«Η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της»

«Η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της»
Ολοσέλιδο αφιέρωμα στην Ελλάδα, με συνέντευξη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, και εκτενές ρεπορτάζ του ειδικού απεσταλμένου της εφημερίδας στην Αθήνα, δημοσιεύει σήμερα η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Με τα λόγια του Ευ. Βενιζέλου «η Αθήνα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της», τιτλοφορεί η εφημερίδα τη συνέντευξη, ενώ το ρεπορτάζ έχει για τίτλο «Η Ελλάδα στην αυγή μιας πολιτικής θύελλας» και υπότιτλο «παρότι ξανοίγει ο οικονομικός ορίζοντας, η Αθήνα που προεδρεύει στους 28, φοβάται μια ψήφο -τιμωρία στις ευρωεκλογές».

Σχετικά με το «ισχυρά αναπτυσσόμενο αντιευρωπαϊκό συναίσθημα στη χώρα» είναι και η πρώτη ερώτηση του δημοσιογράφου Φιλίπ Ζέλι, που πήρε τη συνέντευξη.

Ειδικότερα, καλεί τον κ. Βενιζέλο να εξηγήσει πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση, «τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα συνεχίζει να είναι εξαρτημένη από την ευρωπαϊκή βοήθεια». Απαντώντας ο κ. Βενιζέλος διαβεβαιώνει ότι η ελληνική ηγεσία «είναι σε θέση να κάνει τον διαχωρισμό ανάμεσα στις εθνικές προτεραιότητες και στα ευρωπαϊκά συμφέροντα». Επικαλείται δε την εμπειρία πέντε προεδριών στην ΕΕ και το γεγονός ότι «ο ευρωσκεπτικισμός δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, αλλά είναι γενικός».
Ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει τη θέληση της κυβέρνησης, αυτό το εξάμηνο, να σημάνει τη μεγάλη επάνοδο της Ελλάδας σε κανονικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.

Αντιδρώντας στην παρατήρηση ότι «ίσως είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για επιστροφή στην κανονικότητα», ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρει:

«Tα νούμερα και οι οικονομικές προοπτικές είναι πολύ καλύτερα», ενώ τονίζει ότι το διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα 6,5% (εκτός κόστους χρέους), που επετεύχθη το 2013, αποτελεί «μια χωρίς προηγούμενο δημοσιονομική προσαρμογή στον δυτικό κόσμο» και μάλιστα καλύτερη από τη Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «ο διεθνής ιδιωτικός τομέας ήταν ο πρώτος που κατανόησε ευθύς εξ αρχής την αλλαγή, γι αυτό και επένδυσε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και στις ιδιωτικοποιήσεις».

«Γνωρίσαμε μια κρίση μεγαλύτερης διαρκείας από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μια ύφεση της τάξεως του 27% της οικονομίας μας, εξαιτίας της οποίας ο κάθε απλός πολίτης έχασε το 35% της αγοραστικής του δύναμης. Μετά απ΄ όλα αυτά θεωρούμε ότι στον οικονομικό και πολιτικό τομέα, έχουμε πληρώσει ένα εξαιρετικά υψηλό κόστος. Τώρα είναι καιρός να περάσουμε στην επόμενη φάση, τη φάση της εξόδου από την κρίση» υπογραμμίζει.

Στο ερώτημα εάν περιμένει η Ελλάδα μια χειρονομία της Ευρώπης, ώστε να αναχαιτισθεί η άνοδος των ακραίων και εάν αυτή η χειρονομία θα μπορούσε να είναι μια νέα μείωση του χρέους, ο κ. Βενιζέλος απαντά υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει επιπρόσθετα φορολογικά μέτρα, αλλά και ούτε ζητάει μια νέα μείωση του χρέους.

«Τα κόμματα που έχουν δεσμευτεί για την ανάκαμψη της χώρας, έχουν υποστεί αρνητικές συνέπειες στην ελληνική κοινή γνώμη, ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ. Αντιμετωπίσαμε ένα ιστορικό δίλημμα ανάμεσα στις δυνατές λύσεις μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και μια άτακτη χρεοκοπία, που θα ήταν ξεκάθαρα δυσβάστακτη» σημειώνει ο κ. Βενιζέλος και προσθέτει:

«Οι πολίτες, όμως, βλέπουν αυτό που βιώνουν και δεν είναι σε θέση να συγκρίνουν με κάποια άλλη υπόθεση. Αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι δεν μπορούμε να πάρουμε επιπρόσθετα φορολογικά μέτρα. Αντίθετα, θα συνεχίσουμε τη λήψη μέτρων για την επάνοδο της ανταγωνιστικότητας».

Σχετικά με το χρέος, ο κ. Βενιζέλος κάνει σαφές: «Δεν ζητάμε τη μείωσή του» και διευκρινίζει:
«Η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Ο ιδιωτικός τομέας μάς παραχώρησε οικειοθελώς ένα κούρεμα 130 δισ. ευρώ το 2012, χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ για την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι πολίτες. Αυτό που επιθυμούμε, είναι μια συζήτηση για τις παραμέτρους του χρέους , όπως είναι τα επιτόκια, η διάρκεια και η δομή των εξοφλήσεων. Η σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη - μέλη δεν είναι σχέση εμπορική αλλά προπάντων πολιτική. Το πρόβλημα των εταίρων μας είναι να τους επιστραφούν τα κεφάλαιά τους. Εάν η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να προσφέρει ένα κούρεμα του χρέους, δεχόμαστε αυτή τη λύση. Αλλά είμαστε ρεαλιστές».

Σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους κοινωνικών εκρήξεων στην Ελλάδα και τρομοκρατικών χτυπημάτων, όπως εκείνο κατά του πρεσβευτή της Γερμανίας, ο κ. Βενιζέλος εξηγεί:

«Τα μέτρα εξυγίανσης είχαν σαν παράπλευρο αποτέλεσμα μια επιδείνωση της ύφεσης και της κοινωνικής κρίσης. Το κλίμα είναι γεμάτο “πεσιμισμό” και υπάρχει ένα είδος εθνικής μελαγχολίας στην Ελλάδα. Ο πρώτος μας στόχος είναι να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των συμπολιτών μας. Υπάρχουν πολύ σοβαρές ανισότητες τις οποίες από τώρα μπορούμε να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε. Είμαστε σε θέση να αποκαταστήσουμε ορισμένες απαραίτητες υπηρεσίες, όπως η Κοινωνική Ασφάλιση για τους ανέργους».

Για τους κινδύνους τρομοκρατικών ενεργειών, ο αντιπρόεδρος αναγνωρίζει ότι «υπάρχει μια διάχυτη πολιτική βία, μια κοινωνική ένταση που ενίοτε παίρνει βίαια χαρακτηριστικά. Αυτό είναι διαφορετικό από την τρομοκρατία. Στην Ελλάδα τα έχουμε και τα δύο. Παρ' όλα αυτά οι τρομοκρατικές ομάδες της άκρας Αριστεράς είναι πολύ περιθωριακές».

Σχετικά με το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού, με δεδομένη τη μικρή πλειοψηφία των τριών ψήφων, ο κ. Βενιζέλος κάνει λόγο για «συσπείρωση».

«Τρεις ψήφοι είναι καλή πλειοψηφία» απαντά και καταλήγει:

«Δεν είναι θέμα αριθμών, αλλά νομιμοποίησης προσανατολισμών. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ είναι περιορισμένη και έχει οροφή το 19 έως 20%. Δεν τον βλέπω να παίρνει την εξουσία. Αυτό που απεναντίας είναι αληθές είναι ότι το ΠΑΣΟΚ υπήρξε το μεγάλο θύμα της κρίσης. Δεχτήκαμε να κυβερνήσουμε, να πάρουμε αποφάσεις δύσκολες και έτσι χάσαμε την επαφή με τις κοινωνικές δυνάμεις. Παρ' όλα αυτά, το προοδευτικό ιδεολογικό ρεύμα εξακολουθεί να υπάρχει και θα εργαστούμε, ώστε να το συσπειρώσουμε. Πάντοτε υπάρχουν κίνδυνοι στην κοινοβουλευτική ζωή. Παρ' όλα αυτά ο τρόπος που προχωρήσαμε ήταν η μοναδική υπάρχουσα εθνική στρατηγική».

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014, 16:19