Η ανακοίνωση του ESM για την έγκριση του νέου Μνημονίου

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2015, 21:09
Η ανακοίνωση του ESM για την έγκριση του νέου Μνημονίου
Την επίσημη έγκριση του νέου τριετούς δανείου προς την Ελλάδα ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ο ESM.

Το 3ο Μνημόνιο θα προσφέρει στη χώρα χρηματοδοτική στήριξη ύψους έως και 86 δισ. ευρώ, ενώ, όπως επισημαίνεται «το ακριβές ύψος του προγράμματος θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή του ΔΝΤ, η οποία θα αποφασιστεί κατά τη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος».

Η ανακοίνωση του ESM:

Το διοικητικό συμβούλιο του ESM ενέκρινε τη συμφωνία της χρηματοπιστωτικής βοήθειας προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους έως και 86 δισ. ευρώ.

Ο ESM διευκρίνισε τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, όπου η Ελλάδα συμφώνησε να εφαρμόσει προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στην οικονομία της.

Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να θέσει σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις, όπως η αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η τόνωση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων και τέλος, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Τα χρήματα του ESM θα χρησιμοποιηθούν για τις δαπάνες του προϋπολογισμού, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών της χώρας, την οικοδόμηση ενός ταμειακού «μαξιλαριού», την εξυπηρέτηση του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Το ακριβές ύψος του προγράμματος θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή του ΔΝΤ, η οποία θα αποφασιστεί κατά τη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Το συνολικό ύψος της βοήθειας θα εξαρτηθεί επίσης, από την επιτυχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα διασφαλίσουν την επιστροφή της χώρας στις αγορές με λογικό κόστος. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα συμβάλει με τη σειρά του, στην περαιτέρω μείωση της χρηματοπιστωτικής βοήθειας.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2015, 21:09