Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο της μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας.

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα επισημαίνει ότι «ενδεχόμενη αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης εν μέσω προεκλογικού αγώνα στη Γερμανία “θα ήταν εφιάλτης” για τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ»​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η Handelsblatt αναφέρει σε δημοσίευμά της πως η συγκεκριμένη τοποθέτηση του Γερμανού αξιωματούχου μπορεί να προκάλεσε έκπληξη στην Αθήνα (δεδομένης της πάγιας θέσης του Βερολίνου για συμμετοχή του Ταμείου στα νέα δάνεια προς την Ελλάδα), ωστόσο δεν είναι σε καμία περίπτωση απερίσκεπτη ή τυχαία. Ειδικότερα, η γερμανική οικονομική εφημερίδα επισημαίνει ότι «ενδεχόμενη αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης εν μέσω προεκλογικού αγώνα στη Γερμανία “θα ήταν εφιάλτης” για τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ».

«Όλοι οι εμπλεκόμενοι ποντάρουν να υπάρξει τον Απρίλιο ή το αργότερο τον Ιούνιο συμφωνία με το ΔΝΤ για τις προϋποθέσεις συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Ήδη, αυτό θα είναι δύσκολη υπόθεση για τον Σόιμπλε, καθώς το ΔΝΤ θέλει να παράσχει ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, κάτι που απορρίπτει όμως κατηγορηματικά η γερμανική κυβέρνηση» προσθέτει η Handelsblatt, εκτιμώντας ότι ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ θα συνοδευόταν από νέα σκληρά μέτρα λιτότητας για την Ελλάδα από τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να καλύψουν τη διαφορά.

​Ο Σόιμπλε είναι θιασώτης της ιδέας να καθιερωθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης που να λειτουργεί χωρίς τη βοήθεια του ΔΝΤ«(Σε αντίθετη περίπτωση) Η γερμανική Βουλή θα έπρεπε να ψηφίσει εκ νέου για το ελληνικό πρόγραμμα, με την επίτευξη πλειοψηφίας να είναι “υπερβολικά αβέβαιη” εντός της ΚΟ των χριστιανικών κομμάτων. Επιπλέον, μια τέτοια ψηφοφορία λίγους μήνες πριν από τις εκλογές θα ήταν η “ιδανική πάσα” για το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα AfD. Αυτήν την ψηφοφορία δεν τη θέλει κανείς, ούτε ο Σόιμπλε» επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών «είναι θιασώτης της ιδέας να καθιερωθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης που να λειτουργεί χωρίς τη βοήθεια του ΔΝΤ», ωστόσο κάτι τέτοιο «δεν είναι εφικτό να τεθεί επί τάπητος αυτήν τη χρονική περίοδο».

Για τη Handelsblatt η δήλωση Σόιμπλε έχει έντονο χαρακτήρα τακτικής, καθώς από τη μια μεριά αποτελεί «ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την Ελλάδα: Δώστε τα όλα, εφαρμόστε τους όρους λιτότητας, διότι χωρίς το ΔΝΤ θα καταφύγουμε σε πολύ σκληρότερα μέτρα». Και από την άλλη, «ένα μήνυμα και στους δικούς του ανθρώπους: Αν θέλουμε να αποτρέψουμε μια εφιαλτική ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ λίγο πριν από τις γερμανικές εκλογές, πρέπει τους προσεχείς μήνες να συμφωνήσουμε με το ΔΝΤ -και σε αυτήν τη διαδικασία να κάνουμε και υποχωρήσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης