«Η ΔΗΣΥ θα πάει πολύ μακριά»

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 19 Μαρτίου 2011, 13:28
«Η ΔΗΣΥ θα πάει πολύ μακριά»
«Είμαστε το μόνο κεντρώο-κεντροδεξιό κόμμα και, καλώς ή κακώς, αρέσει δεν αρέσει, άλλο δεν υπάρχει», τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας το 1ο προσυνέδριο της Δημοκρατικής Συμμαχίας στο ΣΕΦ.

Ανέφερε επίσης πως η Δημοκρατική Συμμαχία είναι η μόνη δύναμη που θέλει να εκφράσει αληθινά τους Έλληνες που βρίσκονται εκτός του σημερινού κρατικοδίαιτου συστήματος. Επεσήμανε ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και χρειάζεται αποφασιστική και ταχύτατη προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, εθνική συνεννόηση και αλλαγές στην κατεύθυνση μείωσης του κράτους και περιορισμού της παρέμβασής του στην οικονομία.

Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι τις τελευταίες ημέρες «είδαμε την πολιτική ηγεσία να κινείται ως εκκρεμές από τη συναίνεση στην κινδυνολογία» και μίλησε για ένδειξη στρατηγικού αδιεξόδου. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να καταλάβει ότι άλλος καιρός για χάσιμο και λεονταρισμούς για εσωτερική κατανάλωση δεν υπάρχει, συνέχισε και άσκησε κριτική στα άλλα κόμματα.

«Είμαστε μακριά απ' όλους: Από τον συντεχνιασμό και την πολιτική δειλία του ΠΑΣΟΚ, από τον λαϊκισμό και τον επιφανειακό αντιμνημονιακό λόγο της Ν.Δ., από τον μηδενισμό της άκρας αριστεράς, από τα μπρος -πίσω του ΛΑΟΣ», είπε και απάντησε σε όσους εκτιμούν ότι η Δημοκρατική Συμμαχία κινείται σε χαμηλά ποσοστά. «Ας μην σπεύδουν να μας πουν ότι είμαστε 'μικροί'. Κι ας μην προτρέχουν με τα νούμερα. Δεν τους έγινε μάθημα η Κρήτη; Μιλούσαν για 5%-6% και πήραμε 18%. Μια φράση τους λέω μόνο: 'Περιμένετε τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν'«.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της μιλώντας για τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ και τους φορείς του δημοσίου, η κ. Μπακογιάννη ανέβασε τους τόνους της κριτική και για την κυβέρνηση και για την αξιωματική αντιπολίτευση. Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι δεν αποτολμά τίποτα το μεταρρυθμιστικά τολμηρό, ενώ, με αφορμή και το νέο «πακέτο» μέτρων που ανακοίνωσε το ΔΝΤ, είπε ότι «διατυπώνει γενικότητες και αοριστίες» και το μόνο σίγουρο είναι νέοι φόροι και οριζόντιες μειώσεις μισθών και επιδομάτων.

«Σ' αυτά έχουν γίνει ειδικοί», είπε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια αναφερόμενη στη ΝΔ σημείωσε πως ο ευρωπαϊσμός και ο φιλελευθερισμός «υπό τη νέα της ηγεσία» έχουν μεταβληθεί σε ερείπια. «Η παρέα της ηγετικής ομάδας έχει φέρει πλήρως στα μέτρα της αυτό που κάποτε εξέφραζε μια μεγάλη παράταξη. Συγχέουν το 'λαϊκό' με το 'λαϊκίστικο' , το αντιμνημονιακό με το φιλοευρωπαϊκό», υπογράμμισε και κατηγόρησε τη ΝΔ για σύμπλευση «με τη μηδενιστική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ» και για συρρίκνωση.

Η κ. Μπακογιάννη μιλώντας για την καταπολέμηση της ανεργίας έκανε λόγο για γενικευμένη ρήξη με το παρελθόν, ριζική αλλαγή νοοτροπίας και πρότεινε μία σειρά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως:

-Ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα

-Απελευθέρωση αγορών

-Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και πώληση όπου ενδείκνυται

-Πάταξη της μαύρης οικονομίας

-Εξόφληση των επιχειρήσεων σε 30 έως 60 ημέρες από το δημόσιο

-Καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστών

-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% για να ευνοηθούν οι προσλήψεις

-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% τα πρώτα τρία χρόνια για νέες επιχειρήσεις

-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της άμεσης φορολογίας κατά 50% τα πρώτα τρία χρόνια για επιχειρήσεις που δημιουργούν νέοι κάτω από 30 ετών

-Επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης στους συνταξιούχους που λαμβάνουν το ΕΚΑΣ στο ύψος των 500 ευρώ.

«Έσοδα δεν θα υπάρξουν, ας το καταλάβει η κυβέρνηση και ας πάψει να δημαγωγεί η Ν.Δ., αν η φορολογία δεν γίνει όπως προτείνει η Δημοκρατική Συμμαχία», συμπλήρωσε και τόνισε ότι το κόμμα της θα φέρει το μαχαίρι στο κόκαλο και «το κόκαλο που πρέπει σπάσει είναι ο φαύλος κύκλος των ελλειμμάτων που δημιουργούν το αβάσταχτο χρέος».

Πρότεινε δε, μεταξύ άλλων, τη νομοθετική και αργότερα συνταγματική κατοχύρωση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, την υποχρεωτική δημιουργία πλεονασμάτων και τη δυνατότητα πρόσθετου δανεισμού με πλειοψηφία 180 βουλευτών.

«Η Δημοκρατική Συμμαχία ξεκίνησε δυναμικά και θα πάει πολύ μακριά με τη δική σας θέληση, με τη δική σας μαχητικότητα, με τη δική σας δύναμη», κατέληξε.

Τον λόγο έλαβαν μέλη, στελέχη και βουλευτές, ενώ υπήρξε δυνατότητα τοποθετήσεων και μέσω skype.

«Στόχος μας είναι η προσφορά στον πολίτη, η προσφορά στην πατρίδα», είπε στην ομιλία του βουλευτής Γιώργος Κοντογιάννης και ανέφερε πως οι πολιτικές δυνάμεις που ευθύνονται για την κρίση αρνούνται την εθνική συνεννόηση.

Ο βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Δημοκρατική Συμμαχία θα γίνει ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων το επόμενο διάστημα, κάτι που επανέλαβε και ο βουλευτής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος, μιλώντας για την εξεταστική για τη Siemens, έκανε λόγο για επιτροπή συγκάλυψης και λάσπης.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 19 Μαρτίου 2011, 13:31