«Η απλή αναλογική δεν είναι πασπαρτού»

 «Η απλή αναλογική δεν είναι πασπαρτού»
Έντονες επιφυλάξεις για τα σχέδια της κυβέρνησης να αλλάξει το εκλογικό σύστημα για την αυτοδιοίκηση και να καθιερώσει την απλή αναλογική εξέφρασε, με άρθρο του στα ΝΕΑ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ειδικεύεται στις κατεδαφίσεις. Το βιώνουν καθημερινά οι πολίτες σε όλους τους τομείς. Σειρά τώρα για την κυβερνητική μπουλντόζα έχει η αυτοδιοίκηση. Αρκεί ο ΣΥΡΙΖΑ να επωφελείται κομματικά και να επιβιώνει επί των ερειπίων» αναφέρει και υποστηρίζει: «Στην αυτοδιοίκηση απαιτείται μία γενναία και προοδευτική μεταρρύθμιση με επικέντρωση στα πραγματικά προβλήματά της, την περικοπή των πόρων, την επικάλυψη αρμοδιοτήτων, τη γραφειοκρατία. Το υφιστάμενο σύστημα έχει στρεβλώσεις, πρέπει να γίνει αναλογικότερο αλλά το σύστημα που προτείνεται από την κυβέρνηση θα οδηγήσει σε νέα αδιέξοδα».

Όπως σημειώνει ο κ. Θεοχαρόπουλος, «η αυτοδιοίκηση διαφέρει από την κεντρική πολιτική σκηνή. Δεν υπάρχει καν η δυνατότητα νέων εκλογών αν υπάρξει αδιέξοδο. Με το εξαγγελλόμενο πλαίσιο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες να ηγούνται συμβουλίων, στα οποία δεν θα έχουν την πλειοψηφία. Αποφάσεις, που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, θα μπλοκάρονται με κίνητρα μη αυτοδιοικητικά. Δεν θα πρόκειται, δηλαδή, για συνεργαζόμενα κόμματα στη βάση ενός προγράμματος, όπως μπορεί να συμβεί στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά για συμβούλια παραλυσίας».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατηγορεί την κυβέρνηση πως αντί να προωθηθεί την προοπτική μίας αυτοδιοίκησης ανεξάρτητης και χειραφετημένης από κόμματα, κάνει ακριβώς το αντίθετο, κινούμενη στη βάση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. «Πρόκειται για εργαλειακή αντίληψη της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης. Γαία πυρί μιχθήτω αρκεί να κερδίσω. Αυτό είναι το δόγμα της» τονίζει και ασκεί κριτική στη πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει την καθιέρωση της απλής αναλογικής και στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. «Τυχόν υλοποίηση, δε, ενδεχόμενων κυβερνητικών σκέψεων για επαναφορά προς ψήφιση του ίδιου νομοσχεδίου για την κατάργηση των 50 εδρών απλώς θα γελοιοποιήσει το πολιτικό σύστημα. Το νομοσχέδιο αυτό ψηφίσθηκε από την παρούσα Βουλή, πριν 20 μήνες, με διευρυμένη πλειοψηφία και 179 ψήφους και συνεπώς πρόκειται να ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές. Θα είναι πρωτοφανές η ίδια ρύθμιση να επανέλθει από την ίδια κυβέρνηση στην ίδια Βουλή μήπως και λάβει περισσότερες ψήφους. Ο εκλογικός νόμος είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και δεν επιτρέπει ιδιοτελείς τακτικισμούς. Εάν η κυβέρνηση το επιχειρήσει θα πάρει και την κατάλληλη απάντηση. Και σίγουρα το αποτέλεσμα θα δείξει κάτω από 179 ψήφους! Έχει και ο κυνισμός τα όριά του! Η απλή αναλογική δεν είναι πασπαρτού και γι' αυτό οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης θα ναυαγήσουν» καταλήγει ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018, 14:47