Βάρος στον ρόλο του ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αλλά και στην προοδευτική ιδεολογία του έναντι της συντηρητικής Ευρώπης, έδωσε στην ομιλία του στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου. Επανέλαβε ότι έχει ξεκαθαρίσει τις θέσεις του για τις δικές του προσωπικές προθέσεις, αλλά ξεκαθάρισε πως αυτό δεν σημαίνει πως θα κάνει τις ενέργειες που του αναλογούν μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες διαδοχής. Μάλιστα, αναφερόμενος στις σημερινές δηλώσεις Μιχελάκη τόνισε πως στο ΠΑΣΟΚ θέλουν την αλήθεια πριν τις εκλογές γι’ αυτό εμμένει να κατατεθεί ο φάκελος στη Βουλή για την ΕΛΣΤΑΤ πριν τις εκλογές.

Αρχικά ανέφερε πως αυτή η κρίση είναι «η χειρότερη όλων των εποχών», για αυτό αυτή η περίοδος που διανύουμε είναι «καθοριστικής σημασίας για το αν τελικά θα μπούμε σε ένα συντεταγμένο δρόμο όσο δύσκολος κι αν είναι, τον δρόμο της ανάπτυξης […] ή αν θα συνεχίσουμε να βολοδέρνουμε στους άγριους αέρηδες των φόβων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δρω με γνώμονα τη χώρα μου»

Ο Γιώργος Παπανδρέου στην Κόστα ΡίκαΕπεσήμανε ακόμη πως «αυτή η μάχη δίνεται όχι μόνο εντός Ελλάδας, αλλά κι εκτός Ελλάδας» και πρόσθεσε πως «παρά τα κυνικά σχόλια θεωρώ καθήκον μου να προωθώ και τις κοινωνικές ιδέες και ό,τι καλύτερο έχει η Ελλάδα να δείξει», κάνοντας αναφορά στα ταξίδια του σε Κόστα Ρίκα και Ισραήλ, διευκρινίζοντας: «Προεδρεύω όλων αυτών των διαδικασιών στη Σοσιαλιστική Διεθνή με γνώμονα τη χώρα μου». Σε αυτό το σημείο επιτέθηκε και πάλι σε «κάποια μέσα ενημέρωσης» που «αντιπολιτεύονται με πάθος» και συμπλήρωσε: «Υπεραμύνομαι της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, όπως έκανα και στις Βρυξέλλες προχθές, με τις σοσιαλιστικές δυνάμεις που καταθέτουν αντιπροτάσεις απέναντι στη συντηρητική Ευρώπη […] το ίδιο έκανα και στο Ισραήλ χτες». Μάλιστα, έκανε λόγο πως ζούμε σε μια «εποχή εύκολης απαξίωσης των πάντων» και της προσπάθειας της δικής του και της κυβέρνησης.

«Η συντηρητική Ευρώπη έκανε λάθος»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η χώρα πληρώνει τα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης», πρόσθεσε και υπογράμμισε πως «μπροστά στον κυνισμό και τη μιζέρια εγώ δεσμεύομαι να υπερασπίζομαι την Ελλάδα, αυτό μας διαφοροποιεί από τη συντήρηση», αναφερόμενος στην «απολυτότητα» της συντηρητικής Ευρώπης, η οποία «εκφράστηκε στις πολιτικές απέναντι στην Ελλάδα». «Η συντηρητική Ευρώπη», συμπλήρωσε πως «έκανε ένα θεμελιώδες λάθος», «αντί να αντιμετωπίσει με αμεσότητα τις συστημικές αδυναμίες, υπήρξε μια ψυχολογία τιμωρίας: ο κακός είναι ο μεσόγειος, ο νότιος, ο ανατολίτης».

«Αντιθέτως, η προοδευτική σκέψη ξεκινά από τον άνθρωπο», πρόσθεσε και επεσήμανε πως αυτό «μας διαφοροποιεί και από την παραδοσιακή αριστερά της παθητικής αποδοχής, μιας άλλης ισοπέδωσης που αντί να έχει προτάσεις, ισοπεδωτικά αρνείται τα πάντα». «Σήμερα όσο ποτέ άλλωστε χρειάζεται να ξαναδώσουμε την αίσθηση αυτοπεποίθησης στον ελληνικό λαό. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνο με τον λαό, όχι απέναντι του, όχι ενάντιά του», τόνισε.

«Ψέματα της ΝΔ- Ποτέ δεν μίλησα για διεφθαρμένο λαό»

Μάλιστα, ξεκαθάρισε, εξαπολύοντας δριμεία κριτική στη Νέα Δημοκρατία κάνοντας λόγο για «ψέματα» πως «ποτέ δεν μίλησα για διεφθαρμένο λαό, αυτές οι ιδέες είναι ρατσιστικές, […] όπως ο ναζισμός δεν είναι DNA των Γερμανών έτσι και η διαφθορά δεν είναι DNA των Ελλήνων».

Όσο για τη νέα πρόταση περί επιτροπείας, έκανε λόγο για «γελοιότητες περί επιτρόπου» και υπενθύμισε πως «όταν πέρυσι ήρθε παρόμοια πρόταση, χωρίς το δικαίωμα ψήφου της Ελλάδας στους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η αντίδρασή μου ήταν άμεση και απόλυτη». Ενώ, υπεραμύνθηκε για ακόμα μία φορά της πρότασής του για δημοψήφισμα, λέγοντας: «Η συντηρητική Ευρώπη φοβήθηκε την άποψη του ελληνικού λαού για δημοψήφισμα».

«Βάλαμε πλάτη και αποφύγαμε την καταστροφή»

O Γιώργος Παπανδρέου στην τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησηΠαράλληλα, τόνισε πως «τώρα καταλαβαίνουν τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση πόσο δύσκολη ήταν η διαπραγμάτευση» και υπογράμμισε πως η διαπραγμάτευση γινόταν με γνώμονα το συμφέρον του Έλληνα πολίτη, «το συμφέρον του συνταξιούχου, ναι του συνταξιούχου», γιατί το «καθημερινό δίλημμα» για εκείνον τα τελευταία δύο χρόνια ήταν «να χάσει ένα μέρος ή να χάσει τα πάντα;». Ένα δίλημμα με «μεγάλο πολιτικό κόστος». «Βάλαμε πλάτη και αποφύγαμε την καταστροφή και για αυτό ας είμαστε περήφανοι, ας είστε εσείς η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ περήφανοι για αυτό που πετύχατε […] Σηκώσαμε βάρος που δεν μας αναλογούσε και το σηκώσαμε ψηλά».

Μάλιστα, τόνισε πως «παλέψαμε να δημιουργηθεί μηχανισμός στήριξης», γιατί «θα χρεοκοπούσαμε μιας κι έξω και τότε με νωπή λαϊκή εντολή θα χρεωνόταν πολιτικά τη χρεοκοπία η Νέα Δημοκρατία». Μίλησε για συντονισμένες κινήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τόνισε: «Δώσαμε όλοι μάχη μέχρις εσχάτων!».

«Το ΠΑΣΟΚ θα είναι ενωμένο και συντεταγμένο στις διαδικασίες που έχει μπροστά του»

Αναφορικά με τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε: «Υπηρετώ την ενότητα. Έχω εκφραστεί υπεύθυνα για τις δικές μου προσωπικές προθέσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι εγώ δεν θα πρέπει να κάνω ενέργειες που μου αναλογούν μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της ηγεσίας. Το ΠΑΣΟΚ θα είναι ενωμένο και συντεταγμένο στις διαδικασίες που έχει μπροστά του, αλλά και τις διαδικασίες που έχει η χώρα. Και αυτό είναι το καθήκον μας ως κόμμα».

«Θέλουμε φως σε όλα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ»

Αναφέρθηκε στη μείωση του ελλείμματος κατά οκτώ μονάδες, ενώ αναφορικά με τις δηλώσεις του Γιάννη Μιχελάκη για αποστολή του φακέλου της ΕΛΣΤΑΤ και των υπονοιών περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος μετά τις εθνικές εκλογές, τόνισε: «Θέλουμε φως σε όλα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Εμείς θέλουμε την αλήθεια πριν τις εκλογές και όχι μετά. Γιατί μετά; Για να πάμε με τα ψέματα της Νέας Δημοκρατίας σε εκλογές;».

«Έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε, αλλά εμείς κάναμε την αρχή», πρόσθεσε. «Εμείς σταματήσαμε να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, να μαγειρεύουμε στοιχεία και να διογκώνουμε με νέους τον δημόσιο τομέα», επεσήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση Καραμανλή.

Υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία παρέλαβε το 2004 μια χώρα με διεθνές κύρος και «κατάφεραν μέσα σε έξι χρόνια τον απόλυτο διασυρμό της χώρας […] παραδωμένη σε πορεία χρεοκοπίας», ενώ έκανε έναν ακόμη υπαινιγμό για τους χειρισμούς της ΝΔ: «Ή μήπως πήραμε ρώσικα ή αραβικά χρήματα τα οποία δεν πήραμε; Οι μόνοι που ανταποκρίθηκαν ήταν οι Κινέζοι».

«Μαριονέτα δεν υπήρξα ποτέ και δεν θα γίνω ποτέ ό,τι κι αν μου κοστίσει και μου κοστίζει ήδη», τόνισε, ενώ παραδέχθηκε: «Μετάνιωσα που δεν προχωρήσαμε από την αρχή στην αλλαγή του εκλογικού νόμου».

«Πραγαμτικές κοινές κι όχι προνομιούχες μετοχές»

Αίσθηση προκάλεσε η φράση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για «πραγματικές κοινές κι όχι προνομιούχες μετοχές» με υπονοούμενα προς σαφείς κατευθύνσεις. Αμέσως μετά πρόσθεσε δίνοντας συνέχει στη διαμάχη με τον κ. Ψυχάρη «κάθε καναλάρχης πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως κάθε άλλος επιχειρηματίας που θέλει να πάρει δάνειο». Σε αυτό το σημείο απέσπασε το θερμό χειροκρότημα των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

«Δεν επέβαλα σε κανένα να γίνει υπουργός»

Μάλιστα, συνεχίζοντας τις «βολές» προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις τόνισε: «Δεν επέβαλα σε κανένα να γίνει υπουργός ούτε να παραμείνει στην κυβέρνηση. Τα λάθη τους δεν είναι δικά τους, είναι δικά μου και οι επιτυχίες τους είναι όλων μας».

Τέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε πως «τίποτα από (σ.σ. όλα όσα συμφωνήθηκαν τον Μάρτιο, τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο) δεν ήταν αυτονόητο. Εμείς δημιουργήσαμε τις επιλογές. Η συμφωνία που πετύχαμε τον Οκτώβριο είναι μοναδική στα ιστορικά χρονικά, και υψίστης σημασίας για εμάς. Μας παρέχει μια απόλυτη προστασία, και για πρώτη φορά μου είπε ο Τσαρλς Νταλάρα, πως διαγράφεται οικειοθελώς τόσο μεγάλο ποσό από το χρέος μιας χώρας. Η συμφωνία αυτή αποτελεί εθνικό κεκτημένο. Άξιζε ακόμη να παραδώσω την πρωθυπουργία. Πληρώνουμε πολύ ακριβά την κακοδιαχείριση του παρελθόντος και καλούμαστε να εφαρμόσουμε τη συμφωνία του Οκτωβρίου».

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης