«Οι Έλληνες δεν αγαπούν σήμερα την Ευρώπη, ωστόσο φοβούνται τι θα συνέβαινε εάν εγκατέλειπαν το ενιαίο νόμισμα» αναφέρει ο καθηγητής του «London School of Economics» Κέβιν Φέδερστον σε δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Ο καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών στο LSE, κάτοχος της έδρας «Ελευθέριος Βενιζέλος» και Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου επισημαίνει πως από τις απαρχές του σύγχρονου ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα η ελληνική κοινωνία τείνει να διακατέχεται από μια «διαρκή αίσθηση θυματοποίησης» (sense of victimhood).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο κ. Φέδερστον βλέπει πολιτική χειραγώγηση πίσω από την ανάλυση που κάνουν ορισμένοι ότι «τα προβλήματα στην Ελλάδα δεν προκλήθηκαν από τον υπερ- δανεισμό πριν από την κρίση, αλλά από τους όρους της διάσωσης που επιβλήθηκαν αργότερα από τους δανειστές, ώστε να διασωθούν οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες».

Κατά τον ίδιο, η ιδέα ότι τα προβλήματα στην Ελλάδα προέρχονται έξω από αυτήν επιτρέπει σε πολλούς Έλληνες να απεικονίζουν τους εαυτούς τους ως άμεμπτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης