Ποσοστό 26,7% στην πρόθεση ψήφου έναντι 20,2% της Νέας Δημοκρατίας συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας της GPO.

Στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τις 9 έως τις 13 Οκτωβρίου για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Mega τρίτο κόμμα έρχεται το Ποτάμι με 6%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα έχουν ως εξής:

ΝΔ: 20,2%
ΣΥΡΙΖΑ: 26,7%
ΠΑΣΟΚ: 4%
ΑΝΕΛ: 3%
Χρυσή Αυγή: 5,7%
ΚΚΕ: 5,7%
Ποτάμι: 6%
Λαός: 2,1%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1,6%
Άλλο: 4,7%
Λευκό / Άκυρο: 2,1%
Αναποφάσιστοι: 18,2%

Στο ερώτημα για το ποιός είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός το 43,1% πιστεύει πως είναι ο Αντώνης Σαμαράς και το 37,2% εκφράζει την προτίμησή του για τον Αλέξη Τσίπρα. Το ποσοστό που συγκεντρώνει ο κ. Τσίπρας είναι υψηλότερο κατά 8,2% από το προηγούμενο ποσοστό του στη μέτρηση της GPO.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται πως η επιλογή «κανένας» συγκέντρωσε το 17,9%

Δημοφιλέστερος πολιτικός αναδεικνύεται από τη δημοσκόπηση ο Αλέξης Τσίπρας καθώς συγκεντρώνει το 42,8% των θετικών απόψεων και τον ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 41%. Τρίτος σε δημοφιλία είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης με 40% θετικές απόψεις και ακολουθούν ο Φώτης Κουβέλης με 34% και ο Δ. Κουτσούμπας με 33,6%.

Οι θετικές απόψεις για τον Π. Καμμένο φτάνουν το 29%, για τον Ευ. Βενιζέλο στο 22,8% και για τον Ν. Μιχαλολιάκο στο 11,6%.

Για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και πρόωρες εκλογές

Διαφωνεί το 50,5% των ερωτηθέντων, έναντι ενός επίσης μεγάλου ποσοστού της τάξεως του 45,9% στο ενδεχόμενο ανατροπής της κυβέρνησης και της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

Επίσης το 55,7% των ερωτηθέντων επιθυμεί εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας έναντι ενός ποσοστού της τάξεως του 40,3% που επιθυμεί να πάμε για εκλογές.

Στην ίδια δημοσκόπηση το 62,4% επιθυμεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην προέρχεται από το χώρο της πολιτικής και το 24% να επιθυμεί το αντίθετο.

Στο ερώτημα για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει το 36% απαντά «ναι» και το 61,8% «όχι».

Για το χρέος

Όσον αφορά στο ερώτημα για το εάν η διαπραγμάτευση για το χρέος πρέπει να γίνει από τη σημερινή κυβέρνηση, το 48,9% απαντά ότι αυτό πρέπει να γίνει από μια νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από εκλογές και το 42,5% επιθυμεί να γίνει από τη σημερινή κυβέρνηση.

Επίσης το 54,1% απαντά «ναι» «μάλλον ναι» στο ερώτημα για το εάν οι δανειστές μπορούν να διαγράψουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους. «Όχι» λέει το 43,2%.

Στην ερώτηση εάν η χώρα θα πρέπει να ξεκινήσει διαδικασία εξόδου από το ευρώ εάν δεν πετύχει διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, θετικά απαντά το 35,6%, ενώ το 61% τάσσεται υπέρ της παραμονής στο κοινό νόμισμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης