Φίλιππος Τριανταφύλλου-Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολιτική παλαιοκομματικών πεποιθήσεων ακολουθούν δύο εκ των κορυφαίων υπουργών του κυβερνητικού σχήματος, οι οποίοι επιμένουν να ανοίγουν την πόρτα σε παλιούς γνώριμους, ακόμη κι αν γνωρίζουν το… παρελθόν τους.

Πρόκειται για τους δύο πρωτοκλασάτους υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας, κ.κ. Ευ. Στυλιανίδη και Κ. Αρβανιτόπουλο, οι οποίοι, μετά την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων τους, δεν ξέχασαν τους κομματικούς τους φίλους και έσπευσαν να τους τοποθετήσουν σε νευραλγικές θέσεις.

Στο επίκεντρο βρίσκονται ο καθηγητής Πανεπιστημίου, ιδρυτής μίας «αμαρτωλής» Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ), επικεφαλής της Επιστημονικής Ομάδας Στήριξης του Οδικού Χάρτη Μεταρρυθμίσεων στην Αυτοδιοίκηση και… κουμπάρος του Ευριπίδη Στυλιανίδη, κ. Παντελής Σκλιάς, καθώς και ο Άγγελος Λάσκαρης, εξ απορρήτων συνεργάτης και συντονιστής του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σατανική σύμπτωση; Οι κ.κ. Σκλιάς και Λάσκαρης διετέλεσαν επικεφαλής της ΜΚΟ «Ευρωπαϊκή Προοπτική», μιας εκ των πιο «χρυσοφόρων» οργανώσεων των τελευταίων 10 ετών, καθώς, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, μόνο την τριετία 2005-2007 -επί υφυπουργίας κ. Στυλιανίδη- έλαβε περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ.

Η «κάθοδος» από την Κομοτηνή στην Αθήνα

Οι δύο επιστήμονες διανύουν βίους παράλληλους. Από τη μακρινή Κομοτηνή, κατόρθωσαν σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανελιχθούν επαγγελματικά και να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικούς ρόλους σε υπουργεία.

Όλα αυτά, βέβαια, με τις ευλογίες των κ.κ. Στυλιανίδη και Αρβανιτόπουλου.

Π. ΣκλιάςΟ Παντελής Σκλιάς ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως υπεύθυνος της προαναφερόμενης ΜΚΟ και στη συνέχεια ως καθηγητής Πανεπιστημίου συμμετείχε στην επιστημονική επιτροπή που το 2004 έδωσε διδακτορικό τίτλο (από το Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης –ΔΟΣΑ- του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Θράκης) στον κ. Γ. Ανδριανό, τον γνωστό εξ απορρήτων του Κ. Καραμανλή, αν και ο κ. Αδριανός δεν είχε παρακολουθήσει τα απαιτούμενα μαθήματα.

Το θέμα της διατριβής ήταν «Οι επιπτώσεις των πολιτισμικών και κοινωνικών ιδιαιτεροτήτων στην οικονομική ανάπτυξη των Δυτικών Βαλκανίων». Επικεφαλής της Επιτροπής ήταν -ω του θαύματος- ο κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, νυν υπουργός Παιδείας και αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου.

Στη συνέχεια, το Μαξίμου τοποθέτησε τον κ. Σκλιά γενικό γραμματέα Νέας Γενιάς και αργότερα γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Επίσης, έχει διατελέσει υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΟΝΝΕΔ την περίοδο 1990-91 και είναι στέλεχος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Με την ανάληψη του υπουργικού θώκου από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, το όνομα του κ. Σκλιά ήρθε και πάλι στο προσκήνιο, καθώς διορίστηκε ως επικεφαλής της Επιστημονικής Ομάδας Στήριξης του Οδικού Χάρτη Μεταρρυθμίσεων στην Αυτοδιοίκηση.

Πληροφορίες από το υπουργείο αναφέρουν ότι πρόκειται για τον άνθρωπο που αναπληρώνει τον υπουργό, όπως για παράδειγμα συμμετέχοντας ως πλήρες μέλος στη Στρατηγική Διευθύνουσα Ομάδα και εκπροσωπώντας τον στη διαβούλευση με τα συμβαλλόμενα μέρη που έχουν συνυπογράψει το Μνημόνιο Συνεργασίας (ΥΠ.ΕΣ, Κ.Ε.Δ.Ε, ΕΝ.Π.Ε, ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών και Τεχνολογίας της Γερμανίας και Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα [TFGR]).

Ίδια πορεία φέρεται να ακολούθησε και ο φίλος του κ. Σκλιά, Άγγελος Λάσκαρης, ο οποίος, ξεκινώντας ναΑ. Λάσκαρης παρέχει τις υπηρεσίες του σε δημάρχους της μακρινής Κομοτηνής, απ’ όπου κατάγεται ο κ. Στυλιανίδης, απολάμβανε τις «χρυσές» χορηγίες από το Υπουργείο Εξωτερικών που καταβάλλονταν στη ΜΚΟ στην οποία συμμετείχε ως σύμβουλος διοίκησης και δεν ήταν άλλη από την Ευρωπαϊκή Προοπτική.

Ο κ. Λάσκαρης φέρεται ως ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τη VOTE – ADDED VALUE CONSULTING HOUSE ΑΣΕΠΕ, θυγατρικό κομμάτι της Ευρωπαϊκής Προοπτικής. Οι δύο εταιρείες, ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Προοπτική και η VOTE, έχουν την ίδια διεύθυνση επικοινωνίας. Ακόμη μία σατανική σύμπτωση; Επίσης, ο ίδιος ήταν πρόεδρος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Μη Κυβερνητική Προοπτική». Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία είχε λάβει χρηματοδότηση μέσα από το πρόγραμμα EQUAL πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ!

Αν ανατρέξει κάποιος σε παλαιότερα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, θα διαπιστώσει ότι ο γνωστός επικοινωνιολόγος κατείχε επίσης τη θέση του διευθυντή του Τομέα Πολιτικής Ανάλυσης και Τεκμηρίωσης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής και έχει διατελέσει παλαιότερα σε κυβερνητικές έμμισθες θέσεις. Διόλου άσχημα.

Πλέον, βρίσκεται στο πλευρό του υπουργού Παιδείας, κ. Κ. Αρβανιτόπουλου, ως συντονιστής και σύμβουλος στο γραφείο του.

Το καρέ κομματικής φιλίας θεωρείται συμπληρωμένο. Από τη μία, δύο κορυφαίοι υπουργοί, και απ’ την άλλη δύο σύμβουλοι, διόλου άγνωστοι, συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, αναλαμβάνοντας θέσεις-κλειδιά, την ώρα που εξαίρετοι επιστήμονες περιμένουν στις ουρές του ΟΑΕΔ.

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Το πρωί της Δευτέρας, επικοινωνήσαμε με τον κ. Σκλιά, ο οποίος απέστειλε την ακόλουθη δήλωση και ως οφείλουμε την παραθέτουμε:

«Ο “διορισμός” στον οποίο αναφέρεσθε συνδέεται με τη συμμετοχή μιας ολόκληρης επιστημονικής ομάδας, με διακεκριμένους επιστήμονες οι οποίοι προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας δωρεάν, χωρίς κόστος δηλαδή για τον Έλληνα πολίτη. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να λοιδωρούνται άνθρωποι που αποφασίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν. Να σημειώσω ότι είμαι κάτοχος διδακτορικού από το εξωτερικό, με μεγάλη εμπειρία σε θέματα αναδιάρθρωσης, έχω διατελέσει δημοτικός σύμβουλος και περιφερειάρχης. Γιατί να μην αξιοποιηθεί αυτή η εμπειρία; Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα μέλη της ομάδας. Ως εκ τούτου, σε καμία περίπτωση, δεν συνδέεται η παρουσία μου σε αυτή την Επιτροπή με την “αρπαγή” κάποιας θέσης από κάποιον άνεργο επιστήμονα που είναι στις λίστες του ΟΑΕΔ.

Σχετικά με την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής του κ. Γιάννη Ανδριανού έχω να επισημάνω ότι επικεφαλής ΔΕΝ ήταν ο κ. Αρβανιτόπουλος. Ο κ. Ανδριανός έχει ήδη απαντήσει εγγράφως. Τονίζω ότι η διαδικασία και απόλυτα σύννομη ήταν, κάτι για το οποίο έχει αποφανθεί και το ίδρυμα, και απόλυτα συμβατή με την επιστημονική δεοντολογία. Μάλιστα στην ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι έχει δώσει εντολή στο δικηγόρο του να ασκήσει αγωγή έναντι της εφημερίδας που ανέδειξε το θέμα, την τύχη της οποίας, βέβαια δεν μπορώ να γνωρίζω. Την ανακοίνωση του κ. Ανδριανού μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο. Σε αυτή την περίπτωση σε εμένα, ως μέλος ΔΕΠ του Τμήματος ΔΟΣΑ και μετά από ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της οποίας προήδρευε ο Καθηγητής Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου, ο επί ΠΑΣΟΚ (2009-2012) Γ.Γ. του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, μου ανατέθηκε ο συντονισμός της τριμελούς επιτροπής. Το διδακτορικό απονεμήθηκε στον κ. Ανδριανό μετά από ομόφωνη απόφαση της επταμελούς επιτροπής αξιολόγησης της διατριβής. ΔΕΝ είμαι συγγενής η κοντοχωριανός του κ. Στυλιανίδη, ούτε τον γνώριζα από κάπου προ του Φθινοπώρου του 2004.

Τα ποσά στα οποία αναφέρεσθε δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και έχουν, επίσης, διαψευσθεί από την αρμόδια υπηρεσία. Άλλωστε για να υπήρχε η δυνατότητα της χρηματοδότησης στην οποία αναφέρεσθε (πάνω από 5εκ. σε 2,5 χρόνια) θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα εκ μέρους του φορέα να εκδώσει ισόποσες εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης, πράγμα αδύνατο! Να σημειώσω ότι η πορεία του οργανισμού από το έτος ίδρυσής του, το 1995 και τουλάχιστον μέχρι το πέρας της παρουσίας μου σε αυτόν, το 2007, συνδέθηκε με μια σειρά από σημαντικές επιτυχίες και τη σύμπραξη με αναγνωρισμένους διεθνείς οργανισμούς, προσφέροντας σημαντικά οφέλη στην ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας, μέσα από απόλυτα θεσμικές διαδικασίες.

Επίσης, να επισημάνω ότι η επαγγελματική μου διαδρομή δεν περιορίζεται μόνον στην περίοδο της τριετίας που αναφέρεσθε αλλά ξεκινά από τα φοιτητικά μου χρόνια, την περίοδο 1989-1990, δηλαδή 15 ολόκληρα χρόνια πριν γνωρίσω τον κ. Στυλιανίδη για πρώτη φορά, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν εμφανίσθηκα ξαφνικά και η πορεία μου δεν συνδέεται καθόλου με την παρουσία του κ. Στυλιανίδη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης