Στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση με 40 εκατ. ευρώ 45 χιλιάδων αιγοπροβατοτρόφων αναφέρεται σε δήλωσή του ο τέως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου, κάνοντας λόγο για μια «σημαντική ανάσα». Όπως όμως σημειώνει «αποτελεί επείγουσα ανάγκη» να στηριχθούν και όσοι το 2017 «δεν είχαν τη δυνατότητα να πουλήσουν έστω και ένα κιλό γάλα και είναι πάνω από 30.000», ανάμεσά τους αιγοπροβατοφόροι των μικρών νησιών.

Όπως τονίζει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας: «Η κυβέρνηση πιστή στις δεσμεύσεις της για τη στήριξη της κτηνοτροφίας, προχώρησε στην έκτακτη οικονομική ενίσχυσή της, καταβάλλοντας από κρατικούς πόρους, στους λογαριασμούς 45.000 αιγοπροβατοτρόφων, 40 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια σημαντική ανάσα μετά τη δύσκολη χρονιά του 2018, που ο κλάδος είδε το εισόδημά του να συρρικνώνεται, κυρίως εξαιτίας της πτώσης της τιμής του γάλακτος, αλλά και των άλλων προϊόντων του, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ενίσχυση αυτή δόθηκε όμως» σημειώνει ο κ. Αποστόλου «μόνο σε αυτούς που είχαν εκδώσει το 2017, έστω και ένα παραστατικό πώλησης γάλακτος, ενώ οι υπόλοιποι που δεν είχαν τη δυνατότητα να πουλήσουν έστω και ένα κιλό γάλα και είναι πάνω από 30.000, έμειναν εκτός στήριξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότεροι από 5.000 αιγοπροβατοτρόφοι των μικρών νησιών έμειναν εκτός ενίσχυσης».

Ο τέως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογραμμίζει ότι «αποτελεί επείγουσα ανάγκη να στηριχθούν κι αυτοί όχι μόνο γιατί έχουν το ίδιο πρόβλημα, αλλά και γιατί ανήκουν στους αιγοπροβατοτρόφους των ορεινών, μειονεκτικών και νησιώτικων περιοχών, που αναφέρθηκαν στα Καλάβρυτα ως δικαιούχοι μιας τέτοιας ενίσχυσης. Πόσο μάλλον όταν στην πλειοψηφία τους είναι μικρές μονάδες που δραστηριοποιούνται σε απομονωμένες περιοχές και πρέπει για λόγους κοινωνικής συνοχής να στηριχθούν γιατί αποτελούν τη μοναδική παραγωγική πηγή εσόδων σε αυτές. Πιστεύω ότι, παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες, υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί το απαραίτητο ποσό. Και το ποσό αυτό είναι κατά πολύ μικρότερο της ενίσχυσης που δόθηκε σε πρώτη φάση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης