«Χρειαζόμαστε μια πυξίδα για την πορεία μας, που δεν θα είναι μόνο οικονομική, αλλά και ιδεολογική, κοινωνική, πολιτική και ευρωπαϊκή», τόνισε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Τάσος Γιαννίτσης, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του «Η Ελλάδα στην κρίση» (εκδ. Πόλις), στο βιβλιοπωλείο «Ιανός».

Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τη σύζυγό του Δάφνη, ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, καθώς επίσης και βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ., η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και τα πρόσωπα που υπογράφουν το κείμενο των «58» για τη συγκρότηση της κεντροαριστεράς.

Ο κ. Γιαννίτσης, ανέφερε ότι στο βιβλίο του «αναζητά το ιδεολογικό υπόβαθρο μιας πολιτικής για την κρίση», γιατί, όπως είπε, «εδώ υπάρχει ένα τεράστιο κενό και χωρίς ένα τέτοιο ιδεολογικό υπόβαθρο η κρίση θα αντιμετωπίζεται με αποσπασματικές μετρολογίες και με φωνές του καθολικού αρνητισμού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα σε δύο βασικές εξελίξεις από το 2009 και έπειτα: Πρώτον, ότι η σημερινή κατάσταση της χώρας είναι αποτέλεσμα «των επιλογών που έγιναν μέσα στη χώρα και όχι όσων επιβλήθηκαν», μιλώντας για «καθολική άρνηση του πολιτικού συστήματος να κατανοήσει την ανατροπή των δεδομένων και των λαθών που έγιναν», «απουσία μιας συστηματικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των δραματικών προβλημάτων της κρίσης» και «υποκατάσταση κάθε είδους πραγματικής απάντησης από μια θάλασσα λαϊκίστικων τοποθετήσεων», τα οποία «διόγκωσαν το οικονομικό και το κοινωνικό κόστος της κρίσης».

Δεύτερον, ότι: «οι πολιτικές που επιβλήθηκαν άφησαν απέξω βασικά ζητήματα που είναι κρίσιμα για την πορεία της χώρας», αναφερόμενος στη σχέση μεταξύ κρίσης και παραγωγικού συστήματος. «Η Τρόικα και τα Μνημόνια στην ουσία δεν ενδιαφέρονται για το παραγωγικό σύστημα», πρόσθεσε και σημείωσε πως όμως ούτε και οι δικές μας πολιτικές ούτε και οι θέσεις που έχουν ακουστεί».

Αναφορικά με την πρωτοβουλία των «58», ο κ. Γιαννίτσης τόνισε ότι αυτή «κάνει έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις του κεντροαριστερού χώρου και στα απλά μέλη της κοινωνίας, να εγκαταλείψουν την απομόνωση, να προχωρήσουν σε μορφές συνεργασίας, και αντί να ψάχνουν τι τους χωρίζει, να δουν τι μπορεί να τους ενώσει, ώστε παρά τις διαφορές τους να δώσουν στους Έλληνες μια καλύτερη προοπτική». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης