ΠΚ

Η έκρηξη του Ταγίπ Ερντογάν και η ακραία ρητορική του, καθώς και των άμεσων συνεργατών του, συνδέεται άμεσα με τη συστοιχία των ρωσικών S-300 που έχει εγκαταστήσει η Ελλάδα στην Κρήτη και τη συχνή ενεργοποίηση της για συγκεκριμένες ανάγκες της Συμμαχίας, αλλά και του Ισραήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές της «Ζούγκλας», το αντιαεροπορικό – αντιπυραυλικό σύστημα S-300, που τελικά μετά από απίστευτες διπλωματικές περιπέτειες κατέληξε στην Ελλάδα, αφού πρώτα αγοράστηκε από την Κύπρο, ενεργοποιείται πολύ τακτικότερα απ’ όσο πιστεύεται.

Είναι απόλυτα ετοιμοπόλεμο, βρίσκεται σε εξαιρετική τεχνικά κατάσταση, είναι καλολαδωμένο και βγαίνει από τις κρυψώνες του όταν χρειάζονται να εξασκηθούν οι Αμερικανοί, αλλά και οι ισραηλινοί πιλότοι.

Οι πρώτοι, δηλαδή οι Αμερικανοί και κατ’ επέκταση οι νατοϊκοί γενικότερα, προσπαθούν να κατανοήσουν στην πράξη και σε πραγματικές συνθήκες πώς λειτουργεί το ρωσικό σύστημα που κατά γενική ομολογία φαίνεται να συμπεριφέρεται πιο αποτελεσματικά από το αντίστοιχο σύστημα Patriot, αμερικανικής κατασκευής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλωστε, οι πιλότοι των συμμαχικών χωρών πρέπει να εκπαιδεύονται σε πραγματικές συνθήκες και με πραγματικά συστήματα αναχαίτισης απέναντι τους. Το σύστημα S-300 που έχει η Ελλάδα προσφέρει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο η ελληνική συστοιχία S-300 ενεργοποιείται πολύ συχνά είναι διότι εκπαιδεύονται οι ισραηλινοί πιλότοι. Ως γνωστόν, η αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα του Ιράν βασίζεται ιδιαίτερα σε συστήματα S-300, που η Τεχεράνη έχει προμηθευτεί από τη Ρωσία. Οι πιλότοι του Ισραήλ, οι οποίοι πραγματοποιούν πολύ συχνά ασκήσεις στην Ελλάδα σε ειδικούς τόπους και γεωγραφικές περιοχές που προσομοιάζουν στο ιρανικό τοπίο, έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευθούν σε πραγματικές συνθήκες απειλής από ρωσικούς S-300 επί ελληνικού εδάφους.

Όλα τα παραπάνω τα γνωρίζουν στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ, στη Νάπολη της Ιταλίας, καθώς και στο Γενικό Στρατηγείο της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Άλλωστε, το Στρατηγείο της Νάπολης, στη βάση συγκεκριμένου ΜΟΕ που έχει συμφωνηθεί σε τριμερή βάση (ΝΑΤΟ – ΕΛΛΑΔΑ – ΤΟΥΡΚΙΑ), λαμβάνει online εικόνα από το Αιγαίο σε μόνιμη βάση. Γνωρίζει, δηλαδή, το Στρατηγείο της Συμμαχίας με απόλυτη ακρίβεια το τι συμβαίνει ανά πάσα στιγμή σε κάθε γωνιά του Αρχιπελάγους.

Όταν, λοιπόν, ο πρόεδρος της Τουρκίας και ο υπουργός Αμύνης, Χουλουσί Ακάρ, «αποκαλύπτουν» δήθεν τάχα μου πως ενεργοποιήθηκε το ελληνικό σύστημα αεράμυνας S-300 και μάλιστα σε νατοϊκές ασκήσεις, προφανώς παραβιάζουν ανοιχτές θύρες. Η Άγκυρα και το τουρκικό επιτελείο ξέρουν με το νι και με το σίγμα πώς χρησιμοποιείται η ελληνική αντιαεροπορική συστοιχία για τις ανάγκες της Συμμαχίας, των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Η χρησιμοποίηση αυτής της συχνής ενεργοποίησης του συστήματος σε αυτήν τη χρονική στιγμή προδίδει τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς.

Χρησιμοποιεί τη γνωστή πραγματικότητα για να παρασύρει την τουρκική κοινή γνώμη σε λάθος συμπεράσματα για τους εξής λόγους:

  1. Να καλλιεργηθεί κλίμα πολεμικής έντασης και μετωπικής σύγκρουσης στο Αιγαίο την ώρα που, όπως φαίνεται, ακυρώνεται το σενάριο εισβολής της Τουρκίας στη Συρία.
  2. Να καλλιεργηθεί ευρέως η εντύπωση πως οι ΗΠΑ κάνουν τα στραβά μάτια και εξοπλίζουν την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι διαθέτει ρωσικό σύστημα S-300, ενώ τιμωρούν την Τουρκία η οποία έχει προμηθευτεί ρωσικούς S-400 τους οποίους δεν έχει ποτέ ενεργοποιήσει.
  3. Να κλιμακωθεί η πίεση προς την Ουάσιγκτον για την άμεση προμήθεια σύγχρονων F-16, αλλά ενδεχομένως και F-35, στην Τουρκία, διότι δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αντιμετώπιση των δύο Συμμάχων από τις ΗΠΑ. Την Ελλάδα και την Τουρκία.
  4. Να εκληφθεί ως «υπαρκτή απειλή» για την ασφάλεια της Τουρκίας η ενεργοποίηση των ελληνικών S-300 και να παρασυρθεί έτσι η Ελλάδα σε μία παγίδα όπου θα υπάρξει «ατύχημα» ή «αναπόφευκτο χτύπημα». Να υπάρξει δηλαδή ακλόνητο άλλοθι που θα δικαιολογεί πολεμική ενέργεια εκ μέρους της Άγκυρας.
  5. Να ενισχυθεί η τουρκική επιχειρηματολογία πως η κλιμακούμενη στρατιωτικοποίηση του Αιγαίου από την Ελλάδα θέτει την Τουρκία σε «νόμιμη» αμυντική συμπεριφορά.

Για όλους αυτούς του λόγους η τουρκική πλευρά κλιμακώνει και ενημερώνει πως θα αποστείλει στο ΝΑΤΟ φωτογραφικά ντοκουμέντα από την ενεργοποίηση της ελληνικής συστοιχίας S-300 στην Κρήτη. Μα ήδη το ΝΑΤΟ και το Στρατηγείο της Νάπολης έχουν ενημερωθεί και μάλιστα online για την όλη υπόθεση.

Υπάρχει, ωστόσο και ακόμη μία εκδοχή, η οποία δεν ομολογείται από την ελληνική πλευρά, αλλά ψιθυρίζεται στους διπλωματικούς διαδρόμους. Σύμφωνα λοιπόν και με την ιστοσελίδα «Ωmega Press», η δήθεν αιφνιδιαστική και εντελώς γνωστή στους πάντες πληροφορία περί τακτικής ενεργοποίησης των ελληνικών S-300 που προβάλλεται τόσο πολύ από τα τουρκικά ΜΜΕ και την Άγκυρα, έχει σαν στόχο να καλλιεργήσει το έδαφος για να γίνει τελικά αποδεκτή η πρόταση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ να μεταφερθεί η ελληνική συστοιχία στην Ουκρανία. Πρόκειται για μία προοπτική η οποία θα έφερνε σε απευθείας πλέον αντιπαράθεση τη Μόσχα με την Αθήνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης