Την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα αίτια που γεννούν την τρομοκρατία και τα φαινόμενα μισαλλοδοξίας και ξενοφοβίας, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ανοικοδόμηση του Ιράκ. «Η στρατιωτική νίκη κατά του ISIS/Da’esh δεν σημαίνει ότι εξαλείφθηκαν οι αιτίες που γεννούν την τρομοκρατία. Αυτό δεν θα γίνει αν δεν επικρατήσουν στην περιοχή συνθήκες ευημερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, ενώ και στην ίδια την Ευρώπη οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τα πρόσφατα φαινόμενα μισαλλοδοξίας και ξενοφοβίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στη διεθνή διάσκεψη που οργανώθηκε στις 13 και 14 Φεβρουαρίου στο Κουβέιτ για την πλήρη εξουδετέρωση του ISIS/Da’esh και την ανοικοδόμηση του Ιράκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κατρούγκαλος, παρουσίασε τις «σημαντικές πρωτοβουλίες» που έχει αναλάβει η χώρα μας, για τον διαθρησκευτικό διάλογο και, μέσω της Διάσκεψης της Ρόδου, για τη θέσπιση περιφερειακού συστήματος για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού, στην τοποθέτηση του ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η στρατιωτική νίκη κατά του ISIS/Da’esh δεν σημαίνει ότι εξαλείφθηκαν οι αιτίες που γεννούν την τρομοκρατία και σημείωσε πως «αυτό δεν θα γίνει αν δεν επικρατήσουν στην περιοχή συνθήκες ευημερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης». Η χώρα μας, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ενισχύει τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Ιράκ για την ανοικοδόμηση και την ειρήνευση στη χώρα, ενθαρρύνοντας την να καταλήξει, μέσω διαλόγου, σε αμοιβαία αποδεκτές λύσεις με την αυτόνομη επαρχία του ιρακινού Κουρδιστάν. Παρά την κρίση, συμπλήρωσε, η Ελλάδα διέθεσε την περίοδο 2002-2016, 25 εκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, ιδίως στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, των υποδομών και της ανθρωπιστικής βοήθειας και δεσμεύθηκε να είναι παρούσα και στο μέλλον, ιδίως μέσω υποτροφιών και παροχής τεχνογνωσίας στην αποκατάσταση αρχαιοτήτων και στην οικοδόμηση δημοκρατικών θεσμών.

Στη Διάσκεψη συμμετείχαν δεκάδες κράτη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον. Παράλληλα με τις πολιτικές συνομιλίες, διοργανώθηκε οικονομικό φόρουμ για επιχειρήσεις που επιδιώκουν να δραστηριοποιηθούν στο Ιράκ, το οποίο παρακολούθησαν και ελληνικές εταιρείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης