Μόνο ως ευφυολόγημα το οποίο σίγουρα θα καταγραφεί και θα σχολιαστεί αναλόγως από τους ιστορικούς του μέλλοντος, μπορεί να εκληφθεί η τελευταία φράση της απολογίας του πρώην υπουργού, Άκη Τσοχατζόπουλου, ενώπιον του ανακριτή, κ. Γαβριήλ Μαλλή, περί προάσπισης των συμφερόντων της χώρας και του ελληνικού δημοσίου συμφέροντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο πριν κριθεί προσωρινά κρατούμενος ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας πρόλαβε να «ξεκαθαρίσει» σε ανακριτή και εισαγγελέα ότι ούτε δώρα, ούτε ανταλλάγματα, έλαβε κατά τη διάρκεια της πολιτικής του ζωής και ότι αποκλειστικός σκοπός του ήταν να προασπίσει τα συμφέροντα της… Ελλάδος.

Νωρίτερα, βέβαια, είχε υποστεί το μαρτύριο της… σταγόνας, δεχόμενος δεκάδες ερωτήσεις για το πώς είναι δυνατόν οι μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων να κατέληξαν στις εξωχώριες εταιρείες που ήλεγχε ο εξάδελφός του, Νίκος Ζήγρας, και στη συνέχεια το «μαύρο χρήμα» να ξεπλύθηκε μέσω αγοραπωλησιών ακινήτων που κατέληξαν είτε στον ίδιο είτε σε συγγενικά του πρόσωπα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα ανακριτικά «πυρά» που δέχτηκε ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν είχε «όπλα» να απαντήσει επί της ουσίας. Μοναδικό «μέσο άμυνάς» του ήταν το «δεν γνωρίζω» και η λέξη «σύμπτωση». Τίποτε άλλο…

Ανακριτής: Ο Νικ.Ζήγρας είχε σχέση με το υπουργείο Άμυνας;

Α.Τσοχατζόπουλος: Ουδέποτε και καμία

Ανακριτής: Γνωρίζετε την εταιρία TORCASO και ποιός την εκπροσωπεί;

Α. Τσοχατζόπουλος: Με την Torcaso δεν είχα καμία σχέση, την έμαθα όταν δίπλα στο γραφείο στην Κόμνα Τράκα, άρχισε να κατασκευάζει ένα ακίνητο. Πληροφορήθηκα ότι ήταν εταιρεία κατασκευών και την εκπροσωπούσε προτού αρρωστήσει για ένα διάστημα ο ξάδελφός μου, σε συνεργασία με άγνωστους σε εμένα Άραβες και Κύπριους επενδυτές ως μετόχους. Αν αυτός φαινόταν ως δικαιούχος και μέχρι πότε δεν το γνωρίζω, αλλά πάντως είμαι σίγουρος ότι δεν ήταν δικών του συμφερόντων και απείχε από τότε που αρρώστησε απο τις εργασίες της εταιρείας.

Ανακριτής: Τι γνωρίζετε για την εταιρεία ΜΙΕ;

Α. Τσοχατζόπουλος: Δεν γνωρίζω για καμία εταιρεία ΜΙΕ και ούτε γνωρίζω ποιος ηταν ο ιδιοκτήτης της. Από τις εφημερίδες έμαθα πως ήταν αντιπρόσωπος της FEROSTALL στην Ελλάδα.

Ανακριτής: Αποδεικνύεται πώς εμβάσματα 2.960.000 ελβετικών φράγκων κατατέθηκαν απο τη ΜΙΕ κατ΄εντολή Ζήγρα σε λογαριασμούς της εταιρίας MΟRELIA και από αυτή καταβλήθηκε ένα μέρος σε μετρητά στον Ζήγρα κι ένα μέρος στο λογαριασμό του.

Α. Τσοχατζόπουλος: Ουδεμία γνώση έχω και δεν δεν έχω λάβει γνώση των ανωτέρω καταθέσεων γιατί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής δεν μου δόθηκαν και στο πενθήμερο της προθεσμίας που μου δώσατε δεν πρόλαβα να τις διαβάσω.

Ανακριτής: Αποδεικνύεται απο τη δικογραφία ότι εμβάσματα 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων, 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων και 1 εκατομμυρίου δολαρίων πέρασαν σε λογαριασμούς της TORCASO στην Τράπεζα Κύπρου από τον ελεγχόμενο απο τον Ζήγρα λογαριασμό της Morgan Stanley.

Α. Τσοχατζόπουλος: Γνωρίζω αυτές τις πληρωμές απο την εξεταστική της Βουλής και ο πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος διαβεβαίωσε ότι έχει σχέση αποκλειστικά με την TORCASO και τους μετόχους της και ότι ελέγχεται με αίτημα δικαστικής συνδρομής ποιος έδωσε εντολή για τα
εμβάσματα.

Ανακριτής: Υπάρχουν καταστάσεις όπου φαίνονται τα συνολικά ποσά που ο Ζήγρας κατέθετε για λογαριασμό της MORELIA απο το 1999 εως το 2005.

Α. Τσοχατζόπουλος: Έχω παντελή άγνοια των καταθέσεων αυτών και των κινήσεων αυτών. Στην ολιγοήμερη προθεσμία που μου σώσατε δεν πρόλαβα να διαβάσω τα στοιχεία.

Ανακριτής: Τι σχέση μπορεί να έχει η ΜΙΕ με την εταιρεία TORCASO και τον εξαδελφό σας Ζήγρα που να δικαιολογούν τις συναλλαγές αυτές;

Α. Τσοχατζόπουλος: Καμία

Ανακριτής: Τότε προς τι οι καταβολές αυτές;

Α. Τσοχατζόπουλος: Δεν γνωρίζω

Ανακριτής: Δεν είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι σχετίζονταν με την προμήθεια των υποβρυχίων;

Α. Τσοχατζόπουλος: Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς πως οι πληρωμές Ζήγρα προς MORELIA θα μπορούσε να αφορούσαν επαγγελματικές τους συνεργασίες. Για σύνδεση Ζήγρα με ΜΙΕ δεν γνωρίζω κάτι αλλά τετοια σχέση μου φαίνεται απίθανο να υπάρχει.

Ανακριτής: Τι σχέση μπορεί να έχει η εταιρεία ξυλείας του ξαδέλφου σας με τη ΜΙΕ που να δικαιολογεί πληρωμές εκατομμυρίων;

Α. Τσοχατζόπουλος: Δεν γνωρίζω και επαναλαμβάνω πώς δεν μπορεί να έχει. Αναφερόμενος στην λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου είπε: «-Την Ευφροσύνη Λαμπροπούλου τη γνωρίζω από το 1978, από το ΠΑΣΟΚ και καθώς ήταν λογίστρια της ανέθεσα τη συμπλήρωση των φορολογικών μου δηλώσεων όπως είχε κάνει και πλειάδα άλλων συναδέλφων στο ΠΑΣΟΚ -Το 2006 επειδή έψαχνα νέο διαμέρισμα για να εγκατασταθώ με την οικογένειά μου, με ενημέρωσε ότι υπάρχει ένα διαμέρισμα κάποιας αμερικάνικης εταιρείας NOBILIS στην οποία ήταν λογίστρια, επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου 33, το οποίο η εταιρεία εκμισθώνει. Για τον Αστέριο Οικονομίδη ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι τον γνωρίζει από το ΤΕΕ όπου ήταν και οι δύο μέλη και δεν είχαν καμία επαγγελματική συνεργασία, ενώ το Γιώργο Σαπχατζίδη τον γνώρισε ως εκδότη εφημερίδων Μακεδονίας και Θεσσαλονίκης. Για το ακίνητο στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου ο κ. Τσοχατζόπουλος ισχυρίστηκε πως μάλλον επρόκειτο για μία…άστοχη επιχειρηματική κίνηση της TORCASO.

Ερώτηση: «Η TORCASO το 1999 αγόρασε το διαμέρισμα στην Αρεοπαγίτου με 880.000 ευρώ και το 2000 την ιδιοκτησία στην Κομνά Τράκα. Το πρώτο ακίνητο αγόρασε τελικά η σύζυγός σας, αφού το νοικιάσατε εσείς ο ίδιος από το 2006 απο την εταιρία NOBILIS η οποία το είχε αγοράσει απο την
TORCASO το 2001. Πώς δικαιολογείται η κατάληξη του σπιτιού σε πρόσωπο της οικογενείας σας;

Α. Τσοχατζόπουλος: Πριν το 2006 που με την υπόδειξη της Λαμπροπούλου το ενοίκιασα απο την εταιρεία NOBILIS δεν γνώριζα ότι ανήκε στην TORCASO.

Ανακριτής:
Είναι συμπτωματικό που πριν το 2006 η εταιρεία εκπροσωπούνταν απο τον ξάδελφό σας Ζήγρα;

Α Τσοχατζόπουλος: Δεν γνώριζα τα κατασκευαστικά προγράμματα τις TORCASO. Ανακριτής: Η TORCASO πούλησε το ακίνητο στη μισή τιμή απ’ όσο το αγόρασε, το τίμημα καταβλήθηκε τοις μετροιτοίς εκτός συμβολαιογραγικού γραφείου και δεν προέκυψαν αναλήψεις ή πιστώσεις στους λογαριασμούς
των εμπλεκομένων εταιρειών. Τι έχετε να πείτε γιαυτό;

Α. Τσοχατζόπουλος: Δεν γνωρίζω, το μόνο που γνωρίζω είναι πως το κτήριο στην αρχή ήταν ερείπιο και εγιναν εκτεταμένες επιεκυές με υψηλό κόστος.

Ανακριτής: Τότε τι είδους επένδυση ήταν αυτή στην οποία προέβει η TORCASO απο την οποία είχε ζημία 50%;

Α Τσοχατζόπουλος: Υποθέτω πώς ήταν άστοχη επιχειρηματική επιλογή.

Ανακριτής: Τι γνωρίζετε για τη σχέση TORCASO -Σαπχατζίδη.

Α. Τσοχατζόπουλος: Εγώ έμαθα απο την εξεταστική επιτροπή πώς ο Σαπχατζίδης είχε πουλήσει τα ακίνητα στην Μονή Βατοπεδίου εκ μέρους της TORCASO.

Tο ακίνητο της Δεινοκράτους

Ανακριτής: Την εταιρεία BLUBELL τη γνωρίζετε;

Α Τσοχατζόπουλος: Την άκουσα λόγω της κόρης μου, η οποία αγόρασε από τον Α.Οικονομίδη ένα διαμέρισμα στην οδό Δεινοκράτους, το οποίο είχε αγοράσει από την εταιρεία αυτή. Επίσης γνωρίζω πως είχε απασχολήσει την εξεταστική του 2004-05 για τα TOR.

Ανακριτής:
Γνωρίζετε ότι δικαιούχος αυτής της εταιρείας ήταν ο εξάδελφός σας Νικ.Ζήγρας;

Α. Τσοχατζόπουλος: Όχι δικαιούχος, σε καμία περίπτωση, όμως υπάρχει περίπτωση να είχε λειτουργήσει ως εκπρόσωπος. Ο πρώην υπουργός προχώρησε στην απολογία του ένα βήμα περισσότερο, μιλώντας για λάθη και συμπτώσεις.

Ανακριτής: Την DRUEMILAN ΕΛΛΑΣ. ΑΕ τη γνωρίζετε;

Α. Τσοχατζόπουλος: Επόπτευε τη διαχείριση των αντισταθμιστικών που είχε αναλάβει την υποχρέωση η ANDEY να υλοποιήσει έναντι του ΥΠΕΘΑ.

Ανακριτής: Τον FOUAD AL SAYAD τον γνωρίζετε;

Α Τσοχατζόπουλος: Δεν τον γνωρίζω και δνε ξέρω αν ήταν μέλος της ως άνω εταιρία όπως μου λέτε
Ανακριτής: Αποδεικνύεται πως ποσό 16. 202 .000 ελβετικών φράγκων, με εντολή του FOUAD AL SAYAD δόθηκαν με επιταγές στην εταιρία BLUEBELL με την οποία είχε σχέση ο ξάδελφός σας.

Α. Τσοχατζόπουλος: Δεν γνωρίζω τίποτα

Ανακριτής:
Η BLUEBELL αγόρασε τη Δεινοκράτους στην οποία έμενε η κόρη σας για ένα διάστημα. Είναι σύμπτωση;

Α. Τσοχατζόπουλος
: Προφανώς σύμπτωση γιατί η κόρη μου γνώριζε τους ενοίκους του 1ου ορόφου και ετσι οδηγήθηκε στο ακίνητο αυτό.

Ανακριτής: Ποσό 3 εκατομμυρίων δραχμών κατατίθεται απο την TORCASO στη θεία της σύζύγου σας. Τι γνωρίζετε για αυτό;

Α. Τσοχατζόπουλος:
Καμμία σχέση δεν είχε η Αικατερίνη Σταμάτη με την TORCASO. Προφανώς έγινε λάθος στο τραπεζικό σύστημα και πιστώθηκε ο λογαριασμός εκ λάθους της Torcaso.

Ανακριτής: Δεν είναι λίγο απίθανο να συνέβη τέτοιο τραπεζικό λάθος με μια εταιρία στην οποία εμπλέκονται πολλά γνωστά σας πρόσωπα;

Απάντηση: Γιατί σας φαίνεται περίεργο αφού η ΕΤΕ ήδη έκανε τέτοιο λάθος με την πρώην συζυγό μου και μάλιστα σημαντικά υψηλότερο.

«Δώρα δεν πήρα»

Ανακριτής: Από τα ανωτέρω παρατηρεί κανείς πως τα δώρα για τα εξοπλιστικά προγράμματα για τα οποία κατηγορείστε καταλήγουν σε εταιρίες που ελέγχει ο συγγενής σας Ζήγρας, διαχειρίζονται γνωστά σας πρόσωπα, οι εταιρίες αυτές συμμετεχουν σε αγαρωπωλησίες ακινήτων επί των οποίων συναλλάσσονται γνωστοί σας άνθρωποι και ενίοτε ακίνητα των εταιρειών αυτων καταλήγουν στο τελος σε εσας ή συγγενικά σας πρόσωπα.

Α. Τσοχατζόπουλος: Είναι δική σας εκτίμηση αυτη, δώρα ή οποιουδήποτε είδους ανταλλάγματα απο οποιουδήποτε είδους αιτία ποτέ στην πολιτική μου ζωή και στην πορεία μου ως υπουργός δεν έλαβα από κανέναν. Αντίθετα αποκλειστικός μου σκοπός σε οποιοδήποτε χώρο ευθύνης κι αν βρεθηκα
ήταν να προασπίσω τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού δημόσιου συμφέροντος.

Τι ισχυρίστηκαν οι “λοχαγοί”

Αρνήθηκε να απολογηθεί ο Ζήγρας

Το «δικαίωμα της σιωπής» χρησιμοποίησε ο πλέον άμεσος –κατά το κατηγορητήριο- συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου στην επιχείρηση ξεπλύματος του «βρώμικου χρήματος», Νίκος Ζήγρας.

Επικαλούμενος την «έλλειψη χρόνου» προκειμένου να διαβάσει το υλικό της δικογραφίας και να προετοιμάσει την υπερασπιστική του γραμμή το πρόσωπο που υπήρξε ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των εταιρειών των εξοπλιστικών και του πρώην υπουργού επιφυλάχθηκε να απαντήσει εγγράφως ή αυτοπροσώπως σε άλλο στάδιο της ανακριτικής διαδικασίας.

Μέσω του απολογητικού του υπομνήματος ο κ. Ζήγρας απλά ανέφερε ότι δεν υπήρχαν λόγοι εκδόσεως εντάλματος σύλληψης αλλά και προφυλακίσεώς του.

Σαχπατζίδης: «Δεν θα με εμπιστευόταν ο Άκης»

Άγνοια για το γεγονός ότι πίσω από την εταιρεία Torcaso «κρύβεται» ο Νίκος Ζήγρας και κατ΄ επέκταση ο Άκης Τσοχατζόπουλος δήλωσε στην απολογία του, ο Γιώργος Σαχπατζίδης. «Σε καμία περίπτωση δεν γνώριζα ότι πίσω από την Torcaso ενδεχομένως να βρίσκεται ο Ζήγρας ή ο Τσοχατζόπουλος γιατί αν το γνώριζα θα ήμουν ο τελευταίος που θα εμπιστευόταν ο κ. Τσοχατζόπουλος», είπε ενώ χαρακτήρισε ως «επιχειρηματικό ρίσκο» την αγορά (έναντι 6,3 εκ. ευρώ) των ακινήτων της Κηφισίας τα οποία μεταπούλησε στη Μονή Βατοπεδίου. «Κατέβαλα τα χρήματα σε μετρητά σε τρεις χώρες: στην Κύπρο, στην Ιταλία και στην Ελβετία, χωρίς αποδείξεις…», κατέληξε.

Λαμπροπούλου: «Ήμουν μια απλή λογίστρια»

Με την παραπάνω φράση ξεκίνησε την απολογία της η λογίστρια του Άκη Τσοχατζόπουλου, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, η οποία υπογράμμισε ότι τόσο με τον Τσοχατζόπουλο όσο και με τον Ζήγρα, η σχέση της ήταν καθαρά τυπική και διόλου φιλική.

Συγκεκριμένα ισχυρίζεται ότι τον πρώην υπουργό τον γνωρίζει από τον χρόνο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ καθώς και οι δύο υπήρξαν ιδρυτικά μέλη του Κινήματος.

«Από το έτος περίπου 1976 είμαι λογίστρια του και συντάσσω τις φορολογικές του δηλώσεις. Τον κύριο Ζήγρα τον γνώρισα αργότερα, μετά το 1978, διότι ήταν υπάλληλος στην balcan export με έδρα τη Θεσσαλονίκη που ασχολούνταν με εμπόριο ξυλείας η οποία συνεργαζόταν με μια εταιρία στην οποία ήμουν υπάλληλος εγώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν γνώριζα τους ιδιοκτήτες των off-shore»

Η κυρία Λαμπροπούλου δήλωσε άγνοια για τους ιδιοκτήτες της υπεράκτιας εταιρίας-πλυντήριο» TORCASO. Τι και αν η έδρα της εταιρίας που εκπροσωπούσε λογιστικά ταυτιζόταν με τη δική της έδρα; Η 65χρονη κατηγορούμενη ισχυρίστηκε ότι καθ’ υπόδειξη της εφορίας, η οποία ζητούσε να βρεθεί μια έδρα για να κοινοποιούνται τα εκάστοτε έγγραφα.

«Εγώ ενημέρωσα στην Κύπρο το δικηγόρο το Χατζηνικολάου και μου είπε να δηλώσω ως έδρα τη δική μου. Δεν θα μπορούσα να ξέρω τις δραστηριότητες των εταιριών των οποίων η έδρα του δηλωνόταν ως έδρα το γραφείο μου, το οποίο γινόταν αποκλειστικά για τη φορολογική τους εκπροσώπηση» είπε.

Όσον αφορά την εταιρία BLUE BELL, η 65χρονη επεσήμανε ότι υπήρξε νόμιμη εκπρόσωπός της μόνο για λίγες μέρες, προκειμένου να κάνει την έναρξή της.

Παράλληλα, προσθέτει ότι ενώ γνώριζε ότι η εταιρία ήταν συμφερόντων Νίκου Ζήγρα, αγνοούσε τις δραστηριότητες του ιδιοκτήτη της. Ίδια οδό ακολούθησε και όσον αφορά την υπεράκτια εταιρία NOBILIS, καταθέτοντας ότι ναι μεν τη γνώριζε από το 2004, αγνοούσε όμως τον πραγματικό ιδιοκτήτη της.

«Είχα μόνο το λογιστικό έλεγχο των εταιριών αυτών και δεν ήξερα το ιδιοκτησιακό καθεστώς αυτών» καταλήγει στην απολογία της.

«Ίσως να ήθελε να με βοηθήσει ο Ζήγρας»

Ίδια «γραμμή πλεύσης» με την λογίστρια του Άκη σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των off-shore εταιρειών ακολούθησε απολογούμενος και ο Αστέριος Οικονομίδης.

Ισχυρίστηκε ότι αγνοούσε τους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους. Όταν ρωτήθηκε μάλιστα, πως εξηγεί το γεγονός ότι παρόλο που δεν γνώριζε τους ιδιοκτήτες των υπεράκτιων εταιριών, η «τύχη» του τον οδήγησε στο δρόμο τους, ο ίδιος απάντησε ότι ίσως να πρόκειται για «δώρο» από τον Νικόλαο Ζήγρα, μιας και του είχε σταθεί όταν είχε αρρωστήσει σοβαρά.

Παράλληλα, ο Οικονομίδης ισχυρίστηκε στην απολογία του ότι τόσο με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, όσο και με τον Νίκο Ζήγρα διατηρούσε μόνο κοινωνικές επαφές, καθώς και ο πρώην υπουργός είναι οικογενειακός φίλος του θείου της γυναίκας του.

Αναφερόμενος στο ακίνητο που νοίκιαζε η Αρετή Τζοχατζοπούλου, ανέφερε ότι το αγόρασε από την BLUE BELL (χωρίς να ξέρει τον αληθινό ιδιοκτήτη της) και έδωσε τα χρήματα σε μετρητά (560.000 ευρώ), χωρίς όμως να βρίσκεται μπροστά η συμβολαιογράφος.

Παράλληλα, απαντώντας στην ερώτηση πως πήρε την απόφαση να πουλήσει το ακίνητο στην κόρη του Τσοχατζόπουλου, μόλις πέντε μήνες μετά την αγορά του, εκείνος απάντησε ότι αποφάσισε να το πουλήσει όταν έμαθε ότι είχε προταθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ ως διατηρητέο.

Διαβάστε επίσης:

Καρέ – καρέ η μεταγωγή του Τσοχατζόπουλου

Ένα βράδυ στο κελί…

Στον Κορυδαλλό ο Τσοχατζόπουλος

«Για όλα φταίει το… ΚΥΣΕΑ»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης