Επίσκεψη-εξπρές στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος άνοιξε επίσημα την 78η Διεθνή Έκθεση με την πρωινή ομιλία του στο Βελλίδειο.


Τα μηνύματα του πρωθυπουργού ενόψει του δύσκολου χειμώνα ήταν πολλά και με αρκετούς αποδέκτες. 

«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, η οικονομία ξαναγίνεται ανταγωνιστική» ανέφερε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης. Αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία του πρωτογενούς πλεονάσματος, για το οποίο επανέλαβε ότι, εφόσον επιτευχθεί, σε ποσοστό 70% θα πάει για την ελάφρυνση των χαμηλοσυνταξιούχων, των ενστόλων ή και για τα επιδόματα πετρελαίου θέρμανσης.

Κάνοντας έναν απολογισμό της μέχρι τώρα διακυβέρνησής του, υπογράμμισε ότι σταθεροποιήθηκε η χώρα, η οποία βρισκόταν «στο χείλος της χρεοκοπίας», και απετράπη ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ. «Αποτρέψαμε την έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη και η Ελλάδα είναι πολύ πιο υπολογίσιμη και ισχυρή, και θα γίνει ακόμη πιο υπολογίσιμη και ισχυρή» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα είναι μια μοναδική νησίδα σταθερότητας σε μια ολοένα και πιο ασταθή περιοχή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά»

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τη «μάχη» που δίνει η κυβέρνηση για να χτίσει «τη νέα Ελλάδα του αύριο», σημειώνοντας ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί συμφωνούν πως το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης για τη χώρα μας.

«Για πρώτη φορά πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα» επισήμανε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι αυτό σημαίνει πως «καλύπτουμε μόνοι μας τις τρέχουσες ανάγκες του προϋπολογισμού», πως «η χώρα μας στέκεται στα πόδια της» και είναι «το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να βγούμε από τη μνημονιακή πολιτική».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεσμεύθηκε, μάλιστα, ότι θα υπάρξει ελάφρυνση για χαμηλοσυνταξιούχους και ενστόλους, και ενδεχομένως για το πετρέλαιο, ανάλογα με το ύψος του πλεονάσματος: «Ύψιστη προτεραιότητα είναι να δώσουμε ανακούφιση στους χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους».

«Εάν πετύχουμε το πρωτογενές πλεόνασμα» σημείωσε «βγαίνουμε από τη μνημονιακή εποχή». Αναλύοντας δε τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας, ο κ. Σαμαράς τόνισε τα εξής:

1. Με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπαίνει τέλος στην έλλειψη ρευστότητας, αφού «μετά την αξιολόγηση των τραπεζών από την Blackrock θα εκταμιευτεί προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις 1,5 δισ, ευρώ». Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αλλαγή κριτηρίων του «Τειρεσία».

2. Η ρευστότητα ενισχύεται από την επιστροφή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, έπειτα από χρέη τεσσάρων ετών. «Τώρα ξεπληρώνονται 8 δισ. ευρώ, δίνοντας ανάσες ρευστότητας» είπε ο κ. Σαμαράς.

3. Εφαρμόζονται σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, σπάνε καρτέλ, ανοίγουν κλειστά επαγγέλματα, η χώρα γίνεται ελκυστική με τον νέο επενδυτικό νόμο, αντιμετωπίζεται η γραφειοκρατία, μπαίνει τάξη στα δημόσια νοσοκομεία, στο σύστημα προμηθειών του Δημοσίου, στα ασφαλιστικά ταμεία.

«Δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα»

Ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα απ΄ ό,τι συμφωνήθηκε ήδη… Μια νέα μετρολογία δεν την αντέχει η χώρα».

Σφοδρή επίθεση στα «δύο άκρα»

Ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην αντιπολίτευση, τονίζοντας πως «κάποιοι μέσα στην Ελλάδα επιχειρούν να αποδομήσουν την επιτυχία», γιατί «η πετυχημένη πορεία εξόδου από την κρίση καταργεί κάθε λόγο πολιτικής ύπαρξής τους». 

«Οραματίζονται την καταστροφή της χώρας. Είναι προσκολλημένοι στο παρελθόν. Έγιναν ένα με το χθες. Δεν στενοχωριούνται, αλλά επιδιώκουν να μην πάμε καλά για να κερδοσκοπήσουν κομματικά… Έχουν χάσει την ψυχή τους, έχουν χάσει το φιλότιμο, θα χάσουν σε όλα» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Τέλος ισχυρίστηκε ότι τα «δύο άκρα» «περιφρονούν τη δημοκρατία, περιφρονούν τον νόμο και καλλιεργούν την αυθαιρεσία», ενώ «δεν έχουν προτάσεις για το αύριο, γιατί δεν τους ενδιαφέρει το αύριο». «Δεν θα τους περάσει» διεμήνυσε και πρόσθεσε ότι «κανείς τους δεν θα κυβερνήσει, γιατί κανείς τους δεν μπορεί να κυβερνήσει. Το μόνο που θέλουν είναι να συγκρουστούν μεταξύ τους πάνω στα ερείπια της χώρας».


(Ο κ. Σαμαράς με τον Θ. Καράογλου)

Πάντως, πίσω από την αριθμολαγνεία των τεχνοκρατών της τρόικας και του Υπουργείου Οικονομικών, που προσπαθεί να ταυτίσει την ευμάρεια των οικονομικών μεγεθών με εκείνη την πολιτών, υπάρχει μια διαφορετική πραγματικότητα.

Στη ΔΕΘ ο Αντώνης Σαμαράς

Στις 10.15 το πρωί έφτασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Μαζί του ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

(Η άφιξη του Αντώνη Σαμαρά στο Βελλίδειο)


(Αυξημένα μέτρα ασφαλείας έξω από το Βελλίδειο)

Διαβάστε επίσης: Αντώνης Σαμαράς: «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα», Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2013, 10:06

Διαβάστε επίσης: Με τα βλέμματα στραμμένα στη ΔΕΘ, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2013, 07:40

Θεσσαλονίκη: Ένταση με εργαζόμενους της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2013, 11:41

Αποστολή στη Θεσσαλονίκη: Σωτήρης Σκουλούδης – Θανάσης Μυλωνάς – Αντώνης Μπιδέρης – Παναγιώτης Σαγκούρης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης