«"Βαπτίζουν" τη δολοφονία Γκούμα ως "ατύχημα"»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 6 Απριλίου 2011, 19:11
«"Βαπτίζουν" τη δολοφονία Γκούμα ως "ατύχημα"»
«Την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό» της Ελλάδας για το γεγονός ότι, μετά από εννιά μήνες μελέτης, η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χειμμάρα, «μεταβαπτίζεται σε ατύχημα», εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, ερωτηθείς σχετικά με σημερινά δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, τα οποία αναφέρονται σε συμπέρασμα έρευνας εμπειρογνωμόνων.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «αναμένουμε από την Αλβανία, ως κράτος - μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ να εγγυηθεί την ορθή και ταχεία απονομή δικαιοσύνης» και σημείωσε ότι «διατηρούμε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ως προς τις ενέργειές μας στο μέλλον».

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η έρευνα εμπειρογνωμόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «Ο Αριστοτέλης Γκούμας πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα που προκάλεσε ο ίδιος».

«Στις 12 Αυγούστου 2010, ομάδα εθνικιστών καταδίωξε και δολοφόνησε τον ομογενή Αριστοτέλη Γκούμα, επειδή μιλούσε ελληνικά», απαντά ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών, τονίζοντας ότι αυτό το παραδέχθηκε τότε και η πολιτική ηγεσία των Τιράνων.

«Το έγκλημά τους καταδικάστηκε από το σύνολο του πολιτικού κόσμου στην Αλβανία. Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Σ. Μπερίσα δήλωσε τότε ότι: «είναι μια απαίσια πράξη να δολοφονείται κάποιος που επιστρέφει σπίτι του. Είναι μια πράξη βάρβαρη». Ο τότε Αντιπρόεδρος της αλβανικής Κυβέρνησης Ι. Μέτα δήλωσε: «πιστεύω ότι η εισαγγελία και οι αρμόδιες αρχές θα διαλευκάνουν το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα και παράλληλα θα καταλογίσουν στους δράστες τη μέγιστη ευθύνη που προβλέπει ο νόμος», υπενθύμισε ο κ. Δελαβέκουρας.

Τέλος υπογράμμισε ότι «θα παρακολουθήσουμε με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας. Η Ελλάδα δεν έχει καμία διάθεση ανάμιξης στις διαδικασίες της αλβανικής δικαιοσύνης, αλλά διατηρεί όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά ως προς τις ενέργειές της στο μέλλον».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 6 Απριλίου 2011, 19:15