Γκρούεφσκι: Η Ελλάδα είναι πρώην Οθωμανική Επαρχία

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013, 17:06
Γκρούεφσκι: Η Ελλάδα είναι πρώην Οθωμανική Επαρχία
Για προσβλητική στάση της Ελλάδας μίλησε ο Νίκολα Γκρούεφσκι. Ο πρωθυπουργός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας θεωρεί ότι η χρήση του ακρωνυμίου FYROM από την Ελλάδα είναι προσβλητική.

Μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός του δήλωσε ότι όπως δεν τους αρέσει να τους αποκαλεί η Ελλάδα FYROM, έτσι δεν θα άρεσε στην Ελλάδα να την αποκαλούν FOPOG - Former Ottoman Province of Greece (Πρώην Οθωμανική Επαρχία της Ελλάδας).

Επίσης τόνισε ότι «δεν μπορεί κανείς να ζητά από εμάς να αυτοδιαγραφούμε. Ήμασταν και θα παραμείνουμε “Μακεδόνες” και θα μιλάμε “μακεδονική” γλώσσα σε αυτό το κράτος, τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας”».

Οι δηλώσεις του Νίκολα Γκρούεφσκι καταγράφονται μία μόλις ημέρα μετά τη θετική για τη χώρα του έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία προτείνει στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων επισημαίνοντας ωστόσο πως θα πρέπει να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας.

Ο Γκρούεφσκι ξεκαθάρισε πως όσο το κόμμα του είναι στην κυβέρνηση, δεν θα υπάρξει λύση με την οποία θα αμισβητείται το έθνος και η γλώσσα των Σκοπιανών.

«Έχουμε ένα έθνος και ένα κράτος με το δικό του όνομα τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και τη δική του γλώσσα τη "Μακεδονική"» δήλωσε προκλητικά, συμπληρώνοντας πως επιθυμεί μια λύση στο πρόβλημα με την Ελλάδα «με αμοιβαίο σεβασμό και χωρίς αποκλεισμούς».

Έως αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, στις νέες προκλητικές δηλώσεις Γκρούεφσκι.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013, 17:19