Η κυβέρνηση επιδιώκει έναν γόνιμο και ειλικρινή διάλογο με τους πολιτικούς αρχηγούς, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Παρασκευή.

Όπως είπε, η κυβέρνηση επεξεργάζεται τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής και τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει στη σύσκεψη των αρχηγών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει κάθε διπλωματικό μέσο για τον αναλογικό υποχρεωτικό διαμερισμό των προσφυγικών ροών για την ταχεία υλοποίηση της επανεγκατάστασης προσφύγων και για να αποκλειστούν μονομερείς ενέργειες.

Την Πέμπτη θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο και την ίδια ημέρα ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με αντικείμενο τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να προσφύγει η ίδια από μόνη της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να προσφύγει η χώρα σε βάρος της Αυστρίας και των βαλκανικών χωρών που έχουν προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Όμως, σημείωσε ότι έχουν διατυπωθεί σκέψεις από ξένους διπλωμάτες, προκειμένου, εάν χρειαστεί, να χρησιμοποιηθεί και αυτό το εργαλείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενη στην πορεία των διαπραγματεύσεων, η κα Γεροβασίλη είπε ότι «το ΔΝΤ θα πρέπει να εξηγήσει επαρκώς γιατί εμμένει σε θέσεις που δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία του καλοκαιριού, πολύ περισσότερο που τα οικονομικά στοιχεία πάνω στα οποία δομήθηκε η συμφωνία του καλοκαιριού είναι πολύ καλύτερα σήμερα».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να υπογραμμίζει την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να θέλει την εφαρμογή της συμφωνίας με τον λαό όρθιο.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου και συνταγματικής αναθεώρησης, η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε ότι είναι ένα θέμα που δεν θα αργήσει, αλλά θα πρέπει αυτή η συζήτηση να ανοίξει σε ένα άλλο περιβάλλον και αφού έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Όπως ανέφερε, μετά θα ξεκινήσει μία τέτοια συζήτηση, η οποία είναι αναγκαία για τον τόπο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης