Την ανάγκη μιας συνολικής, ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής απάντησης στην κρίση επεσήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, έτσι ώστε να πειστούν οι πολίτες ότι οι βασικές αξίες και αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένουν επίκαιρες και έχουν μέλλον.

Κατά την τελετή της αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, ο κ. Παπούλιας τάχθηκε υπέρ της αναζήτησης ισορροπίας μεταξύ της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των πολιτικών στήριξης της ανάπτυξης και της απασχόλησης για την προστασία της «κοινωνικής» Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, έκανε λόγο για «δραματική καθυστέρηση» της Ευρώπης στην έκδοση ευρωομολόγου, το οποίο «θα ανέκοπτε τη δυναμική των κέντρων εκείνων που επιδιώκουν να βυθίσουν εθνικές οικονομίες για να κερδίσουν από το τζογάρισμα στην χρεοκοπία».

Προειδοποίησε μάλιστα για τον κίνδυνο, από την ολιγωρία της Ευρώπης να διακυβευτεί, όχι μόνο η ευημερία των λαών, αλλά και το ίδιο το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για την οικονομική κρίση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε αναγκαίο «να αντλήσουμε διδάγματα και να αναλάβουμε πλήρως τις ευθύνες που αναλογούν, γιατί είναι προφανές ότι η σωτηρία της χώρας -που την οφείλουμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές- εξαρτάται από εμάς τους ίδιους και γιατί μόνο έτσι μπορούμε να διεκδικήσουμε με αξιώσεις και επιχειρήματα την συνδρομή των εταίρων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάλεσε δε για μεταρρυθμίσεις στους τομείς της οικονομίας, της υγείας, της παιδείας και της δημόσιας διοίκησης, αλλά και για επείγουσα αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, με την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. «Οι επιχειρηματίες οφείλουν να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί για την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της χώρας, αφού σήμερα οι εξαγωγές χωρίς τις επιδοτήσεις αποδεικνύονται δύσκολες. Από την άλλη πλευρά και το κράτος οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους επιχειρηματίες εκείνους οι οποίοι, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν, βρίσκουν απέναντί τους ένα κράτος δύσκαμπτο, μίζερο και αντιπαραγωγικό».

Ο κ. Παπούλιας εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη θα ξαναβρούν γρήγορα τον βηματισμό τους. «Είμαι αισιόδοξος γιατί πιστεύω στις αστείρευτες δημιουργικές δυνάμεις του λαού. Δεν λησμονώ, επίσης, ότι το μεταπολεμικό εγχείρημα της ενοποίησης συνάντησε πολλές δυσκολίες. Πάντοτε όμως, οι ευρωπαίοι πολίτες έβρισκαν τρόπους για να τις ξεπεράσουν. Πιστεύω ακράδαντα ότι το ίδιο θα συμβεί και σήμερα», επισήμανε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης