Υπέρ της άσκησης δίωξης κατά του Άκη Τσοχατζόπουλου τάχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας παράλληλα την πλειονότητα για χειρισμούς που συρρίκνωσαν την έκταση της έρευνας που προδιέγραψε το σχετικό εισαγγελικό αίτημα και περιόρισαν τον κατηγορητήριο στον πρώην υπουργό.

Σημειώνεται, επίσης, η διακριτή στάση του ΛΑ.Ο.Σ., ο οποίος, συνεπής στην προηγούμενη στάση του, δήλωσε πως διαφωνεί με την άσκηση δίωξης εκ μέρους της Βουλής, προκρίνοντας την παραπομπή του κ. Τσοχατζόπουλου στην τακτική Δικαιοσύνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νέα Δημοκρατία

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ξεκίνησε την τοποθέτησή του με αναφορές στις λαϊκές κινητοποιήσεις που «βαράνε καμπανάκια» για το πολιτικό σύστημα και υπογράμμισε την ανάγκη «να αντιμετωπίσουμε με ευθύτητα την επιταγή της κοινωνίας που θέλει κάθαρση στο πολιτικό σύστημα και να τελειώσουμε με τις εκκρεμείς υποθέσεις που βρίσκονται ακόμα στα ντουλάπια της Δικαιοσύνης, για πολιτικά πρόσωπα».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στην πολιτική διαδρομή του Άκη Τσοχατζόπουλου ως ηγετικού στελέχους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και αντέκρουσε τα επιχειρήματα που έχουν διατυπωθεί περί παραγραφής της υπόθεσης ή περί συνταγματικής ασυλίας του, σημειώνοντας πως ο κ. Τσοχατζόπουλος προέβη σε αδικήματα που έγιναν «επ’ ευκαιρία των καθηκόντων του, αλλά όχι κατά την άσκηση των καθηκόντων του». Πλέον τούτων, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας διαπίστωσε ολιγωρία του Σ.Δ.Ο.Ε. στο άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην υπουργού και προσκόμματα της Εισαγγελίας στη λειτουργία της Επιτροπής (με ανωμοτί κλήση όλων των μαρτύρων, δίνοντάς τους άλλοθι άρνησης κατάθεσης ενώπιον της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής). Χαρακτήρισε, δε, «ντροπή για την Επιτροπή» να μη διαθέτει τα πρακτικά του ΚΥΣΕΑ, παρότι το ζήτησε δέκα φορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο κ. Τσοχατζόπουλος οδήγησε τα πράγματα, ώστε μόνος προμηθευτής να είναι το γερμανικό ναυπηγείο. Απεκρύβησαν και δεν ελέγχθησαν άλλες προσφορές από άλλες χώρες και εταιρείες (με κυρίαρχη την αγγλική πρόταση, με άμεσα παραδοτέα υποβρύχια). Έχουμε έναν πρώην υπουργό με τεράστια περιουσία, μέσα από μία διαδρομή παρένθετων προσώπων: ο ξάδελφός του, η λογίστριά του, ο φίλος από την Αμερική. Και ως διά μαγείας εμπλέκεται στην υπόθεση η Μονή Βατοπεδίου, που αγοράζει τα οικόπεδα που είχαν ξεπλύνει ο κ. Τσοχατζόπουλος και η συντροφιά του…» ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης και κατέληξε:

«Η ομόφωνη απόφαση της Βουλής, την οποία ελπίζω ότι θα έχουμε, με ψήφο υπέρ της παραπομπής, θα αποδείξει πως το πολιτικό σύστημα σ’ αυτήν τη χώρα δεν έχει πεθάνει και πως, όταν θέλει να βγάλει την κομματική προμετωπίδα, μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Και ως πρώτο βήμα, είναι απαραίτητη η υπερψήφιση για περαιτέρω έρευνα.

Κ.Κ.Ε.

Ο εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Αντώνης Σκυλλάκος, εστίασε στην αποφυγή της διερεύνησης του αδικήματος της απιστίας εκ μέρους του Άκη Τσοχατζόπουλου, καταλογίζοντας ευθύνες «για ευνόητους λόγους» και στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, γιατί «το μεγάλο πρόβλημα είναι και το τι έκαναν οι επόμενοι υπουργοί – και με την εφαρμογή των συμβάσεων και με τα αντισταθμιστικά».

«Η υπόθεση των υποβρυχίων είναι ένα απ’ τα συμπτώματα της σκανδαλώδους πολιτικής που εφαρμόστηκε επί χρόνια από την αμυντική και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, που και τα δύο συρρικνώθηκαν και οδηγήθηκαν στην ιδιωτικοποίηση. Το ότι συρρικνώνεται η αμυντική βιομηχανία και τα ναυπηγεία μας πρόκειται για συνεχές και πολύ μεγάλο πάρτι, όπου διαγκωνίζονται πολλοί προμηθευτές. Ένα απ’ τα συμπτώματα ανταγωνιστικής συμπεριφοράς αξιοποιήθηκε, για να έχουμε το συγκεκριμένο σκάνδαλο και κατηγορίες που βαραίνουν τον πρώην υπουργό» ανέφερε ο κ. Σκυλλάκος.

Επίσης, ο βουλευτής του Κ.Κ.Ε. παρατήρησε πως επιδείχθηκε βιασύνη εκ μέρους της πλειονότητας, να τελειώσει η υπόθεση σε τέσσερις εβδομάδες. «Γιατί δεν μας δόθηκε το περιθώριο άνεσης; Γιατί αν υπήρχε βιασύνη, θα έπρεπε να έρθει αμέσως στη Βουλή το θέμα. Δεν μας εμπόδιζε κανένας. Πέρασαν 25 μέρες από τότε που κατατέθηκε το πόρισμα και έρχεται σήμερα, αμέσως μετά τις συγκεντρώσεις και τη μεγάλη πολιτική αντιπαράθεση. Δεν προσφεύγει η κυβέρνηση σε επικοινωνιακά κόλπα, για να ασχοληθούμε με σοβαρά μεν, αλλά δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα;» αναρωτήθηκε ο κ. Σκυλλάκος.

Επί της ουσίας της υπόθεσης, ο εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε. έκρινε πως το να δοθούν τα ναυπηγεία στους Γερμανούς ήταν «προαποφασισμένο και μεθοδευμένο»: «Υπήρχαν οι Εγγλέζοι, οι Σουηδοί με έτοιμα υποβρύχια στο μισό κόστος, που θα αντικαθιστούσαν σταδιακά με καινούργια. Οι Γερμανοί από υποκατασκευαστές εμφανίστηκαν ως κύριοι ανάδοχοι, απέφυγαν τον διαγωνισμό υπό το σχήμα της διακρατικής σύμβασης, κι έτσι αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ να προχωρήσει με τα ναυπηγεία που σε δύο χρόνια έγιναν γερμανικά. Δεν αξιοποιήθηκαν ρήτρες και καταγγελίες που προκύπτουν από τη σύμβαση που ήταν απαράδεκτη εξαρχής. Η γερμανική Δικαιοσύνη μιλά για μίζες 80 εκατ. ευρώ, αλλά το Σ.Δ.Ο.Ε. ανεβάζει το νούμερο (μαζί με τα αντισταθμιστικά οφέλη) στα 200-250 εκατ. ευρώ. Αυτό δεν το έψαξε η Επιτροπή: το άφησε για την Επιτροπή Εξοπλισμών» επεσήμανε ο κ. Σκυλλάκος.

ΛΑ.Ο.Σ.

Από πλευράς του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού, ο Θανάσης Πλεύρης διευκρίνισε πως το κόμμα του δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη συνέχεια της συνεδρίασης, παραμένοντας στην αρχική του απόφαση αποχώρησης και από τις εργασίες της Επιτροπής.

Με βάση το κατατεθειμένο υλικό ωστόσο, ο κ. Πλεύρης επεσήμανε πως δεν εξετάστηκε η πρόταση του εισαγγελέα όπως ήρθε και που αφορούσε στον Άκη Τσοχατζόπουλο, τα λοιπά μέλη του ΚΥΣΕΑ και τους επόμενους υπουργούς και υφυπουργούς. «Κοινό επιχείρημα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ., ήταν πως συμφωνήσαμε να κάνουμε μια άλλη Επιτροπή που θα εξετάσει τις άλλες υποθέσεις. Η Επιτροπή αυτή δεν έχει συνεδριάσει – και στα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουμε εξάλειψη του αξιοποίνου. Γιατί οι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ., δεν προχωρήσατε παράλληλα αυτήν την Επιτροπή; Φταίμε εμείς που σας καταγγέλλουμε για συγκάλυψη; Και μάλιστα όταν τα έχει ζητήσει η Εισαγγελία;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ..

Ο Θ. Πλεύρης επικαλέστηκε τη νομολογία με την οποία εξετάζεται η υπόθεση, για να υποστηρίξει πως το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, όπως και αυτό της παθητικής δωροδοκίας, δεν σχετίζεται με τα καθήκοντα του υπουργού – και ως εκ τούτου, η Βουλή στερείται αρμοδιότητας να ασκήσει δίωξη. «Όταν έρχεται το πόρισμα και λέει πως η παθητική δωροδοκία δεν έχει να κάνει με τα καθήκοντα του υπουργού, αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει ειδικό δικαστήριο, αλλά κοινά ποινικά δικαστήρια. Εμμέσως, αναγνωρίζεται πως η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα».

«Όλα αυτά τα θέματα, θα είχαν λυθεί, αν είχαμε πάει με τον νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Μπορούσατε να είχατε ψηφίσει αυτό τον νόμο και να περιμένατε να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ – κάτι που έγινε μία μέρα μετά τη σύσταση της Επιτροπής» ανέφερε ο κ. Πλεύρης και κατέληξε: «Δεν θα συμμετάσχουμε στη συνέχεια. Πρέπει ο κ. Τσοχατζόπουλος να δικαστεί – να δικαστεί με τους όρους που ορίζει ο νόμος. Άπαξ και είναι δουλειά των δικαστηρίων, να παραπεμφθεί στα τακτικά δικαστήρια. Άπαξ και δεν είναι, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσουμε παραγραφές που υπήρξαν σε περιπτώσεις όπως στο Βατοπέδι».

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Από πλευράς ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο Θοδωρής Δρίτσας συμφώνησε με τους υπόλοιπους εισηγητές της ελάσσονος αντιπολίτευσης πως «η πρόταση και το πόρισμα χωλαίνει, κυρίως από τον τρόπο με τον οποίο τη διαχειρίστηκε κυρίως η κυβερνητική πλειοψηφία, με την ανοχή και συνηγορία της Νέας Δημοκρατίας».

Ο κ. Δρίτσας διαπίστωσε πως στο πόρισμα «κατά παράβαση της εισαγγελικής παραγγελίας δεν ελέγχονται συνολικές ευθύνες» και σημείωσε ότι: «Η μεγαλύτερη αδικία που μπορεί να συμβεί στις αποφάσεις μιας συντεταγμένης Πολιτείας, που έχει ως επίκεντρο το χρέος, είναι ότι η Βουλή στη μεγάλη της πλειοψηφία αρνείται να ασκήσει διαδικασίες συστηματικού ελέγχου για το πώς δημιουργήθηκε το χρέος, να διευρύνει τον έλεγχο για τη σύναψη των συμβάσεων και, παρ’ όλα αυτά, ψηφίζει το Μεσοπρόθεσμο και ουσιαστικά καταστρέφει την πλειονότητα του ελληνικού λαού. Είναι μεγάλη ελπίδα ότι η κάτω Βουλή επανασυγκροτήθηκε χθες το βράδυ και οι παρευρισκόμενοι προσφωνούν ο ένας τον άλλον “αδέλφια”».

«Αυτό που πάμε να εξετάσουμε σήμερα αποκομμένο απ’ τις αιτίες που δημιούργησαν το χρέος, είναι υποκριτική προσέγγιση, αν και είναι δίκαιο όσον αφορά στον υπουργό. Πώς συνδέεται η σπουδή για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου με την ανεμελιά για την υπόθεση της SIEMENS;» διερωτήθηκε ο βουλευτής.

Τέλος, ο κ. Δρίτσας αναφέρθηκε στην πολιτική Σρέντερ να καταστήσει το Κίελο κέντρο της ευρωπαϊκής ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας. «Αυτό δεν έγινε δεκτό και άρχισε να καταρρέει το σχέδιο της κοινής ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας στην Ευρώπη. Οι Γερμανοί, όμως, είχαν κάνει τους υπολογισμούς τους. Και μέσα από τη διαδικασία αυτή γεννήθηκε η σύμβαση των υποβρυχίων. Η ιδιωτικοποίηση και η σύμβαση των υποβρυχίων είναι δύο αλληλέγγυες και αξεχώριστες διαδικασίες. Και μίζες δόθηκαν: από μία ομάδα που λειτουργούσε για τα γαλλικά συμφέροντα και πέρασαν μετά στην υπηρεσία των Γερμανών ως σύμβουλοι».

Η Βουλή, λοιπόν, «ξεκινά μια πολύ κολοβή διερεύνηση, αλλά υπό την πίεση της κοινωνίας και εκείνων των δυνάμεων που δεν θέλουν να βλέπουν ένα πρόσωπο ως εξιλαστήριο θύμα στην αρένα, πρέπει να τελειώνουμε με την ανεξέλεγκτη δράση τέτοιου είδους συμφερόντων που έχουν και γαλλική και γερμανική και αμερικανική και εγγλέζικη ιδιότητα. Απαιτείται πολιτικό σύστημα που θα εναντιωθεί σ’ αυτά τα συμφέροντα – και μέσα από κει θα μπορέσει να ορθώσει και ανάστημα και στις δωροδοκίες και στις μίζες και παντού» κατέληξε ο κ. Δρίτσας.

Δημοκρατική Συμμαχία

Ο ανεξάρτητος βουλευτής και μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Χρήστος Μαρκογιαννάκης έκρινε πως «η ποινική δίωξη κινήθηκε από αναρμόδιο και σύντομα θα χλευάζουν τη Βουλή όχι μόνον οι δικαστές, αλλά κι εκείνοι που θα τα μάθουν. Και δικαίως διαμαρτύρονται οι απ’ έξω, καθώς αυτά που κάνουμε είναι φύλο συκής».

«Θα ψηφίσω υπέρ της παραπομπής, μονάχα για έναν λόγο: επειδή ξέρω πώς θα ερμηνευτεί μια αρνητική μου ψήφος από τους κακόβουλους. Αυτοαναιρούμαι φοβούμενος τον λαϊκισμό» ανέφερε ο βουλευτής.

Όντας ένας από τους εγκαλούμενους για την υπόθεση SIEMENS, ο κ. Μαρκογιαννάκης υπενθύμισε ότι εκκρεμεί η συζήτηση του πορίσματος και τόνισε πως «η υπόθεση έχει στοιχειώσει. Επειδή ξέρετε ότι δεν βγαίνει τίποτα, είστε σε αδιέξοδο. Φοβούμαι πως, όταν πλησιάσει η ώρα των εκλογών, θα μας στείλετε σε ένα δικαστήριο υποδίκους για κάτι που ξέρετε πως δεν έχει συμβεί».

«Σας παρακαλώ, το ταχύτερο δυνατόν να κάνετε αυτό που λέτε στο πόρισμα. Τις βρισιές σας, τον λίβελο να τον επαναλάβετε και να κάνετε περαιτέρω έρευνα: πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, για να γελάσει και το παρδαλό κατσίκι με τα καμώματά σας, αλλά τουλάχιστον να προχωρήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκογιαννάκης.

Στον βουλευτή απάντησε ο παριστάμενος υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, λέγοντας: «Τη διαδικασία δεν προσδιορίζει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση όμως είναι αποφασισμένη όλα αυτά να έρθουν στο φως – και θα έρθουν πολύ σύντομα μέσα από τη θεσμική διαδικασία».

Διαβάστε επίσης:

Στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του πορίσματος των υποβρυχίων, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2011, 12:18

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης