Handelsblatt: «Καθόλου ενθουσιασμένοι οι πιστωτές» με τα μέτρα Τσίπρα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 16 Μαΐου 2019, 11:26
Handelsblatt: «Καθόλου ενθουσιασμένοι οι πιστωτές» με τα μέτρα Τσίπρα

Προεκλογικές σκοπιμότητες διακρίνει η «Handelsblatt» στα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν χθες στην ελληνική Βουλή με τα οποία, όπως σημειώνεται, ο πρωθυπουργός Τσίπρας θέλει να κερδίσει την εύνοια των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές, μεταδίδει η Deutsche Welle στην ελληνική της έκδοση.

Γράφει η γερμανική εφημερίδα:

Στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Τετάρτη στην ελληνική Βουλή αναφέρεται πλήθος γερμανικών ΜΜΕ. Πιο σχολιαστικό το άρθρο της εφημερίδας «Handelsblatt», στο οποίο σημειώνεται:

«Στους συνταξιούχους ο Τσίπρας υπόσχεται 13η σύνταξη, η οποία θα εκταμιευτεί ήδη την επόμενη εβδομάδα - εγκαίρως πριν από τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές που θα γίνουν ταυτόχρονα στην Ελλάδα.

Στην τελική ευθεία του προεκλογικού αγώνα ο πρωθυπουργός θέλει να κερδίσει την εύνοια των ψηφοφόρων με μείωση φόρων και απαλλαγές από τα χρέη προς το Δημόσιο. Ο ίδιος ο Τσίπρας κάνει λόγο για μια ''δύσκολη μάχη'' που καλείται να δώσει στις ευρωεκλογές. Στις δημοσκοπήσεις προηγείται η συντηρητική Νέα Δημοκρατία με 7 έως 10 μονάδες της αριστερής συμμαχίας του Τσίπρα, ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και στις δημοσκοπήσεις για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές η ΝΔ προηγείται με διαφορά.

»Ωστόσο πολλοί ειδικοί αμφιβάλλουν ότι η μερική αποπληρωμή των φορολογικών οφειλών θα αποφέρει πολλά χρήματα στο κράτος. Εκφράζουν φόβους ότι η ήδη εξασθενημένη φορολογική συνείδηση θα φθίνει ακόμη περισσότερο. […]

»Ορισμένοι δεν θέλουν να πληρώσουν, ελπίζοντας σε πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις. Οι περισσότεροι, όμως, δεν μπορούν να πληρώσουν. Η οκτάχρονη ύφεση αύξησε δραματικά τα χρέη προς την εφορία. Από την αρχή της κρίσης στις αρχές του 2010 έχουν περίπου διπλασιαστεί. 4,1 εκατ. ιδιώτες και εταιρείες χρωστούν στο Δημόσιο. Πρόκειται για σχεδόν έναν στους δύο φορολογουμένους».

Οι αμφιβολίες των πιστωτών

Το άρθρο αναφέρεται επίσης στην αντίδραση των πιστωτών: «Οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν τις αμφιβολίες τους για τα σχέδια Τσίπρα. Για τις μειώσεις φόρου και τις αυξήσεις των συντάξεων πληροφορήθηκαν από τα ΜΜΕ. Τα εκλογικά δώρα θα κοστίσουν σχεδόν 4 δισ. ευρώ εφέτος και του χρόνου. Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα καταφέρει να τηρήσει τους συμπεφωνημένους με τους πιστωτές στόχους για τον προϋπολογισμό. Την ώρα που ο ESM, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν δηλώσει ότι θέλουν “να εξετάσουν” τα νέα μέτρα, το ΔΝΤ εκφράζεται ήδη ξεκάθαρα. Το πρόγραμμα Τσίπρα οδεύει προς ''λανθασμένη κατεύθυνση'', δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν, σε συνέδριο στην Αθήνα. Η χώρα χρειάζεται διεύρυνση της φορολογικής βάσης, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αναπτυξιακά κίνητρα. Η κυβέρνηση όμως κινείται προς την ''αντίθετη κατεύθυνση''. Ο Ντόλμαν άσκησε κριτική και στο σύστημα αποπληρωμής σε δόσεις για φορολογουμένους που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, λέγοντας ότι υπονομεύουν την ήδη κακή φορολογική συνείδηση».

Η Ελλάδα αλλάζει ρότα

Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης Tagesschau δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του τα παρακάτω: «Έπειτα από μακροχρόνιες περικοπές η Ελλάδα αλλάζει ρότα: οι συντάξεις αυξάνονται, οι φόροι μειώνονται. Οι σχετικοί νόμοι ψηφίστηκαν σήμερα από το Κοινοβούλιο. Παρ' όλα αυτά, η αντιπολίτευση ασκεί κριτική. “Έπειτα από οκτώ χρόνια θυσιών έχει ξημερώσει μια νέα εποχή” με αυτά τα λόγια ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επαίνεσε το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Τετάρτη στη Βουλή. Τα βασικά σημεία της μεταρρύθμισης: περισσότερη σύνταξη και λιγότεροι φόροι. Το πακέτο δρομολογήθηκε από το ίδιο του το κόμμα. Από τώρα και στο εξής οι Έλληνες θα πληρώνουν λιγότερο ΦΠΑ όταν θα επισκέπτονται ένα εστιατόριο ή θα ψωνίζουν κάποια βασικά τρόφιμα όπως ζυμαρικά και δημητριακά».

Το περιοδικό «Spiegel» στην ιστοσελίδα του  αναφέρει για το ίδιο θέμα:

«Λίγο πριν από τις ευρωεκλογές ο Έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας δρομολογεί διάφορες φοροελαφρύνσεις καθώς και μια έκτακτη πληρωμή για συνταξιούχους. Η αντιπολίτευση εκτιμά ότι πρόκειται για προεκλογικό ελιγμό […] και κατηγορεί τον Τσίπρα ότι προσπαθεί εν όψει ευρωεκλογών να ενισχύσει τη δημοτικότητά του που συνεχώς μειώνεται».

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 16 Μαΐου 2019, 11:37