«Οι αγρότες θα παραμείνουν στον ΟΓΑ»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2014, 04:18
«Οι αγρότες θα παραμείνουν στον ΟΓΑ»
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος από το βήμα της Βουλής διαβεβαίωσε ότι οι αγρότες που θα διατηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων δεν θα αποχωρήσουν από τον ΟΓΑ για να υπαχθούν στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Ο κ. Χαρακόπουλος διάψευσε σχετικά σενάρια που όπως είπε κυκλοφορούν και έκανε λόγο για «διασπορά ψευδών ειδήσεων».

Παράλληλα, άφησε αιχμές για το γεγονός ότι ενώ ισχύει από 1/1/2014 η αλλαγή φορολόγησης των αγροτών με την καθιέρωση βιβλίων εσόδων-εξόδων, ακόμα, όπως είπε, δεν είναι ξεκάθαροι οι όροι υπαγωγής τους.

«Αφού δόθηκε παράταση, θέλω τουλάχιστον να πιστεύω ότι θα μελετηθούν οι όροι ώστε να μην ξαναπροκύψουν προβλήματα», πρόσθεσε ο κ. Χαρακόπουλος με αφορμή τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του αγροτικού πολυνομοσχεδίου.

Ακόμα, ο κ. Χαρακόπουλος συντασσόμενος με την άποψη και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιου Τσαυτάρη, εξέφρασε την αντίθεση του για την επιμήκυνση της ημερομηνίας λήξεως του φρέσκου γάλακτος, αμφισβητώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα πέσει η τιμή του στο ράφι.

Στην έκθεση του ο ΟΟΣΑ και στην πρόταση του για επιμήκυνση του φρέσκου γάλατος υποστηρίζει ότι θα πέσουν οι τιμές στο ράφι, είπε ο κ. Χαρακόπουλος και διερωτήθηκε γιατί το μακράς διαρκείας είναι ακριβότερο.

«Εκτιμάται ότι μια μέση 4μελής οικογένεια θα έχει μηνιαία εξοικονόμηση 1,5 ευρώ. Θα είναι μια αμφίβολη πενιχρή εξοικονόμηση. Εκείνο όμως που σίγουρα θα συμβεί είναι η περαιτέρω συρρίκνωση της αγελαδοτροφίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρακόπουλος.

Εν τω μεταξύ βουλευτές από όλα ανεξαρτήτως τα κόμματα επέκριναν την κυβέρνηση, γιατί δεν έχει ακόμα καταθέσει βελτιωτική ρύθμιση για τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων των αγροτών.

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμη τη νομοθετική ρύθμιση, την οποία, όπως ανακοίνωσε, θα καταθέσει αμέσως μόλις πάρει την έγκριση από την Ε.Ε ότι είναι κοινοτικά συμβατή.

Τέλος, από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, επανέλαβε ότι για πρώτη φορά εκσυγχρονίζεται πλήρως και εναρμονίζεται με το κοινοτικό δίκαιο όλη η νομοθεσία στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν δεκτές προτάσεις για βελτιωτικές αλλαγές.

Η συζήτηση σε β' ανάγνωση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη στην Ολομέλεια, ενώ η ψήφιση του θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2014, 04:20