Του Φώτη Τριάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γιατί προέκυψε ξαφνικά θέμα… εκλογικού νόμου; Ο ένας λόγος είναι για να μετατοπιστεί η συζήτηση από την τρόικα και τις διαβουλεύσεις για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο άλλος -ίσως και ο κυριότερος – είναι ότι τόσο τα κόμματα της συγκυβέρνησης (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) όσο και της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή) επιδιώκουν να ενισχύσουν τα ποσοστά τους και τη δυναμική τους στα κοινωνικά στρώματα μέσα σ’ ένα κλίμα που θυμίζει παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Το βέβαιο είναι ότι το εν λόγω ζήτημα θα ανοίξει εκ νέου όταν θα προκηρυχθούν εθνικές κάλπες.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έθιξε το θέμα κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως εξήγησε, πρέπει να προηγηθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συναινετικά -ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές- και μετά να τεθεί το ζήτημα. Στο πίσω μέρος του μυαλού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται η «επόμενη ημέρα» για το κόμμα του. Ουσιαστικά, θεωρεί ότι αναγκαστικά πλέον θα πορευόμαστε με κυβερνήσεις συνεργασίας, γι’ αυτό και είναι δελεαστική η ιδέα το ΠΑΣΟΚ να έχει τον ρόλο του ρυθμιστικού παράγοντα ή ακόμη και να συνεργαστεί με άλλα κόμματα στα πρότυπα της σημερινής συγκυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι σκέψεις Σαμαρά και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αντώνης Σαμαράς άκουσε το αίτημα Βενιζέλου και δείχνει να το σκέπτεται, καθώς και ο ίδιος βλέπει την ανάγκη να διασφαλιστεί για την «επόμενη ημέρα», ωστόσο δέχεται εισηγήσεις να απορρίψει την πρόταση, αντιλαμβανόμενος ότι μια τέτοια εξέλιξη θα λειτουργήσει αρνητικά για την κυβέρνησή του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε διά του Π. Σκουρλέτη, ο οποίος έκανε λόγο για «ομολογία ήττας» της συγκυβέρνησης. Ο λόγος; Προφανής. Ο υπάρχων εκλογικός νόμος προβλέπει μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, κάτι από το οποίο -βάσει δημοσκοπήσεων- θα επωφεληθεί το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Ένα ενδεχόμενο που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θέλουν να αποφευχθεί πάση θυσία.

Το Σύνταγμα προβλέπει ότι κάθε αλλαγή εκλογικού νόμου ισχύει από τη μεθεπόμενη Βουλή, εκτός εάν υπερψηφιστεί από τα 2/3 της παρούσης (200 βουλευτές), οπότε ισχύει από τις επόμενες εκλογές. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, θεωρείται απίθανο το πρώτο κόμμα να λάβει αυτοδυναμία, αν και ουδείς μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων. Υπ’ αυτήν την έννοια, η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από το αποτέλεσμα της κάλπης θα απαιτεί και πάλι ευρύτερες συμπράξεις, συναινέσεις και συμμαχίες κομμάτων. Ήδη ο Γιάννης Μπαλάφας διεμήνυσε πως μπορεί η Κουμουνδούρου να συνεργαστεί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ ο Πάνος Καμμένος έχει κάνει αισθητό το φλερτ του με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την ίδια στιγμή ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Βίτσας λέει «ναι» στην αλλαγή του μπόνους των 50 εδρών, «αρκεί να κατοχυρωθεί ως πάγιο εκλογικό σύστημα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης