Αδιαφανές, διεφθαρμένο και γερασμένο, χαρακτήρισε το ΕΣΥ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος, μιλώντας την Τρίτη στο 13ο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Παραδέχθηκε δε ότι «κάναμε νοσοκομεία που ίσως δεν χρειάζονταν». Την ίδια στιγμή τόνισε ότι πρέπει να οικοδομήσουμε σωστές σχέσεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίες επί πολλά χρόνια είχαν διαταραχθεί.

Ο κ. Γρηγοράκος αναφέρθηκε επίσης στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση σχεδίων στον τομέα της Υγείας, φέροντας ως παράδειγμα τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ. «Έπρεπε να είχε γίνει πριν από 30 χρόνια» είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παίρνοντας τον λόγο ο διοικητής της πρώτης ΥΠΕ κ. Σταύρος Πεντέας είπε ότι η εποχή που βιώνουμε είναι από τις δυσκολότερες περιόδους και κάλεσε τις επιστημονικές εταιρείες να αναλάβουν σημαντικό ρόλο. Για τους γιατρούς πρότεινε να αμείβονται με το αποτέλεσμα και όχι κατά πράξη, και τάχθηκε υπέρ των ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα).

Αστάθεια και αβεβαιότητα

«Παρά τις σημαντικές δημοσιονομικές επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας, ο χώρος της υγείας και του φαρμάκου εξακολουθεί να ταλανίζεται από αστάθεια και αβεβαιότητα» ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Αναστασόπουλος πρότεινε ως λύση την «άμεση ανασυγκρότηση του υγειονομικού τομέα, πέρα από μνημονιακές υποχρεώσεις, ώστε να δημιουργηθεί ένα σταθερό περιβάλλον Υγείας για όλους τους λειτουργούς της». Αυτό, εκτός των άλλων, όπως σημείωσε, προϋποθέτει και την ύπαρξη ενός Εθνικού Σχεδίου για την Υγεία.

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Μπασκόζος, υπεύθυνος Τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι «η υγειονομική πολιτική της κυβέρνησης τα χρόνια του μνημονίου δεν είναι απλώς μια διαχείριση με λιγότερους πόρους. Ο πραγματικός της στόχος δεν είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών, αλλά η οριστική κατεδάφιση της δημόσιας περίθαλψης και η δημιουργία ευνοϊκών προϋποθέσεων για την πλήρη ιδιωτικοποίηση και για την ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση της αγοράς υπηρεσιών υγείας. Η καταστροφή της πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων υγείας αποτελεί τμήμα αυτής της πολιτικής».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης