Η υπόθεση Φλώρου "ακουμπά" τον Μητσοτάκη

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018, 18:49
Η υπόθεση Φλώρου "ακουμπά" τον Μητσοτάκη
Η ιστορία μας πάει πολλά χρόνια πίσω. Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέγγενη του πρώτου Μνημονίου. Η κρίση έχει δείξει για τα καλά τα δόντια της. Είναι Δεκέμβριος του 2011. Ένας διεθνής οικονομικός παράγοντας, πολύ γνωστός στους ελληνικούς επιχειρηματικούς κύκλους, ο Άλαν Κέιμπλ, από τα αφεντικά της εταιρείας ILS Fiduciaries αγοράζει τις « Hellas Power» και «Energa» για λογαριασμό (όπως ακούγεται) ενός αγνώστου Ρώσου επιχειρηματία όστις εδρεύει ή απλώς κυκλοφορεί στην Αγία Πετρούπολη.

Η εξαγορά γίνεται μέσω μία υπεράκτιας εταιρείας που ιδρύθηκε στο Ras Al Khaimah, έναν φορολογικό παράδεισο στον Περσικό Κόλπο και στα Αραβικά Εμιράτα όπου όλα επιτρέπονται. Ή μάλλον τίποτε δεν απαγορεύεται. Διασφαλισμένο απόρρητο, καμία απαίτηση για κατάθεση ισολογισμών. Εξαιρετικά χαμηλή έως ανύπαρκτη φορολογία. Μία διευκρίνιση. Η εταιρεία ILS Fiducaries εξειδικεύεται από το 1973 στην παροχή συμβουλών «βελτιοποίησης» φορολογικής επιβάρυνσης. Πρόκειται για μία εξαιρετικά politically correct ερμηνεία της φοροαποφυγής. Για το λόγο αυτό η εταιρεία διαθέτει πολλούς πελάτες στην Ελλάδα. Κυρίως εφοπλιστές.

Τα αφεντικά των ελληνικών εταιρειών που εξαγοράζονται είναι οι γνωστοί Αριστείδης Φλώρος, μέχρι πριν λίγες ημέρες έγκλειστος στις φυλακές αφού καταδικάστηκε για το σκάνδαλο «Energa» και Βασίλειος Μηλιώνης ο οποίος επίσης φυλακίστηκε. Αμφότεροι κατηγορήθηκαν για υπεξαίρεση δεκάδων εκατομμυρίων.Ο Αριστείδης Φλώρος ο οποίος απασχολεί το τελευταίο διάστημα τα πρωτοσέλιδα λόγω του εξαιρετικά αμφιλεγόμενου σκεπτικού της αποφυλάκισης του (μόλις το απόγευμα της Παρασκευής ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης ζήτησε έρευνα με σκοπό την άσκησε έφεσης επί του βουλεύματος της αποφυλάκισης Φλώρου, ενώ νωρίτερα ο εισαγγελέας Χαλκίδας είχε ασκήσει έφεση επίτου ίδιου βουλεύματος), την επίμαχη περίοδο που συζητούμε, το 2011, έχει αναθέσει τις υποθέσεις του σε έναν δικηγόρο. Το όνομα του δικηγόρου είναι Γρηγόρης Δημητριάδης.

Το όνομα του δικηγόρου αποτελεί από μόνον του σημαντικό στοιχείο. Ο λόγος είναι απλός. Κατά τη διαδικασία της δικαστικής έρευνας προέκυψε πώς ο άνθρωπός που «άνοιξε» την υπεράκτια εταιρεία στον φορολογικό παράδεισο των Εμιράτων, μέσω της οποίας έγινε η αγοροπωλησία και η διακίνηση του πακτωλού χρημάτων, και ο οποίος εμφανίζεται και ως δικαιούχος είναι ακριβώς ο δικηγόρος Γρηγόρης Δημητριάδης. Αναγκασμένος πια να καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη ο δικηγόρος Δημητριάδης λαμβάνει ειδική άδεια από τον Δικηγορικό Σύλλογο και καταθέτει.

Ο δικηγόρος Γρηγόρης Δημητριάδης

Τι ακριβώς καταθέτει; Διαβάζουμε στην «Καθημερινή της 18/11/2012 «Ενας από τους δικηγόρους του τελευταίου, ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, θυμάται τα πράγματα κάπως διαφορετικά, όπως φαίνεται από κατάθεση που έδωσε στον ανακριτή, έπειτα από άδεια του Δικηγορικού Συλλόγου. Ο δικηγόρος κατέθεσε ότι έλαβε από τον συγκατηγορούμενο και συνεργάτη του Φλώρου, Σ.Σ., εντολή να προχωρήσει σε μία σειρά ενεργειών, για να ιδρυθεί η εταιρεία με έδρα το Ras El Khaimah. Ο κ. Φλώρος αρνείται τη βασιμότητα της κατάθεσης Δημητριάδη, που όμως ενισχύεται από το γεγονός ότι ο άνθρωπος που του υπέδειξε τη δημιουργία της εταιρείας στο Ντουμπάι, αναλαμβάνει μετά την πώληση των εταιρειών να τις «τρέξει». Είναι η περίοδος που «τους ελληνικούς λογαριασμούς εγκαταλείπουν τεράστια ποσά με προορισμό την Ελβετία και το Χονγκ Κονγκ», μαζί με ένα άλλο έμπιστο πρόσωπο του Φλώρου, που αναλαμβάνει τη διαχείριση της Energa, η οποία επίσης λεηλατείται χωρίς να πληρώνει τις υπέρ τρίτων υποχρεώσεις της.»

Πρόκειται για το δημοσίευμα που υπογράφει ο συνάδελφος Τάσος Τέλλογλου με τίτλο «Τα ρωσικά και άλλα «μυστήρια της «Energa» και της «Hellas Power».

​Ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι «το αυτί και το μάτι» του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στο κόμμα , της απολύτου εμπιστοσύνης του και ο άνθρωπός ο οποίος με τον Θανάση Νέζη στήνουν τον προεδρικό μηχανισμό και καταρτίζουν τα ψηφοδέλτια της ΝΔ Η ιστορία θα τελείωνε εκεί αν ο συγκεκριμένος δικηγόρος ήταν απλά άλλος ένας νομικός σύμβουλος όπως πολλοί συνάδελφοί του που ανακατεύονται με τα «πίτουρα» (την «βελτιοποίηση φορολογικής επιβάρυνσης» επί παραδείγματι) ή την ίδρυση οffshore εταιρειών όπου είναι και δικαιούχοι ή διαχειριστές). Μόνον που ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι και κάτι παραπάνω. Είναι «το αυτί και το μάτι» του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στο κόμμα , της απολύτου εμπιστοσύνης του και ο άνθρωπός ο οποίος με τον Θανάση Νέζη στήνουν τον προεδρικό μηχανισμό και καταρτίζουν τα ψηφοδέλτια της ΝΔ για τις επερχόμενες εκλογές. Ο λόγος είναι απλός. Ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι ο ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη, γιός της αδελφής του Κατερίνας.

Διαβάζουμε ανάρτηση στο «TheToc» της 11ης Σεπτεμβρίου του 2017: «Δικηγόρος στο επάγγελμα, ο Γρηγόρης Δημητριάδης, εργάζεται αθόρυβα και συστηματικά, κινείται στο παρασκήνιο και είναι τα «αυτιά» και τα «μάτια» του προέδρου της ΝΔ. Το στρατηγείο βρίσκεται στην οδό Ευφρονίου στο Παγκράτι εκεί που βρίσκεται το πολιτικό γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν τους συναντά κανείς και στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, ειδικά τον Μεσσήνιο Θανάση Νέζη που χαρακτηρίζεται ως ο «άνθρωπος των ειδικών αποστολών». Ήταν ουσιαστικά ο κομματάρχης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία της ΝΔ και τον οποίο σέβονται οι «γαλάζιες» συνιστώσες καθώς γνωρίζει να κρατά καλά τις ισορροπίες.

Και οι δύο οργώνουν την χώρα, ενημερώνονται από τους επικεφαλής των τοπικών οργανώσεων, βλέπουν τα βιογραφικά στο μητρώο στελεχών που έχει δημιουργηθεί και συναντούν συνεχώς πρόσωπα που επιθυμούν να μπουν στον πολιτικό στίβο ή ακόμα και παλιούς πολιτευτές που επιθυμούν να δοκιμάσουν εκ νέου την τύχη τους. Άλλωστε η εντολή για ανανέωση που έχουν πάρει από την πρώτη στιγμή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποτελεί πλέον ένα προσωπικό τους στοίχημα. Επικοινωνούν απ’ ευθείας με τον πρόεδρο της ΝΔ και τον ενημερώνουν τόσο για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα ψηφοδέλτια όσο και για τα όσα διαδραματίζονται.»

​Η υπόθεση παραπέμπει στον θαυμαστό κόσμο των υπεράκτιων παραδείσων και στα κατά καιρούς Panama Papers τα οποία τόσο συχνά και βασανιστικά επανέρχονται στο προκήνια και στις δημόσιες συζητήσεις στη Βουλή και στα πολιτικά γραφείαΠερίεργο λοιπόν οδοιπορικό. Από το νομικό γραφείο του πρωταγωνιστή ενός εκ των μεγαλυτέρων σκανδάλων της Μεταπολίτευσης, του Αριστείδη Φλώρου. Στην συνέχεια ιδρυτής και δικαιούχος (διαχειριστής) μίας υπεράκτιας εταιρείας που βρίσκεται στο επίκεντρο της διακίνησης των χρημάτων που υπεξαιρέθηκα. Στην συνέχεια στο γραφείο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας με ρόλο διαμορφωτή της κομματικής ανανέωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βεβαίως όλα φαίνονται ,οριακά νόμιμα. Ή καλύτερα νομότυπα.

Δεν είναι ωστόσο καθόλου διαυγή, ούτε και καθησυχαστικά. Η υπόθεση παραπέμπει στον θαυμαστό κόσμο των υπεράκτιων παραδείσων και στα κατά καιρούς Panama Papers τα οποία τόσο συχνά και βασανιστικά επανέρχονται στο προκήνια και στις δημόσιες συζητήσεις στη Βουλή και στα πολιτικά γραφεία. Κυρίως παραπέμπουν στον γνωστό στίχο «όλα τριγύρω αλλάζουνε ,όλα τα ίδια μένουν».

Ανακοίνωση του Μαξίμου

Σε ανακοίνωση του το Μαξίμου θέτει ερωτήματα προς τη Νέα Δημοκρατία, σχετικά με τη σχέση του ανηψιού του Κυριάκου Μητσοτάκη και μέλους της σχετικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Γρηγόρη Δημητριάδη, με την υπόθεση Energa και τον πρωταγωνιστή Αριστείδη Φλώρο.

Η ανακοίνωση του Μαξίμου αναφέρει:

«Tο ερώτημα που προκύπτει είναι, μέχρι πού φτάνουν οι σχέσεις με την υπόθεση Energa; 'Αραγε, είναι αυτός ο λόγος που ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση, κατηγορώντας για άλλη μια φορά την κυβέρνηση για το νόμο Παρασκευόπουλου;»

Zougla Newsroom

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018, 22:21