Η ελληνική συμβιβαστική πρόταση για τα προληπτικά μέτρα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 26 Απριλίου 2016, 13:36
Η ελληνική συμβιβαστική πρόταση για τα προληπτικά μέτρα
Τη δική της συμβιβαστική λύση, για να ξεπεραστεί ο σκόπελος της προληπτικής επιβολής πρόσθετων μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ, πρότεινε η κυβέρνηση στους θεσμούς.

H πρόταση που θα κατατεθεί στη Βουλή θα προβλέπει ότι την άνοιξη του 2017 και την άνοιξη του 2018, με το που θα δημοσιεύονται τα τελικά στοιχεία για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος του προηγούμενου έτους από την Ελληνική Στατιστική Αρχή αλλά και την Eurostat, o υπουργός Οικονομικών θα προχωρεί σε αυτόματη περικοπή των δημοσίων δαπανών σε περίπτωση αποκλίσεων έναντι των στόχων (1,75% πλεόνασμα το 2017 και 3,5% το 2018).

Η διάταξη θα προβλέπει αυστηρές κυρώσεις ακόμη και για τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τη νομοθετική ρύθμιση, για να ενισχυθεί η αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης.

Προκειμένου να μη δεσμευτεί η ελληνική πλευρά ότι τα μέτρα θα προέρχονται αποκλειστικά από το σκέλος των δαπανών -κάτι που παραπέμπει ευθέως σε μειώσεις μισθών στο Δημόσιο αλλά και συντάξεων-, η ίδια διάταξη θα εξουσιοδοτεί τον υπουργό Οικονομικών να προτείνει ισοδύναμα μέτρα και από το σκέλος των εσόδων.

Η αποδοχή ή μη της εν λόγω πρότασης θα κρίνει εν πολλοίς εάν συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη για την Ελλάδα.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 26 Απριλίου 2016, 14:22