Ο Νίκος Ανδρουλάκης μεγάλωσε και ωρίμασε πολιτικά μέσα στο ΠΑΣΟΚ ακολουθώντας μια κλασική πορεία εντός των μηχανισμών. Μια πορεία που αρχίζει με την παράταξη της ΠΑΣΠ, συνεχίζεται με τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, για να ολοκληρωθεί εντός του βαθέος μηχανισμού του κόμματος.

Μετριοπαθής και επιφυλακτικός, ο Νίκος Ανδρουλάκης κατάφερε με αργά βήματα να στήσει δίπλα από τον κομματικό μηχανισμό -τον οποίο, άλλωστε, γνώριζε πολύ καλά- και έναν δικό του προσωπικό μηχανισμό, ο οποίος, όπως φάνηκε, ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικός. Αφού κατάφερε να βγάλει εκτός παιχνιδιού όλα τα στελέχη που τον απειλούσαν, νίκησε στο τέλος με ένα περίπου 68% -δηλαδή με ένα σαρωτικό ποσοστό- έναν πρώην πρωθυπουργό, έναν πρώην πρόεδρο κόμματος, αλλά πάνω απ’ όλα έναν Παπανδρέου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί κάνουν λόγο για μια νέα ευκαιρία στον χώρο της Κεντροαριστεράς, με το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ να έχει δημοσκοπικά κέρδη. Είναι ένα στοίχημα διότι την επόμενη ημέρα η Χαρ. Τρικούπη δεν θα είναι χωρίς σύννεφα. Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, οι εσωτερικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ ήταν και μια κόντρα μηχανισμών. Με τον Γιώργο Παπανδρέου να διατηρεί στα αστικά κέντρα τον δικό του παλιό μηχανισμό και την προσωπική δομή που ακούει στο όνομα ΚΙΔΗΣΟ. Αλλά και με τον Ανδρέα Λοβέρδο να διατηρεί στο ακέραιο τις δικές του δομές, κυρίως στην Αττική. Όλα αυτά μαζί με τις προσωπικές φιλοδοξίες ενδεχομένως να εξελιχθούν σε σοβαρό πρόβλημα για τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Είναι όμως και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ που καιροφυλακτούν έτσι ώστε την κατάλληλη στιγμή να επιχειρήσουν τον τελικό διεμβολισμό της Χ. Τρικούπη. Κανείς δεν αμφιβάλλει πως το βράδυ της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας ήταν εξαιρετικά ευτυχής με το αποτέλεσμα στο ΚΙΝΑΛ, εκτιμώντας πως ανοίγει ο δρόμος ώστε ο ίδιος να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη διαδικασίες της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, ο Κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει σίγουρα να ολοκληρώσει την κυριαρχία του στο πρώην Σημιτικό και λεγόμενο εκσυγχρονιστικό μπλοκ του ΠΑΣΟΚ. Όλα αυτά ενώ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι την κρίσιμη στιγμή θα μπορούσαν να τείνουν μια χείρα βοηθείας στον Κ. Μητσοτάκη εάν προκύψει ανάγκη. Αυτά καταδεικνύει η κυνική αξονική τομογραφία της τελευταίας πράξης του δράματος στον χώρο του ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε με το διάγγελμα Παπανδρέου στο Καστελλόριζο και ολοκληρώθηκε, με δραματικό τρόπο, με τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πρέπει να αποδείξει άμεσα πως δεν είναι μόνον ένα προϊόν του κομματικού θερμοκηπίου, αλλά και πως διαθέτει χαρίσματα που θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν δυνητικά στην αναδιάρθρωση του κεντροαριστερού πόλου στο πολιτικό σκηνικό. Δύσκολο στοίχημα.

 

Το χρονικό της εκλογής του Ανδρουλάκη

Η σαρωτική νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη φάνηκε από την πρώτη Κυριακή των εσωκομματικών εκλογών και δύσκολα θα μπορούσε να αλλάξει το αποτέλεσμα. Ήδη στο 95,37% της ενσωμάτωσης των ψήφων ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 67,9% (132.706 ψήφοι) και ο Γιώργος Παπανδρέου 32,1% (62.748 ψήφοι).

Όπως είχαν δείξει και τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής, το προβάδισμα του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν μη αναστρέψιμο και οι περίπου 206.000 πολίτες που προσήλθαν στη κάλπη απλώς επιβεβαίωσαν το προβάδισμά του. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 98.431 ψήφους και ποσοστό 36,88%, με δεύτερο τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος συγκέντρωσε 74.093 ψήφους και ποσοστό 27,97%.

«Η Δημοκρατική Παράταξη επιστρέφει, το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης λίγο μετά τη νίκη του έξω από τη Χ. Τρικούπη το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με τον ίδιο «και το όνομα και το σύμβολό μας, έχω πρόταση που τα αγκαλιάζει όλα: Και ΠΑΣΟΚ και ήλιος και συμπαράταξη, στο όνομά μας θα είναι και το ΠΑΣΟΚ». «ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη» είναι ένα από τα ονόματα που συζητούνται. Ήδη, το μέλος της Ανανεωτικής Αριστεράς Θοδ. Μαργαρίτης, αφού συνεχάρη τον κ. Ανδρουλάκη, διεμήνυσε ότι «όσοι και όσες δεν προερχόμαστε από το ΠΑΣΟΚ μέσα στο ΚΙΝΑΛ επιμένουμε θετικά στο πολιτικό συμβόλαιο που από το 2015 έχουμε υπογράψει, για ένα πλατύ κόμμα της Κεντροαριστεράς. Το οποίο μαζί με το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ενώνει και άλλες δυνάμεις της ευρύτερης Σοσιαλδημοκρατίας, της Ανανεωτικής Αριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας» με στόχο μια ισχυρή παράταξη.

Σήμερα στις 11:00 αναλαμβάνει και επισήμως τα καθήκοντά του στη Χ. Τρικούπη, από τον γενικό διευθυντή του ΚΙΝΑΛ Νίκο Σαλαγιάννη.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης