«Η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει με τη θηλιά στον λαιμό», δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα στο Βερολίνο με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, τονίζοντας ότι ο συνδυασμός των υψηλών στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων με τη δέσμευση της δημόσιας περιουσίας καταδικάζει τη χώρα σε στασιμότητα και οδηγεί μόνο σε νέα αδιέξοδα.

Η κυρία Γεννηματά, η οποία συνοδευόταν από τον πρώην υπουργό Οικονομικών και αρμόδιο του Κινήματος για τα Οικονομικά, Φίλιππο Σαχινίδη, παρουσίασε μεταξύ άλλων στον κ. Σολτς το πρόγραμμα «Ελλάδα» του ΚΙΝΑΛ, «για ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, δουλειές με ασφάλεια και δικαιώματα για όλους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει με τη θηλιά στον λαιμό. Δεν μπορεί να προχωρήσει με τους πολύ υψηλούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα και ταυτόχρονα με τη δέσμευση του δημόσιου πλούτου. Αυτός ο συνδυασμός την καταδικάζει σε στασιμότητα και την οδηγεί μόνο σε νέα αδιέξοδα. Οι δεσμεύσεις που τόσο πρόθυμα αποδέχθηκε ο κ. Τσίπρας επιβάλλεται να αλλάξουν για να εξασφαλίσουμε πόρους για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή», δήλωσε η κυρία Γεννηματά και, αναφερόμενη στις προτάσεις του Κινήματός της, σημείωσε ότι έχουν ως γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη. «Γιατί πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της αντιπροσωπείας του ΚΙΝΑΛ επισημάνθηκε ακόμη ότι το Κίνημα μιλούσε για την ανάγκη αλλαγής των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων εδώ και δύο χρόνια, όταν δεν μιλούσε κανείς και όχι μόνο τώρα, κατά την προεκλογική περίοδο, όπως συμβαίνει, τονίστηκε, με τη Νέα Δημοκρατία. Επιπλέον, έγινε αναφορά στα υπερπλεονάσματα, τα οποία «αφαιρούν από την ανάπτυξη». «Ας υποθέσουμε ότι είχε μια λογική στην αρχή να πάμε στα πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν. Δεν υπάρχει όμως καμία λογική να φεύγεις πολύ πάνω από τους στόχους που έχουν τεθεί, διότι, κατά την άποψή μας, αυτά αφαιρούν από την ανάπτυξη. Ειδικά όταν επιτυγχάνονται με περικοπή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και με υπερφορολόγηση και περικοπή κοινωνικών δαπανών. Γι’ αυτό, για παράδειγμα, τα νοσοκομεία είναι σε αυτή την κατάσταση», έλεγαν πηγές της αντιπροσωπείας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Σολτς, ο οποίος είναι και μέλος του προεδρείου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ενημερωθεί για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, για το ενδεχόμενο εκλογών και για τις προοπτικές κατά την «επόμενη μέρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυρία Γεννηματά από την πλευρά της, όπως ανέφεραν πηγές του Κινήματος, τον ευχαρίστησε για τη διακριτή στάση που είχε το SPD προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν επίσης ότι με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει βάση ή συζήτηση συνεργασίας με το SPD, ενώ τόνισαν ότι η πρόσκλησή του, μαζί με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας σε πρόσφατη εκδήλωση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών είχε ως στόχο να καταδείξει την εναντίωση του SPD στις πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Νωρίτερα η κυρία Γεννηματά είχε συνάντηση με την πρόεδρο του SPD, Αντρέα Νάλες.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης