Οι φιλοδοξίες του Έλληνα Πρωθυπουργού δεν ταιριάζουν με το διοικητικό μηχανισμό που έχει στη διάθεσή του.

Αυτό υποστηρίζει ο Αυστραλός Ρότζερ Γουίλκινς, ένας εκ των πέντε ξένων εμπειρογνωμόνων που φέρονται να συμμετέχουν στην επιτροπή για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως εξηγεί ο κ. Γουίλκινς, η αποστολή του δεν είναι να κάνει την Ελλάδα να εφαρμόσει το αυστραλιανό σύστημα, αλλά να προσφέρει περισσότερα εργαλεία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γουίλκινς έχει προτείνει στον Έλληνα Πρωθυπουργό να υιοθετήσει τρία στοιχεία του βρετανικού μοντέλου διακυβέρνησης: ένα Υπουργείο του Πρωθυπουργού, ένα καλά δομημένο Διυπουργικό Γραφείο (Cabinet Office) και μια Μονάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού (Strategy Unit). Επίσης έχει προτείνει τη δημιουργία θεσμών μικροοικονομικής μεταρρύθμισης κατ’ αναλογία με την Αυστραλιανή Επιτροπή Παραγωγικότητας.

Τέλος, έχει συμβουλεύσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό να δημιουργηθεί ένα σύστημα σύνδεσης των πολιτικών αποφάσεων με την ύπαρξη πόρων για την υλοποίησή τους -σύστημα που δεν διαθέτει προς το παρόν η Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, “θα πρέπει να υπάρξουν ελληνικές λύσεις στα ελληνικά προβλήματα”, τονίζει ο κ. Γουίλκινς στην εφημερίδα «The Sydney Morning Herald».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης