Με προφανή ανακούφιση αλλά και με υπόγειες απειλές ιδίως από το Βερολίνο, η διεθνής χρηματοπιστωτική κοινότητα αντέδρασε ευμενώς στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στην Αθήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε την Παρασκευή τον νέο πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο ότι η Γερμανία «θα υποστηρίξει» την Ελλάδα στις προσπάθειές της για έξοδο από την κρίση.

«Χαίρομαι για τη συνεργασία μας και σας διαβεβαιώνω ότι η Γερμανία θα σας υποστηρίξει, όπως και τον ελληνικό λαό, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, να αντιμετωπίσετε τις κοινές προκλήσεις της Ευρώπης και της Ευρωζώνης» αναφέρει η κα Μέρκελ στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά της προς τον κ. Παπαδήμο, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η γερμανική καγκελαρία.

Η κα Μέρκελ αναφέρθηκε επίσης «στην ωραία και βαθιά φιλία μεταξύ των δύο λαών», η οποία ελπίζει ότι «θα ενισχυθεί και θα βαθύνει» ακόμη περισσότερο. «Πάνω σας έχουμε στηρίξει μεγάλες ελπίδες και μεγάλες προσδοκίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η καλυμμένη απειλή

«Η κυβέρνησή σας πρέπει, επίσης, να προχωρήσει και να εφαρμόσει τις απαραίτητες και αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση» επεσήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία τέλος ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στον κ. Παπαδήμο. Η ουσία της παρέμβασής της, δηλαδή, περιορίζεται στην ελάχιστα καλυμμένη απειλή στο λογύδριο περί φιλίας.

Παράλληλα, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε το Σάββατο, την ικανοποίησή της για τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και στην Ιταλία. «Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη διάρκεια της κρίσης χρέους. Αυτό που ευχόμαστε στο ΔΝΤ είναι η πολιτική σταθερότητα και η σαφήνεια σε αυτές τις χώρες. Πιστεύω ότι πρόκειται για σημαντικές προόδους, οι οποίες έγιναν πραγματικότητα», σημείωσε, μιλώντας σε Ιάπωνες δημοσιογράφους.

Ο πατερναλιστής

Αίσθηση προκάλεσε, άλλωστε η ελάχιστα διακριτική παρέμβαση του Γάλλου προέδρου Ν. Σαρκοζί ο οποίος δήλωσε: «Θα οδηγήσουμε την Ιταλία και την Ελλάδα προς τον σωστό δρόμο». Πρόκειται για ωμή παρέμβαση σε τάχα πατερναλιστικούς τόνους.

«Χαίρομαι για το σχηματισμό, υπό την ηγεσία σας, μιας κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής η οποία εγγυάται την εφαρμογή της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου και των μέτρων που αυτή συνεπάγεται» στη χθεσινή συγχαρητήρια επιστολή του.

«Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία διακυβεύονται τόσα πολλά, είμαι βέβαιος ότι θα εφαρμόσετε όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να εκπληρώνει πλήρως το ρόλο της σε μια Ευρώπη ισχυρή και ενωμένη, πιστή στα ιδεώδη της» επισημαίνει ο Γάλλος πρόεδρος και προσθέτει πως «η Γαλλία, φίλη της Ελλάδας, θα συνεχίσει να προσφέρει την υποστήριξή της και την βοήθειά της για να επιτύχουν οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν στη χώρας σας να ξαναμπεί στον δρόμο της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ τόνισε: «Είμαι πεπεισμένος ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία διαθέτει μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή, δεν θα αφήσει να πλανάται η σκιά της αμφιβολίας για τη δέσμευσή της να βγάλει την Ελλάδα από τη σοβαρή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει και ότι θα τιμήσει το σύνολο των δεσμεύσεών της προς τη ζώνη του ευρώ».

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης