Την ανάγκη αλλά και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να χτιστούν γέφυρες μεταξύ του Ελληνισμού της υποσαχάριας Αφρικής και του ελληνικό κράτους, διαμήνυσε από το Μαλάουι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ.

«Ζητώ ένα μεγάλο συγνώμη που ποτέ δεν ήλθε κοντά σας η Ελλάδα, με τον όποιον υπουργό της όποιας κυβέρνησης. Είσαστε ένας Ελληνισμός, Ελλαδιτών και Κυπρίων, που αγνοούν και οι περισσότεροι συμπατριώτες μας στη μητέρα πατρίδα, αλλά και εκείνοι της υπόλοιπης Διασποράς μας στις άλλες Ηπείρους. Μπορεί να γνωρίζουν της ομογενειακές κοινότητες της Αιγύπτου και της Νότιας Αφρικής, αλλά εσάς των χωρών της υποσαχάριας Αφρικής, σας αγνοούν. Σίγουρα όχι σκόπιμα. Αλλά από παραλείψεις του ελληνικού κράτους που ποτέ δεν σκέφθηκε να δημιουργήσει τις μεταξύ σας γέφυρες. Αυτές τις γέφυρες η κυβέρνηση της Ελλάδας θα τις κτίσει με συγκεκριμένες δράσεις τις οποίες έχω ήδη συζητήσει με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και στη συνέχεια με συγκεκριμένους ομογενειακούς φορείς που ενδιαφέρονται πολύ να συμβάλλουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα» ανέφερε εισαγωγικά στην ομιλία του στην ελληνική κοινότητα του Μπλαντάιρ στο Μαλάουι, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, ο κ. Κουίκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο κ. Κουίκ, στο Μαλάουι ζουν και απολαμβάνουν πλήρη σεβασμό, εκτίμηση και αγάπη 170 Έλληνες, οι οικογένειες των οποίων πρωτοπήγαν στο Μαλάουι στις αρχές του περασμένου αιώνα ως εργάτες και μικροεπιχειρηματίες και όχι ως αποικιοκράτες (το μεγάλο «όπλο» των Ελλήνων στην Αφρική).

Το εντυπωσιακό, μάλιστα, στο Μπλαντάιρ είναι ότι το 90% των ομογενών κατάγονται από τη Λήμνο, από το χωριό Κουτιά, παρατήρησε ο υφυπουργός Εξωτερικών. Γι’ αυτό, όπως συμπλήρωσε, στη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο της πόλης Wild Ndipo, ο παριστάμενος επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας Ερμής Καλογρίδης, του πρότεινε την αδελφοποίηση Μπλαντάιρ – Λήμνου, με τη βεβαιότητα ότι η ιδέα θα γίνει αποδεκτή από τον δήμαρχο του αιγαιοπελαγίτικου νησιού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης