«Καθώς η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και πάλι και κατευθύνεται προς μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον από τις φινλανδικές εταιρείες για την ελληνική αγορά» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρεσβευτής της Φινλανδίας στην Ελλάδα, Γιούχα Πίουκο. Παράλληλα, στέλνει το μήνυμα πως περαιτέρω βελτιώσεις στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον αναμένεται να καταστήσουν την αγορά όλο και πιο ελκυστική.

Αντίστοιχα, δηλώνει βέβαιος ότι υπάρχουν αναξιοποίητες ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις στη φινλανδική αγορά, σε τομείς όπως τα λαχανικά και τα φρούτα, τα οργανικά χημικά και τα φάρμακα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποκρυσταλλώνοντας το μήνυμά του, ο Φινλανδός πρέσβης τονίζει πως οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Φινλανδίας και της Ελλάδας είναι πολύ καλές, αλλά υπάρχει αρκετό περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη, αναφέροντας για παράδειγμα τις διμερείς οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα μπορούσε να γεννηθεί στην Ελλάδα μια καινοτόμα εταιρεία όπως η Nokia, ο Φινλανδός πρέσβης απάντησε θετικά λέγοντας ότι η χώρα μας έχει το πνευματικό και επιχειρηματικό υπόβαθρο που χρειάζονται τέτοιες καινοτόμες επιχειρήσεις για την ανάπτυξή τους.

Στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γιούχα Πίουκο έκανε ειδική αναφορά στην αειφόρο ανάπτυξη και τη μετανάστευση, τονίζοντας την ανάγκη πανευρωπαϊκής προσέγγισης των προκλήσεων αυτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, χαρακτηρίζει την Ελλάδα σημαντικό ευρωπαϊκό εταίρο. «Και οι δύο είναι σχετικά μικρές χώρες και βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, η Φινλανδία και η Ελλάδα μοιράζονται τη βασική αντίληψη για τον κόσμο και υπάρχουν πολλά θέματα που ενδιαφέρουν η μία την άλλη» προσέθεσε.

Ο πρεσβευτής της Φινλανδίας στην Ελλάδα απαντά σε ερωτήσεις για την ποιότητα του εκπαιδευτικού και του κοινωνικού συστήματος της χώρας του, αλλά και για την καινοτομία, καθώς και ποια διδάγματα μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα.

Ειδική αναφορά κάνει στους Φινλανδούς που έχουν επιλέξει τη χώρα μας για μόνιμη κατοικία τους, επισημαίνοντας πως αποτελούν κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

Η Φινλανδία ανακηρύχθηκε φέτος ως η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΗΕ. Ο Φινλανδός πρέσβης εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τους λόγους.

Ακολουθεί η συνέντευξη του πρεσβευτή της Φινλανδίας στην Ελλάδα Γιούχα Πίουκο στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της Φινλανδίας, στις 5 Ιανουαρίου 1918. Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων. Ποια είναι η σημασία της Ελλάδας για τη Φινλανδία, σε ποιο επίπεδο βρίσκονται σήμερα οι διμερείς σχέσεις και ποιες οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξή τους;

Ως κράτος-μέλος της ΕΕ, η Ελλάδα είναι σημαντικός ευρωπαϊκός εταίρος για τη Φινλανδία. Και οι δύο είναι σχετικά μικρές χώρες και βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, η Φινλανδία και η Ελλάδα μοιράζονται τη βασική αντίληψη για τον κόσμο και υπάρχουν πολλά θέματα που ενδιαφέρουν η μία την άλλη. Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Φινλανδίας και της Ελλάδας είναι πολύ καλές, αλλά υπάρχει αρκετό περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη, για παράδειγμα, στις οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις μας. Η Ελλάδα είναι από τους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς για τους Φινλανδούς. Εξίσου, θα θέλαμε να καλέσουμε περισσότερους Έλληνες να επισκεφθούν τη Φινλανδία και να απολαύσουν το καλοκαίρι της φρεσκάδας και τον βόρειο χειμώνα.

Σε χαιρετισμό σας κατά την εθνική εορτή της Φινλανδίας στην Αθήνα, είπατε ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και έχει ανοίξει νέο κεφάλαιο για την ανάπτυξη της, και η Φινλανδία θέλει να είναι μέρος σε αυτό το εγχείρημα. Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει αυτό;

Η παγκόσμια κατάσταση απαιτεί όλες οι χώρες να επιδιώκουν οικονομική, κοινωνική και οικολογική αειφόρο ανάπτυξη. Σε αυτή το εγχείρημα, τόσο η Φινλανδία όσο και η Ελλάδα μπορούν να μάθουν η μία από την άλλη. Από την πλευρά της Φινλανδίας, θα ήθελα να αναφέρω τις κοινωνικές καινοτομίες μας, όπως η υψηλής ποιότητας εκπαίδευση για όλους, καθώς και η τεχνογνωσία μας σε καθαρές τεχνολογίες, που είναι πιο γνωστές στην Ελλάδα.

Σε ποιους τομείς μπορούν οι δύο χώρες να εμβαθύνουν την οικονομική τους συνεργασία;

Θα ήθελα να δω περισσότερη φινλανδική επιχειρηματική παρουσία στην ελληνική αγορά σε όλους τους τομείς. Υπάρχουν ενδιαφέρουσες ευκαιρίες για τις φινλανδικές επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας και της υγείας, για παράδειγμα. Η κυκλική οικονομία είναι ένας τομέας όπου πολλές φινλανδικές εταιρείες μπορούν να προσφέρουν τεχνολογίες παγκόσμιας κλάσης.

Υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα από φινλανδικές επιχειρήσεις και ποιες οι προοπτικές υλοποίησης τους;

Καθώς η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και πάλι και κατευθύνεται προς μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης, είμαι βέβαιος ότι υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον από τις φινλανδικές εταιρείες για την ελληνική αγορά. Περαιτέρω βελτιώσεις στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον αναμένεται να καταστήσουν την αγορά όλο και πιο ελκυστική. Αυτό που είναι σημαντικό στην Ελλάδα είναι να γίνουν περαιτέρω βήματα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, την αύξηση της σταθερότητας και της προβλεψιμότητας του φορολογικού συστήματος και την επίλυση της πρόκλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα.

Θα μπορούσε να γεννηθεί μια καινοτόμα εταιρεία όπως η Nokia στην Ελλάδα;

Ναι, γιατί όχι. Η Ελλάδα έχει το πνευματικό και επιχειρηματικό υπόβαθρο που χρειάζονται τέτοιες καινοτόμες επιχειρήσεις για την ανάπτυξή τους. Η επιτυχία της Nokia βασίστηκε στη συνειδητοποίηση ότι πρέπει να έχουμε μια σαφή εστίαση και μια εξειδίκευση που λείπει από την αγορά. Δεν μπορείτε να είστε πολύ καλοί σε όλα, αλλά πρέπει να υπερέχετε σε κάτι για να πετύχετε.

Υπάρχουν ευκαιρίες στη φινλαδική αγορά για τα ελληνικά προϊόντα και τις ελληνικές επιχειρήσεις. Σε ποιους κλάδους;

Το εμπόριο είναι πάντα αμφίδρομο και είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν αναξιοποίητες ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις στη φινλανδική αγορά, σε τομείς όπως τα λαχανικά και τα φρούτα, τα οργανικά χημικά και τα φάρμακα.

Σε ποια πεδία θα μπορούσαν να συνεργαστούν οι δύο χώρες και ποιες πολιτικές θα μπορούσαν να προωθήσουν από κοινού στο πλαίσιο της ΕΕ;

Η αειφόρος ανάπτυξη και η μετανάστευση είναι επίκαιρα θέματα ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτεί πανευρωπαϊκή προσέγγιση, όπου απαιτείται συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Η Φινλανδία και η Ελλάδα, δυο χώρες στο βορρά και στον νότο της ΕΕ. Ποιες είναι οι κοινές προκλήσεις και πώς τις αντιμετωπίζει το Ελσίνκι;

Και οι δύο χώρες βρίσκονται σε γεωπολιτικά στρατηγικές γειτονιές και εργάζονται για τη διατήρηση και τη βελτίωση των σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής συνεργασίας.

Ποιος είναι ο βαθμός συμμετοχής στην ελληνική ζωή των Φιλανδών πολιτών που ζουν στη χώρα μας;

Περισσότεροι από χίλιοι Φιλανδοί ζουν μόνιμα σε αυτή την όμορφη χώρα. Αποτελούν κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας και ζουν μια ελληνική ζωή. Ως πρέσβης της Φινλανδίας είμαι πολύ χαρούμενος που, ενώ διάγουν τη ζωή τους στην Ελλάδα, αυτοί οι συμπατριώτες, γυναίκες και οι άντρες θέλουν να διατηρήσουν ζωντανές και τις φινλανδικές ρίζες τους. Η ύπαρξη πολλών ενώσεων Φινλανδών στην Ελλάδα αποτελεί μαρτυρία γι΄ αυτό.

Η Φινλανδία βρίσκεται στην παγκόσμια κορυφή σχετικών μετρήσεων για την ποιότητα του εκπαιδευτικού και του κοινωνικού της συστήματος, καθώς και για την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα. Ποια διδάγματα μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα;

Οι έννοιες της εμπιστοσύνης και της ισότητας είναι δύο από τα σημαντικότερα θεμέλια της φινλανδικής κοινωνίας. Η εμπιστοσύνη μεταξύ διάφορων κοινωνικών φορέων και η ισότητα των ευκαιριών συνεπάγονται ότι η κοινωνία στο σύνολό της μπορεί να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δεξιότητες και τις ειδικεύσεις όλων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μικρές χώρες όπως η Φινλανδία και η Ελλάδα.

Η Φινλανδία ανακηρύχθηκε ως το πιο ευτυχισμένο κράτος στον κόσμο. Πού το αποδίδεται αυτό κατά τη γνώμη σας;

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, στη Φινλανδία όλοι έχουν ίσες και δίκαιες ευκαιρίες να αποκομίσουν τα μέγιστα από τη ζωή τους. Η δυνατότητα για τους πολίτες να εκπληρώσουν τους στόχους τους -και να δώσουν τη δυνατότητα στους άλλους να κάνουν το ίδιο- συμβάλλει σε ένα γενικό αίσθημα ικανοποίησης και χαράς. Οι Φινλανδοί έχουν επίσης μια πολύ στενή σχέση με τη φύση. Είναι η έμπνευση, η κινητήρια δύναμη και ο ναός της ψυχής μας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης