Σίγουροι Δένδιας-Αθανασίου για την επιτυχία των Αγώνων στο Σότσι

Σίγουροι Δένδιας-Αθανασίου για την επιτυχία των Αγώνων στο Σότσι
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 17η συνάντηση του Μονίμου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας σε θέματα Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα και εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρωρωσικού διαλόγου.

Η ελληνική Προεδρία εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χαράλαμπο Αθανασίου και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλστρομ και η ρωσική πλευρά από τον υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας, Αλεξάντερ Κονοβάλοφ.

Στην ατζέντα των διαβουλεύσεων βρέθηκαν όλα τα ευρωρωσικά ζητήματα της σχετικής θεματολογίας, μεταξύ των οποίων:

- η πρόοδος όσον αφορά στην εφαρμογή του οδικού χάρτη για τον Κοινό Χώρο Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης μεταξύ ΕΕ-Ρωσίας
- ζητήματα θεωρήσεων και μετανάστευσης
- η καταπολέμηση του διεθνούς εγκλήματος και της τρομοκρατίας
- η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη και η δικαστική συνεργασία
- η προστασία των προσωπικών δεδομένων και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στη συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας των διαβουλεύσεων, ο Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε βέβαιος για την επιτυχία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι, που «θα δικαιώσει και το Ολυμπιακό πνεύμα, το οποίο γεννήθηκε πριν 2.300 χρόνια στην Ελλάδα».

Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των κοινών προσπαθειών για την αντιμετώπιση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βόλγκογκραντ. Επιπλέον εστίασε την προσοχή του στη σημασία του να κατοχυρωθεί κατά τις διαδικασίες αυτές η προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι η ΕΕ βρίσκει ενδιαφέρουσα την πρόταση και θα προωθήσει την υπογραφή κοινής δήλωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία σχετικά με τη συντονισμένη καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης ευχήθηκε και αυτός επιτυχία και ασφαλή διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι, που αποτελεί πλέον το πρώτο ζήτημα στη ρωσική ατζέντα ασφαλείας.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014, 23:22