Ως μάρτυρες στη δίκη που είναι σε εξέλιξη, για την προμήθεια του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, γνωστού ως C4I, έχουν κληθεί οι πρώην υπουργοί Βύρωνας Πολύδωρας και Χρήστος Μαρκογιαννάκης οι οποίοι μάλιστα εμφανίστηκαν την πρώτη μέρα στο δικαστήριο. Το αίτημα για να καταθέσουν είχε κατατεθεί στην εισαγγελία Εφετών πριν ξεσπάσει ο τελευταίος θόρυβος από τους κατηγορουμένους εκπροσώπους της αμερικανικής εταιρείας Saic, η οποία είχε αναλάβει το έργο της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων με υπεργολάβο την Siemens.
Η δίκη για την υπόθεση αυτή ξεκίνησε στις 8 Οκτωβρίου με συνολικά 18 κατηγορουμένους, ανάμεσα στους οποίους ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens Μιχάλης Χριστοφοράκος ο οποίος και πάλι είναι απών από τη διαδικασία, για κατηγορίες που αφορούν μεταξύ άλλων δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Αντικείμενο της δίκης είναι η παραλαβή του «C4I» το οποίο επί της ουσίας ουδέποτε λειτούργησε. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, στην υπόθεση αυτή διακινήθηκε μαύρο χρήμα, από το 2003 έως το 2009 προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανάθεση και παραλαβή του συστήματος C4I.
Οι τότε υπουργοί, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, φέρονται να πείστηκαν από τους εκπροσώπους της εταιρείας να τροποποιήσουν δυο φορές τη σύμβαση, με αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να ζημιωθεί με 147.000.000 ευρώ.
Να σημειωθεί πάντως ότι αν και το όνομα του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου αναφέρεται, επίσης, στην υπόθεση, δεν καλείται να καταθέσει λόγω του αξιώματος που κατέχει σήμερα.

Γι’ αυτό το λόγο δεν κατατέθηκε και σχετικό αίτημα από την Saic. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 30 Νοεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης