Να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ευρωζώνης υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε., στην καθιερωμένη προ των συνόδων κορυφής επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες. Όπως αναφέρει ο Ντόναλντ Τουσκ, πρέπει να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. τονίζοντας ότι στόχος είναι να ανακτηθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων για να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές και να διατηρηθεί η ακεραιότητα του χώρου Σένγκεν.

Στην επιστολή του, ο Ντόναλντ Τουσκ αναφέρεται στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για βοήθεια από τις Ομάδες Άμεσης Δράσης (Rapid), καλώντας τα κράτη-μέλη και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. να κάνουν ότι είναι δυνατό για να βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι «οι 28 ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία μιας πρώτης ανταλλαγής απόψεων επί των προτάσεων που παρουσίασε η επιτροπή για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και την αναθεώρηση του Κώδικα Σένγκεν».

Ο ίδιος παρατήρησε ότι είναι πολύ νωρίς για μια «εις βάθος συζήτηση» και πρόσθεσε ότι οι ηγέτες θα πρέπει να επικεντρώσουν στην ενίσχυση της ασφάλειας της Ε.Ε. «Ας μην έχουμε αυταπάτες, αυτό που προέχει είναι να ανακτήσουμε τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων» δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι αρκετοί ηγέτες είναι πιθανό να εκφράσουν αντιρρήσεις στις προτάσεις της Επιτροπής, αλλά «θα θέλαμε να ακούσουμε εναλλακτικές λύσεις». «Το ζητούμενο είναι η εφαρμογή των κανόνων του χώρου Σένγκεν.

Πώς θα διασφαλιστεί αυτό, θα το συζητήσουμε» όπως κατέληξε. Αναφορικά με την Τουρκία και το πρόγραμμα επανεγκατάστασης Σύρων προσφύγων προς τις χώρες της Ε.Ε. που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτό, Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η εν λόγω πρόταση της Επιτροπής δεν περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Δράσης Ε.Ε.- Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής, μεταξύ εννέα Ευρωπαίων ηγετών και του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου για το θέμα της επανεγκατάστασης, τονίζοντας ότι δεν θα συζητηθεί συγκεκριμένος αριθμός προσφύγων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης