Τις παρεμβάσεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και τη μετάβαση από το ασυλικό μοντέλο στην πρωτοβάθμια και κοινοτική φροντίδα ψυχικής υγείας και την ενδυνάμωση της κοινωνικής ψυχιατρικής, επισημαίνει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, με αφορμή την εφετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, που είναι αφιερωμένη στην πρόληψη της αυτοκτονίας.

Ο κ. Ξανθός σημειώνει πως, παρά τη λιτότητα και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με βάση την πολιτική της καθολικής κάλυψης και της ισότητας στη φροντίδα υγείας, επιδίωξε τα τελευταία τέσσερα χρόνια την επανεκκίνηση της «βαλτωμένης» ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και τη μέγιστη δυνατή ενίσχυση των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας. Όπως προσθέτει, αυτή η πολιτική έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία για τις πλέον ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι ψυχικά ασθενείς και οι τοξικοεξαρτημένοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τομεάρχης Υγείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ:

– Ανέλαβε την ευθύνη της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό των δομών αποασυλοποίησης του «Ψυχαργώς».

– Ενίσχυσε το ΕΣΥ με στοχευμένες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (300 ψυχίατροι, παιδοψυχίατροι, ψυχολόγοι και νοσηλευτές).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Ανέπτυξε 4 νέες ψυχιατρικές κλινικές σε γενικά νοσοκομεία της περιφέρειας (Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, Τρίπολη, Γιαννιτσά, Κόρινθος).

– Προχώρησε στην αποκέντρωση της Διοίκησης του Συστήματος (συγκρότηση Περιφερειακών Διευθύνσεων Τομέων Ψυχικής Υγείας- ΠΕΔΙΤΟΨΥ) και στην εκπροσώπηση των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και των οικογενειών τους στα περιφερειακά όργανα διοίκησης.

– Προέβλεψε Επιτροπές Προστασίας των Δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών.

– Σχεδίασε μέσω ΕΣΠΑ νέες μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ξενώνες, οικοτροφεία κ.λπ.) και νέες δομές για την άνοια και τη νόσο Alzheimer (Κέντρα Ημέρας, οικοτροφεία μακροχρόνιας παραμονής, Ιατρεία Μνήμης στα νοσοκομεία).

– Στήριξε τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς στους οποίους απασχολούνται ψυχικά ασθενείς (ΚΟΙΣΠΕ).

– Για πρώτη φορά υπάρχει ένας ολοκληρωμένος και τομεοποιημένος σχεδιασμός της ανάπτυξης των δημόσιων δομών και υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε βάθος τετραετίας.

– Δρομολόγησε τη δημιουργία μηχανισμού αξιολόγησης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, τόσο από το ΕΣΥ και τις ΑΜΚΕ όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Ξανθός σχολιάζει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ και η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν έχουν ακόμα πει κουβέντα για την πολιτική που θα ακολουθήσουν σ’ αυτόν τον ευαίσθητο τομέα, ίσως γιατί η ψυχική υγεία δεν προσφέρεται για επικοινωνιακή εκμετάλλευση και κινήσεις εντυπωσιασμού».

«Η επένδυση στην ψυχική υγεία είναι επένδυση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στην κοινωνική συνοχή, στην άρση των ανισοτήτων και στο κράτος δικαίου» σημειώνει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης