Τσίπρας: «Η κυβέρνηση επιθυμεί ενιαία συμφωνία»

Τσίπρας: «Η κυβέρνηση επιθυμεί ενιαία συμφωνία»
«Ενιαία συμφωνία επιθυμεί η κυβέρνηση, όπως έχει κατ’ επανάληψη τονίσει και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας», αναφέρει non-paper της κυβέρνησης που εξεδόθη το βράδυ της Τρίτης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε στην ετήσια συνέλευση ΣΕΒ ότι με την συμφωνία δεν επιδιώκει «απλώς μια βραχυπρόθεσμη χρηματοδοτική ανάσα», αλλά να αντιμετωπιστεί «μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα το χρηματοδοτικό πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου έως ότου βγούμε με ασφάλεια στις αγορές».

«Σε καμία περίπτωση, δηλαδή, η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται μια συμφωνία σε δύο ή τρεις φάσεις προκειμένου να εξασφαλίσει προσωρινά την πληρωμή κάποιας δόσης. Αυτή η λογική, που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου, οδηγεί συνεχώς σε νέα μέτρα και ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία. Αντίθετα η κυβέρνηση με την ενιαία συμφωνία επιδιώκει να τερματιστεί η λιτότητα, να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και να ανοίξει η προοπτική ανάπτυξης για την χώρα», αναφέρει το Μαξίμου.

Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του  Economist, για την συμφωνία που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση.

«Αυτή η συμφωνία προϋποθέτει τα εξής 4 σημεία:

- Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπάσουμε το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.

- Να μην έχουμε δεσμεύσεις, υποχρεώσεις για νέες περικοπές. Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα, δηλαδή, που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.

- Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται διαρκώς να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα προηγούμενα.

- Ισχυρό Πρόγραμμα επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Μαΐου 2015, 22:00