλεύσεις ολοκληρώθηκαν χωρίς πρόοδο», ενώ προσθέτει ότι, παρότι οι συζητήσεις διήρκεσαν έως αργά το βράδυ, δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα.

Όμως, προσθέτει η εφημερίδα, οι υπουργοί Οικονομικών χρειάζονται μια βάση για συμφωνία μέχρι σήμερα το μεσημέρι.

Η «Frankfurter Allgemeine» τονίζει ότι μένουν λίγες ώρες για να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

Παράλληλα, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι δεν έγιναν γνωστά επισήμως τα αποτελέσματα των χθεσινών συναντήσεων. Παρ’ όλα αυτά, από κύκλους της ελληνικής κυβέρνησης έγινε γνωστό ότι η Αθήνα μένει σταθερή στις θέσεις της.

Πάντως, η «FAZ» εξηγεί ότι ήδη από χθες το απόγευμα, πριν από τη σύνοδο του Eurogroup, είχε διαφανεί ότι θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία, καθώς οι θεσμοί είχαν ζητήσει από την Αθήνα να προχωρήσει σε βελτιώσεις στις προτάσεις της, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε.

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αντιμετώπισε πιο επικριτικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις προτάσεις της Ελλάδας.

«Η βασανιστική αναζήτηση για έναν συμβιβασμό» τιτλοφορείται η «Handelsblatt», η οποία επισημαίνει ότι προφανώς ο Τσίπρας σχεδιάζει συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών κρατών.

«Παρ’ όλα αυτά, ο χρόνος για την εξεύρεση λύσης είναι λίγος» προσθέτει η εφημερίδα.

Το οικονομικό περιοδικό «Wirtschaftswoche» σημειώνει ότι, αν και δεν επετεύχθη συμφωνία χθες, οι πολίτες στην Ελλάδα παραμένουν εκπληκτικά ήρεμοι.

Διαβάστε επίσης: Το τελεσίγραφο των θεσμών
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015, 03:22

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015, 09:50