Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την ανεργία

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 13 Μαΐου 2011, 10:17
Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την ανεργία
Σε ανακοίνωσή της, που φέρει τον τίτλο «Ανεργία: Ως πού θα φτάσει η έκρηξή της;», η εκτελεστική γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων κάνει λόγο για 90.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν μέσα σε μόλις έναν μήνα.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Ανεργία: Ως πού θα φτάσει η έκρηξή της;
Την ώρα που το υπουργικό συμβούλιο αποτελεί ''σπαρασσόμενο πλήρωμα'', τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Απρίλιο δείχνουν ότι σε ένα μόλις μήνα, χάθηκαν 90.000 θέσεις εργασίας. Κάθε μήνα που περνάει, η Στατιστική Αρχή καταγράφει όλο και πιο εκρηκτική τη δραματικότερη άνοδο της ανεργίας στη μεταπολεμική μας ιστορία. Το ποσοστό της προσεγγίζει πλέον το πρωτοφανές για τη χώρα μας 16%, ενώ οι προοπτικές είναι εφιαλτικές. Μόλις πριν 2 χρόνια το ποσοστό των ανέργων ήταν το μισό από το τωρινό.
Καμία κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να υποβάλει την κοινωνία σε τέτοια καταστροφική απραξία. Αυτό που η χώρα μας χρειάζεται πριν απ’ όλα, είναι ένα σχέδιο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που να καλύπτει τις απώλειες, σε τομείς βιώσιμους οικονομικά και περιβαλλοντικά, με απόλυτη προτεραιότητα στις περιφέρειες που ήδη έχουν ποσοστά ανεργίας πάνω από 20%: Νότιο Αιγαίο, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια νησιά.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουμε:

-Παροχή κινήτρων για προσλήψεις με μετατόπιση φορολογικών βαρών από την εργασία προς την περιβαλλοντική επιβάρυνση και την κατανάλωση φυσικών πόρων, με παράλληλη προστασία των δικαιωμάτων κοινωνικών ομάδων ευάλωτων στην ανεργία (νέοι, γυναίκες). Ενίσχυση της πράσινης επιχειρηματικότητας για τους νέους άνεργους θεσμικά αλλά και οικονομικά, ώστε να δημιουργήσουν δικιά τους δουλειά.

-Πρωτοβουλίες για ανάπτυξη κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας με θεσμούς όπως Τράπεζες Χρόνου, δίκτυα τοπικών ανταλλαγών, παράλληλο ''τοπικό νόμισμα'', όπως σε αρκετές πόλεις στην Ευρώπη.

-Οι Οικολόγοι Πράσινοι μαζί με τους Ευρωπαίους Πράσινους είχαμε προτείνει έγκαιρα μια Πράσινη Στροφή στην οικονομία στη φιλοσοφία του Green New Deal, με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε πράσινους τομείς, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας, η ανάπτυξη, κατασκευή και εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ, η επαναχρησιμοποίηση-ανακύκλωση απορριμμάτων, η πράσινη καινοτομία, η βιολογική γεωργία, ο αγροτουρισμός.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων»

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 13 Μαΐου 2011, 10:17