«Για πρώτη φορά θέματα διασποράς μπήκαν σε σύνοδο κορυφής»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017, 18:43
«Για πρώτη φορά θέματα διασποράς μπήκαν σε σύνοδο κορυφής»
Την ικανοποίησή του που «για πρώτη φορά μπήκαν τα ομογενειακά ζητήματα σε μια Σύνοδο Κορυφής, και μάλιστα πολύ ψηλά στην ατζέντα της», εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ, απαντώντας σε ερώτημα του ΑΠΕ – ΜΠΕ για τα αποτελέσματα της Τριμερούς Διάσκεψης για την Διασπορά Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής.

Συγκεκριμένα ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ δήλωσε:

«Η 2η Τριμερής Συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ για θέματα Διασποράς, η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής στη Θεσσαλονίκη, είχε εξαιρετικά αποτελέσματα και αποσαφήνισε τα πεδία συνεργασίας των τριών χωρών, σε ένα τόσο σημαντικό πεδίο δράσης.

Καταρχήν, ήταν εντυπωσιακό το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του επίσημου γεύματος εργασίας που έκλεισε την Σύνοδο Κορυφής, περίπου ο μισός χρόνος της συζήτησης αναλώθηκε για την Διασπορά.
Οι ηγέτες και των τριών χωρών επικρότησαν την συμφωνία που είχαμε κάνει προηγουμένως στην Τριμερή Συνάντηση με τον κ. Φώτη Φωτίου και τον κ. Νάταν Σαράνσκι, ότι πρέπει να επενδύσουμε πάνω στους νέους ανθρώπους.

Έχουμε επεξεργαστεί πολλές ιδέες, αλλά θα τις συγκεκριμενοποιήσουμε στην επόμενη Τριμερή που θα γίνει στην Λευκωσία 20 – 21 Αυγούστου, στα πλαίσια του ετήσιου Συνεδρίου Διασποράς, που κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της Τριμερούς Κορυφής, ανακοίνωσε και μεγάλη Τριμερή Διάσκεψη για τις κοινές δράσεις και συνεργασία των τριών χωρών, που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο αυτής της χρονιάς. Μάλιστα, σε όλες τις παρεμβάσεις του, ο Πρωθυπουργός συνέδεε τα ομογενειακά και με το brain-drain, το οποίο δεν επιδιώκει μόνο να το κάνει brain-gain, αλλά στην παρούσα φάση ζητά να αξιοποιηθεί επ’ ωφελεία και των παιδιών που έφυγαν, αλλά και της Ελλάδας. Και αυτό, είτε μέσω της επιχειρηματικής δραστηριότητας των νέων, είτε μέσω των Ακαδημαϊκών Κοινοτήτων.

Οφείλω να τονίσω, ότι για όλο το πολύ μεγάλο πακέτο των ομογενειακών θεμάτων που έχουμε μπροστά μας και οι τρεις χώρες να επεξεργαστούμε και να υλοποιήσουμε , έχω τακτική συνεργασία με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά.

Για μία ακόμη φορά θέλω πράγματι να εκφράσω την ικανοποίησή μου και την χαρά μου, που για πρώτη φορά μπήκαν τα ομογενειακά ζητήματα σε μια Σύνοδο Κορυφής, και μάλιστα πολύ ψηλά στην ατζέντα της. Φυσικά θέλω να ευχαριστήσω για την εξαιρετική μας συνεργασία τόσο τον φίλο μου Κύπριο Επίτροπο κ. Φώτη Φωτίου, όσο και τον κ. Νάταν Σαράνσκι, αυτήν την εξέχουσα προσωπικότητα της Εβραϊκής Διασποράς.

Σημειώνω ότι με τον κ. Σαράνσκι είχα και μία εξαιρετική διμερή συνεργασία το πρωί της Πέμπτης, όπου δρομολογήσαμε πολλά κομμάτια της μωσαϊκού, που συνθέσαμε αργότερα στην Τριμερή με την Κύπρο.»

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017, 18:46