«Αποτύχαμε» παραδέχθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg σχετικά με την επέτειο του «ενός χρόνου Αριστερά».

«Δεν καταφέραμε να πείσουμε την τρόικα και επομένως αποτύχαμε» επανέλαβε ο κ. Βαρουφάκης και εκτίμησε ότι το νέο πρόγραμμα βοήθειας δεν πρόκειται να επιλύσει τα προβλήματα της Ελλάδας.
«Η οικονομία συνεχίζει να βυθίζεται στην κρίση» πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι «χάσαμε μία μεγάλη ευκαιρία να λύσουμε το ελληνικό πρόβλημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το απόσπασμα της συνέντευξης:

Ερωτηθείς για τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας ήξερε τι έπρεπε να γίνει αλλά τελικώς παραδόθηκε άνευ όρων», ενώ παράλληλα ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται υπό κατάρρευση.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία έχουν δεχθεί ένα διπλό κτύπημα. Πρώτον από την κρίση, η οποία οδήγησε σε εκτίναξη της ανεργίας και ως εκ τούτου σε κάθετη μείωση των εισφορών και δεύτερον από το PSI, το οποίο «αφαίρεσε» σημαντικό μερίδιο των περιουσιακών τους στοιχείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ούτε ο Θεός και οι άγγελοί του δεν μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά (God and His Angels Can’t Fix Greece είναι ο τίτλος στο πρακτορείο).

Σχολιάζοντας την πολικτική της κυβέρνησης, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση, συνεχίζοντας τις μειώσεις και τις περικοπές. Ο κ. Τσίπρας παραδόθηκε σε μία σειρά πολιτικών που γνώριζε ότι θα αποτύχουν. Είπε «ναι» σε μία σειρά πολιτικών που δεν μπορούν να έχουν αποτέλεσμα, που δεν μπορούν να «δουλέψουν» και αυτό το γνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι».

Εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να σταθεροποιηθεί, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη λιτότητα, ενώ υποστήριξε ότι ουσιαστικά οι δύο μεγάλες δυνάμεις της Ευρωζώνης  -Γαλλία και Γερμανία- δεν έχουν στην πραγματικότητα αποφασίσει ποιο είναι το καλύτερο για την οικονομία της ζώνης του ευρώ.

Απατώντας σε ερώτηση για το εάν μετανιώνει για τον τρόπο διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια που ήταν υπουργός, δηλώνει απλά: «σαφώς και υπάρχουν πράγματα για τα οποία μετανιώνω».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης