Ένα ιδιόχειρο σημείωμα, καλά κρυμμένο εδώ και χρόνια στα συρτάρια της Siemens, ήρθε να βάλει εκ νέου φωτιά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μας. Η αποκάλυψη έρχεται από τη Γερμανία και αφορά τον Τάσο Μαντέλη, πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Σημίτη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, 10.000.000 γερμανικά μάρκα εισέρευσαν σε λογαριασμό ελβετικής τράπεζας, του οποίου κάτοχος εμφανίζεται κάποιος κύριος Rocos. Ωστόσο, δημοσιογραφικές πηγές τολμούν να αναφέρουν ότι πρόκειται περί «υπουργικής» μίζας, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τον Τάσο Μαντέλη.

Η  SIEMENS παράγει «βόμβες»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι δύο αδελφές του. Σήμερα, είναι ο Τάσος Μαντέλης. Η Siemens βάλθηκε να μας αποδείξει ότι υπάρχει οπλοστάσιο στα συρτάρια της…

Τα όσα αποκαλύπτονται από τις καταθέσεις των στελεχών της γερμανικής εταιρείας και την έρευνα που διεξάγεται, έχουν αρχίσει εδώ και λίγο καιρό να παίρνουν σάρκα και οστά. Οι γενικές και αόριστες καταγγελίες περί «πολιτικού μαύρου χρήματος», που έβρισκαν εύκολη απάντηση, τις προηγούμενες ημέρες άρχισαν να γίνονται συγκεκριμένες! Αρχής γενομένης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την αδελφή του, που πήραν εξοπλισμό χιλιάδων ευρώ από την εταιρεία, χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ, παρά μόνο μετά την απομάκρυνση του φίλου τους κ. Χριστοφοράκου από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, οι αποκαλύψεις στην υπόθεση Siemens φαίνεται να μην έχουν τελειωμό. Αυτή τη φορά η έρευνα εστιάζει στο όνομα Τάσος Μαντέλης.

Ένα ιδιόχειρο σημείωμα η αρχή του νήματος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Γερμανοί διαχειριστές των «ειδικών πληρωμών» αποκάλυψαν ένα πραγματικό ντοκουμέντο. Πρόκειται για το ιδιόχειρο σημείωμα που βρέθηκε αρχειοθετημένο από το 1998 στους ύποπτους φακέλους της εταιρείας. 

Το σημείωμα αναφέρει:

« Τα εμβάσματα στέλνονται προς :

Canadian Imperial Bank of Commerce Ltd, Geneva Switzerland

FOR  A/C  No 22157    A Rocos

ATT: Mr.  ERNEST  ROHRER».

Στο σημείωμα εμφανίζεται ο αριθμός λογαριασμού τραπέζης «22157»  καθώς και το όνομα Rοκος ως κατόχου του λογαριασμού. Αναμένεται η εισαγγελική έρευνα να ανακαλύψει την πορεία αυτών των χρημάτων, ανοίγοντας τον ύποπτο λογαριασμό, καθώς επίσης και να διασταυρώσει αν ο συγκεκριμένος Ρόκος (!) έχει σχέση με πολιτικό ή Υπουργό της κυβέρνησης Σημίτη.

Αναφέρει «Ρόκος» αλλά φωτογραφίζει Μαντέλη   

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι το εν λόγω ιδιόχειρο σημείωμα αναφέρεται σε ένα από τα πολλά εμβάσματα εκείνης της περιόδου, που συνολικά έφθασαν τα 10.000.000 γερμανικά μάρκα (περίπου 5.000.000 ευρώ) σ’ αυτόν το λογαριασμό. Και δεν είναι μόνο αυτά.  Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές τα 10.000.000 μάρκα ήταν μόνο ένα μέρος του συνολικού ποσού της μίζας. Είχαν προηγηθεί άλλα 45.000.000 μάρκα ως προκαταβολή.

Σύμφωνα με στελέχη της μητρικής εταιρείας, το συγκεκριμένο έμβασμα αφορά μίζα που δόθηκε ενόψει των προγραμματικών συμφωνιών του ΟΤΕ και του ΟΣΕ με τη Siemens. Παρ’ ό,τι αναγράφεται λοιπόν το όνομα «Ρόκος», θα πρέπει να θυμηθούμε ότι εκείνη την περίοδο, ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών, που ενέκρινε και υπέγραψε τις αναθέσεις στη Siemens, ήταν ο Τάσος Μαντέλης. Στις 23 Δεκεμβρίου 1997 υπεγράφησαν οι προγραμματικές συμφωνίες του ΟΤΕ από τον τότε υπουργό. Τον Ιανουάριο του 1998 –λίγες μέρες αργότερα- μπήκαν στον υπό έρευνα λογαριασμό τα 10.000.000 μάρκα. Και είχαν ήδη προκαταβληθεί τα 45.000.000 μάρκα. 

Απάντηση Τάσου Μαντέλη

Επικοινωνήσαμε με τον Τάσο Μαντέλη προκειμένου να του θέσουμε υπόψιν τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας. Εκείνος μας απέστειλε την έγγραφη απάντησή του, στην οποία αρνείται τα πάντα. Αναλυτικά ο κ. Μαντέλης αναφέρει:

 

 

«Είναι εξοργιστικώς ψευδή και βαρύτατα συκοφαντικά τα δημοσιεύματα του τύπου που με εμφανίζουν, πως δήθεν εισέπραξα εκατομμύρια μάρκα από τη SIEMENS.

Ζητώ όλα τα στοιχεία που υπάρχουν να δοθούν στη Δικαιοσύνη για να πράξει το καθήκον της και να αποκατασταθεί η αλήθεια».

 Το σημείωμα δεν έφτασε ποτέ στην Εισαγγελία της Αθήνας

Το «περίεργο» σημείο της ιστορίας μας είναι ότι το συγκεκριμένο ιδιόχειρο σημείωμα δεν είχε παραδοθεί από τη δικηγορική εταιρεία “Debevoise and Plimpton” αλλά ούτε από την Εισαγγελία του Μονάχου στην Εισαγγελία της Αθήνας. Δεν υπήρχε το συγκεκριμένο στοιχείο στα χέρια των ελληνικών αρχών.

 

Επίσης, θυμηθείτε και τη δήλωση του πληρεξούσιου δικηγόρου της εταιρείας Αλέξανδρου Λυκουρέζου πριν από λίγες μέρες.. «Δεν προκύπτουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα». Βέβαια, αν υπολογίσουμε τις απαγορεύσεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών, που άκουσον-άκουσον διαγράφει τα πάντα μετά την πάροδο 2 συνόδων της Βουλής, πιθανώς να μην υπάρχει ποινική δίωξη. Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ του επιχειρήματος.. «δεν υπάρχουν ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα» και της διαπίστωσης.. «κάποιοι τα πήραν, αλλά τώρα παραγράφηκαν όλα». Αν όντως «τα πήραν» άνθρωποι, που είχαν πολιτική θέση, θα πρέπει να αποκαλυφθεί, άσχετα αν διώκεται ή όχι πλέον το αδίκημα.  Σ’ αυτό συμφωνούμε όλοι, έτσι δεν είναι;

 «Πάμε για εκλογές»

 Εκλογές μέσα στο καλοκαίρι βλέπει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γεώργιος Καρατζαφέρης.

 Ο κ. Καρατζαφέρης μιλώντας στη zougla.gr υποστήριξε ότι η πρόσφατη περίπτωση της Siemens, των ομολόγων και της Deutsche Telecom σε συνάρτηση με την ακρίβεια, θα οδηγήσουν στις κάλπες εντός του καλοκαιριού.

«Το πολιτικό σύστημα όπως έχει σήμερα δεν έχει περαιτέρω αντοχές. Ένας τρόπος για να ξεφύγουμε από την παρούσα κατάσταση είναι οι εκλογές», όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης